Hlavní navigace

E.V.E. Paradox (Free Edition)

9. 12. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tento týden vám nepřinese hru, která si v poklidu kráčí jedním z mnoha žánrů. Titul, který vám představíme, hranice chladně překračuje a mísí. Prověří vás hned z několika možných stránek. Nachystejme se tedy na prověrku a přivítejme E.V.E. Paradox - Free Edition.

E.V.E. Paradox je kombinací akčního a logického proudu s prvky strategie. Vše vám bude naservírováno pěkně postupně. Po spuštění E.V.E. Paradox si nejprve vyberete profil. Nyní jste vpuštěni do hlavního menu, které je poněkud rozsáhlejší. Vcelku rychle se v něm dá naučit procházet. Ulehčuje to také pěkně propracovaná nápověda celým programem. Po nastavení optimálních hodnot vzhledem k vašemu stroji a také vzhledem k vám kliknete na první odkaz, což je nová hra.

EVE Paradox 1

Nyní ospravedlním svá tvrzení z počátku. K dispozici máme čtyři typy. Všem jsou společná určitá fakta. Perfektní průvodce v podobě prvního kola, kde jsou vysvětlena pravidla. Názorně vám naznačí, co se po vás bude chtít. Hry jsou deskové, přičemž hrací plochu si můžete přibližovat a libovolně naklánět. Je pravděpodobné, že jste se aspoň s jedním typem již setkali, jedná se o předělávky. Přejděme teď k jednotlivým stylům:

Flick – tahová logická hra. Cílem je umístit na co nejmenší počet tahů kuličky na svá místa. Jedná se o obdobu například v minulosti recenzované hry LMarbles. S kuličkou lze pohnout buď horizontálně či vertikálně. Vždy však až na konec dráhy, zastaví se až při nárazu do stěny, jiné kuličky či rohu. V momentě, kdy se veškeré předměty dostanou na svá místa, kolo je úspěšně zdoláno.

EVE Paradox 2

Arena – akční střílečka. V tomto módu vás čekají mise jednoduchého znění – vyčisti plochu od nepřátel. Útočí na vás rozliční nepřátelé mnoha podob. V některých úrovních naleznete také bonusy, jež vám přináší třeba více zdraví, rychlejší regeneraci či zvýší palebnou sílu.

Orbit – jedná se o arkádu připomínající tetris, avšak méně tradičně pojatou. Vaším úkolem je tvořit řady tří a více stejných prvků. Poté samozřejmě zmizí a vám se připočítají body. Až se na ploše nebude nacházet ani jedna kostka, máte vyhráno.

EVE Paradox 3

Parity – posledním módem je opět hra na procvičení myšlení. Před vámi se objeví hrací deska se skupinami prvků. Pokaždé, když budete mít vedle sebe aspoň dva téhož druhu a kliknete na ně, zmizí. Cílem je postupně vyklikat všechny, což není tak úplně lehké. Důležité je dopředu promyslet následující tah. Jinak vám zbude třeba jedna kostka určitého druhu a s tou neuděláte již nic.

Od spuštění vás provází příjemná hudba, která se obměňuje. Poslouchá se dobře a není v průběhu hraní nijak rušivá. Rovněž grafické pojetí mohu považovat za velmi libé. E.V.E. Paradox není zbytečně přemrštěnou hrou a přitom oku lahodí. Hratelnost je vynikající, také díky již tolikrát zmiňované nápovědě. Nemusíte ji využít, ale kdyby jste cokoli nevěděli, doporučuji. Lehce pochopíte jednotlivé žánry. Z ovládání si vyberte, co je libo. E.V.E. Paradox je uzpůsoben na klávesnici, myš i joystick. Počet kol závisí na verzi, již vlastníte. Jsou vydávány verze Free Edition, Silver Edition a Gold Edition. Pouze tato základní je zdarma. Zbylými můžete udělat radost blízkým či sobě třeba pod stromeček. Obsahují více levelů a úprav.

CS24_early

EVE Paradox 4

Na závěr bych dodal, že svým rozmanitým zaměřením autoři chytře mohou nabízet svůj výtvor širšímu hernímu osazenstvu. Věkově je hra rovněž vhodná od dětí školního věku po dospělé. Akční stránka je pojata bez krve a násilí. Maminky se tedy nemusí bát o duševní vývoj svých ratolestí. Střípkem v oku je pro mě menu, které je sice přehledné, ale až zbytečně moc členité a trvá dlouho, než se doklikáte ke konkrétnímu cíli. Také mi na začátku vadilo, že mě autoři podceňují a tutorial jsem si musel povinně odzívat.

EVE Paradox 5

Na stránkách hry si počtěte, prozkoumejte obrázky a najděte si vám sympatickou edici. Pokud máte hluboko do kapsy, vyhledejte download free edition. Po stáhnutí a rozbalení balíčku na vás čeká vlastní instalátor hry. Jako root spusťte sh install.sh. Strejda instalátor se už o vše postará, podbalíček rozbalí a nainstaluje. Pokud se vám tento přístup nelíbí a raději máte instalaci plně pod kontrolou, neotáčejte se na podpatku. I pro vás je zde řešení. Na začátku instalace, hned po odsouhlasení licence, zvolte, že jste paranoidní, a už budete přesně a podrobně vědět, co všechno instalátor zamýšlí. Hra je nainstalována implicitně do /usr/local/eve/.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku