Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (26. 10. 2005)

26. 10. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na pohodlné spouštění aplikací a přístup k obsahu, budeme ovládat jablíčka, zkoumat disk, odstraňovat nepotřebné debianí balíky a poslouchat muziku.

GNOME Launch Box je aplikace pro bleskurychlé ovládání vašeho počítače. Podobně jako legendární jablečný QuickSilver, Launch Box umožňuje urychlený přístup k vybranému obsahu vašeho stroje. Stiskem klávesové zkratky aktivujete jednoduché rozhraní, do kterého stačí napsat dvě až tři počáteční písmena hledaného předmětu, a pokud je tento zanesen v indexu, objeví se na obrazovce a stiskem Enter jej můžete aktivovat. Tímto způsobem se dají rychle spouštět aplikace, systémové příkazy nebo například otevírat webové stránky a dokumenty. To ale není vše! Kromě jednoduché aktivace lze na každé položce provádět různé množství předdefinovaných akcí – například otevřít soubor v aplikaci nebo poslat mail kontaktu v Evolution. GNOME Launch Box zatím obsahuje jen integraci s Firefoxem, Evolution, nedávno otevřenými soubory a aplikacemi v hlavní nabídce. Tento list se však v budoucnu bude zcela jistě rozšiřovat, takže zůstaňte naladěni! GNOME Launch Box je napsán pro Gnome 2.10 a vyžaduje GTK+ verze 2.6 a vyšší, Evolution Data Server a balík aplikací gnome-menus.

Pokud používáte Linux na noteboocích od Applu, snad se vám bude hodit utilita Fluffy Bunnies, která obstarává ovládání některých fajnšmejkerských funkcí těchto strojů – například podsvícené klávesnice; umí také ovládat hlasitost a jas displeje. Program sestává z daemona a frontendu, takže se snad v budoucnu dočkáme více možných ovládácích programů, pěkně integrovaných do nejrůznějších grafických prostředí. Nemaje linuxový PowerBook, neměl jsem možnost Fluffy Bunnies osobně vyzkoušet, ale není důvod, proč by neměly fungovat – koneckonců, modelů PowerBooku zase tolik není :). V současné době ještě nebyla vydána stabilní verze, a chcete-li si program vyzkoušet, budete muset stáhnout zdrojové kódy přímo z repositáře Subversion.

Pokud chcete rychle zjistit, které části vašeho disku zabírají nejvíce místa, použijte třeba nástroj GdMap. Ten se po spuštění krátce zamyslí, načež vám vykreslí přehlednou mapu disku, ve které je velikost každého prvku přímo úměrná jeho fyzické velikosti na disku. A aby takto získaný obrázek měl i nějakou estetickou hodnotu, je každý soubor obdařen vyplní v podobě kruhového gradientu pestré barvy. Doporučuji vyzkoušet – já jsem takto našel několik rok starých, polygigabytových souborů. GdMap funguje na jakémkoliv POSIXovém systému s knihovnou GTK.

CS24_early

Používáte-li Debian a jako správní Debianisté jste poslední reinstalaci provedli kdysi dávno v mlhách doby kamenné, mohla by se vám hodit utilitka GtkOrphan. Ta dokáže z vašeho systému doslova vykopat již dávno nepoužívané knihovny, tedy takové, které už nejsou vázány žádnou závislostí. Je důležité zmínit, že GtkOrphan pracuje s databází nainstalovaných DEB balíčků. Pokud tedy ve svém systému máte nějaké programy nainstalované jinou metodou, mohlo by je odstranění některých systémových knihoven zneprovoznit – tyto nebohé aplikace totiž nemají možnost vznést protest proti odstranění DEB balíčku, na kterém jsou závislé. Naštěstí lze knihovny, o kterých víte, že je ještě budete potřebovat, uložit mezi tzv. hibernované balíčky. Takové balíčky jsou potom při prověřování závislostí přeskočeny a jejich nechtěné smazání nehrozí. GtkOrphan funguje na Debianu i na Ubuntu (a snad i na jiných distribucí z Debianí rodiny) a ke svému běhu vyžaduje program deborphan, perl a knihovnu GTK2.

XMMS2 ještě ani nevydalo svou první stable verzi, a už tu máme první hudební přehrávače založené na tomto jádře. Jedním z těch zajímavějších je francouzský prográmek Listen, napsaný v Pythonu na knihovně GTK. Jeho ovládání, ač ještě ne úplně odladěné, je poměrně přehledné, obsahuje hudební databázi, inteligentní editor playlistů, možnost zobrazit text k písničce nebo informace o interpretovi i automatické stažení obalu poslouchaného alba. Přehrávanou skladbu si můžete nechat zobrazit pomocí konfigurovatelného OSD a dokonce lze i pálit hudební CD a používat iPod. A ačkoliv to vůbec není špatný seznam funkcí na tak mladý program, autoři plánují v nejbližší době přidat ještě podporu iTunes Music Share, která umožňuje sdílet hudební databázi s dalšími klienty na síti. Závislosti programu pochopitelně zahrnují Python, xmms2 a GTK. Pokud chcete používat iPod, budete ještě potřebovat libgpod, a to rovnou v nejnovější CVS verzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku