Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (5. 10. 2005)

5. 10. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Mám tu pro vás systém na instalaci a spouštění balíčků v systémech s omezenými právy a na LiveCD, podíváme se na jedno upravené LiveCD a na skript detekující možné útočníky v systému.

Knihovna ++Skype (0.7) pro C++ umožnuje začlenění Skype do vaších aplikací. Knihovna vypadá dobře, až na licenci. Nevím zda neumím anglicky já nebo autoři z Ruska, ale opravdu jsem nepochopil, co se má dělat při komerčním použití.

Klik je „nejjednoduší cesta jak instalovat software; dokonce i když nejste root nebo máte spuštěno LiveCD“. Skutečně – program (tj. jediný velký soubor) stáhnete, kliknete na něj a on běží. A teď nemyslím „rozbalí a nainstaluje“. Opravdu se hned spustí bez instalace. Vypadá to zajímavě, a tak jsem se pustil do čtení dokumentace, abych věděl, jak to celé vevnitř funguje. Dlouho jsem věděl jenom to, co je uvedeno v té první větě. Za ten text by se totiž nemusela stydět žádná PR agentura ani žádný politik, takže následuje informace, jak si myslím, že to funguje: Ten velký soubor je v podstatě upravený .deb balíček. Ten je uložen do místa, kam můžete zapisovat, tj. do vašeho home nebo na USB klíčenku v LiveCD. V balíčku je potřebná adresářová struktura se soubory umístněnými v příslušných složkách, kde by byly po normální instalaci (stejné jako normální deb balíčky). Při spuštění se mu „nějak“ podsune kromě normálních adresářů i tento adresářový strom. Pokud něco aplikace mění (např. v /etc), tak to mění pouze ve svém cmg balíku (tak se jmenují ty velké soubory, které se přímo spouští). Pokud tedy chcete aplikaci oddinstalovat, stačí smazat onen cmg soubor.

Cyphesis (0.5.0) je NPC engine pro MMORPG hry. NPC neboli Non Player Character jsou všechny ty postavy, které v hrách střílíte, obchodujete s nimi, ale i různé položky, které sbíráte. Zkrátka všechny postavy, za které nehraje člověk a které musí ovládat počítač. Projekt má velmi ambiciozní cíle ohledně chování postav. Postavy by se měly časem množit, předávat si znalosti… Některých z těchto ambiciozních cílů již projekt ovšem dosáhnul. Postavy mají přehled o čase, znají priority úkolů a nesnaží se o úkoly, které už nestihnou provést… Zátěž při zpracování AI u NPC je přenesena na počítače hráčů a centrální server je pouze zprostředkovatelem komunikace.

Když se na váš počívač dostane útočník, tak se obvykle co nejřív skryje. Útočníkovy soubory jsou fyzicky na disku, ale ls vám je nezobrazí. Pokud tedy přečtete filesystém přímo a bez služeb jádra (například pomocí debugfs), porovnáte ho s výstupem ls a výstupy nebudou shodné… no, pak máte problém. A přesně tohle dělá look_for_hidden_fi­les (1.0) (dělá porovnání, ne problémy).

My Knoppix je Knoppix, z něhož byly odebrány balíky, které průměrný uživatel nebude nikdy potřebovat (kompilátory, vyvojová prostředí), a do nějž byly přidány další balíky na přehrávání hudby a videa (Kaffiene, Mplayer a jiné).

JavaScript::Squ­ish (0.03) je modul a skript v Perlu, který komprimuje JavaScript. Komprimace je provedena odstraněním redundatních bílých znaků a komentářů. Autor se chystá zpracovat i pokročilejší techniky, jako je přejmenování proměných a procedur na krátké názvy.

CS24_early

Když jste za hodně omezujícím firewallem, mohl by se vám hodit přístup do shellu pomocí webového prohlížeče. Tento přístup vám například umožní PSHAW (0.1). Pravda, interaktivní programy v něm nespustíte. Můžete spustit jedině příkazy, kterým stačí parametry na příkazovém řádku nebo které dostanou vstup rourou z jiného programu nebo přímo ze souboru, ale to většině příkazů stačí. Díky AJAXu se stránka nikdy nereloadne, takže si nic nemůžete „náhodou“ zničit. Druhá věc je ovšem bezpečnost. Zaheslování stránky a použití https by mělo být v tomto případě nutnostní.

PSHAW

PShaw

Blbinka týdne

Chtěli byste vědět, jak vypadá instalace FreeBSD, Debianu? Nebo jiných obskurnějších distribucí jako Arabian Linux nebo Asianux? Ja vím – nechtěli. Každý správný geek si rád vyzkouší distribuci na vlastní kůži resp. na vlastním disku. Ale pokud se vám nechce zkoušet asi dvěstě distribucí a desítku aplikací, tak se můžete podívat na sérii screenshotů z instalace na Linux and Open Source Screenshots.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.