Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (23. 11. 2005)

23. 11. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si necháme zobrazit, co se v systému právě děje, rozstříháme nějaké to audio, otevřeme sériový port, uděláme si pořádek ve filmech a v závěru se podíváme na jeden staronový vektorový editor.

Conky

Pokud patříte k těm, co mají už na první pohled rádi jasno, co se v systému právě děje, nebo jen chcete mít nevšední desktop a spousta informací neustále vypisovaných na pozadí vaší pracovní plochy do toho pěkně zapadá, tak právě vám je určen prográmek Conky. Conky dokáže graficky zobrazit nejen zatížení procesoru, linky, vypsat informace o volné paměti, připojených discích, …, podobně jako např. gkrellm, ale dokáže si poradit i s obsahem souboru nebo výstupem programu. Není tak problém dostat na plochu třeba obsah logu, oblíbený RSS kanál nebo k sytému aktuálně přihlášené uživatele. Kreativitě se meze nekladou. Pokud vás zajímá, můžete si prohlédnout můj konfigurační soubor.

Conky

Wavbreaker

Na první pohled běžný audio editor s velmi chudou výbavou. Tato skutečnost však není ani tak způsobena neschopností samotného Wavbreakru, ale jeho velmi úzkým zaměřením. Jak již název napovídá, program neslouží k editaci, ale k rozdělování WAVů na více částí. Vadou na kráse je, že si program (snad jen zatím) poradí pouze s WAVy ve formátu PCM. Např. MP3 nebo Ogg vorbis se ani nesnaží dekódovat, natož s nimi pracovat bezztrátově. Když už ale audio nahrávku načte, práce s ním je díky jeho jednoduchosti velmi příjemná. Nahrávka se bez zbytečných manipulací rozkouskuje na požadované části, které se pak najednou uloží. Např. při vystřihování jen určitých pasáží z právě zachyceného audio streamu určitě stojí za zkoušku.

Wavbreaker

GTKTerm

Potřebujete komunikovat s nějakým zařízením po sériové lince, minicom vám není dost dobrý a rádi byste zkusili i něco jiného? Nebo se jen rádi vyhnete příkazové řádce, kde je to jen trošku možné? V tom případě je zde grafický Terminál GTKTerm. Těžko očekávat od podobné aplikace nějakou novou výraznou funkcionalitu, ale autor se snaží a tak je například možné zobrazovat komunikaci v hexadecimální či jiné soustavě, stejně tak data odesílat, nebo si přiřadit klávesovým zkratkám kód, který je při jejich stisku odeslán. Co se uživatelského rozhraní týče, tak fonty a barvy včetně transparentnosti jdou nastavit nezávisle na prostředí. Celkově se jedná o velmi příjemnou aplikaci.

root_podpora

GTKTerm

GCfilms

V dnešní době, kdy díky velmi nízkým cenám záznamových médií není problém mít ve své domácí sbírce třeba i stovky či tisíce filmů, by mohla přijít vhod aplikace s názvem GCfilms. Vlastní zadávání filmů do malé domácí filmové databáze není nikterak zdlouhavou záležitostí. Povětšinou stačí zadat název filmu a veškeré informace o něm si nechat stáhnout z některé z filmových databází nebo elektronického obchodu. Ručně je potřeba zadat pouze informace, v jakém formátu a kde je daný film uložen, v jaké jazykové verzi včetně titulků, zdali byl film už viděn a podobně. Takto uložená data lze samozřejmě různě filtrovat a není problém si např. nechat zobrazit všechny filmy vašeho oblíbeného režiséra, doposud nezhlédnuté filmy, případně i filmy, které má někdo zrovna půjčené. Stačí nešidit zadávání dat a z GCfilms se může stát velmi užitečný pomocník.

GCfilms

Skencil

Skencil je grafický vektorový editor pro Linux a ostatní *nixové systémy. Není však žádným nováčkem na poli linuxové grafiky, jak by se podle názvu mohlo zdát. Spíše naopak. Jeho počátky sahají do roku 1996, kdy začal vznikat program Sketch. Pod názvem Skencil jeho vývoj „pokračuje” až od roku 2004. Uvozovky jsou zcela na místě, protože by se dalo hovořit spíše o švejkovsky „mírném pokroku v mezích zákona”, o čemž ledasco vypoví i screenshoty v 6 let staré recenzi a screenshot z verze vydané v lednu tohoto roku. Na druhou stranu už jen to, že program dokázal tak dlouhou dobu přežít v takřka nezměněné podobě, svědčí o jeho kvalitách a dobrém návrhu. I po letech si zaslouží pozornost.

Skencil

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku