Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (31. 8. 2005)

31. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Je tu zase středa a s ní váš oblíbený článek. Dnes bude o samých zajímavých věcech: o svíčkách, barvičkách, souborech, utilitkách a taky titulcích.

Pryč jsou doby, kdy romanticky vzdychající dívky ležely pod jabloní a do malého sešitu si psaly „milý deníčku.“ Pryč jsou také doby, kdy ošlehaný trosečník na opuštěném ostrově zapisoval události den po dni do ohořelého deníku v jeskyni při svíčkách. Dnes by oba použili služeb šifrovatelného počítačového diáře eJourn, který umožňuje vést několik oddělených deníků, vyhledávat s volitelnou přesností, třídit záznamy podle nejrůznějších kritérií a navzájem je interaktivně propojovat. Na stránkách projektu se můžete kromě obrázků pokochat ještě seznamem plánovaných funkcí, jako např. Smart Folders známé z Mac OS X. Chcete-li si ve věcech udržet pořádek, eJourn je rozhodně dobrá volba. Instalace je vyřešena pomocí systému Autopackage, což s sebou nese závislost na GNU/Linuxu. Potřeba je také knihovna GTK.

Heslem „barevných vybírátek není nikdy dost“ se očividně řídil autor utilitky Gnome Colorscheme. Tento jednoduchý prográmek velmi dobře poslouží jednak jako běžné kapátkové vybírátko a jednak jako přímočarý skládač trojic barev, které se k sobě hodí. Ty umí vybírat podle několika zabudovaných algoritmů. Barvičky jsou automaticky převáděny do několika tvarů, především RGB, HSL a hexadecimálního formátu, což se hodí hlavně při návrhu webových stránek. Ke štěstí nám už snad může chybět jedině podpora nějakých vzorníků, které, i když nemusí být zrovna Pantone, by jistě pomohly s výběrem vhodných odstínů.

Se vzrůstající kapacitou počítačových disků a stále se zvětšujícím množstvím souborů, aplikací a funkcí, se kterými uživatel pracuje, se tradiční metody organizace ovládání stávají neefektivní. Chce-li uživatel pracovat s mnoha položkami najednou, standardní ikonková rozhraní jako plocha, Dock nebo spouštěcí nabídka selhávají. Arnic, program inspirovaný převratným Quicksilverem, kombinuje grafické rozhraní s tradičním textovým ovládáním pomocí klávesnice do jednoho přehledného a ergonomického celku. Aplikace si jednoduše udržuje index vybraných programů, souborů, akcí a dalších položek. Když je jí uživatelem dán nějaký text, automaticky tuto databázi prohledá, najde položky, které zadanému textu odpovídají, a seřadí je podle pravděpodobné důležitosti. Na rozdíl od plnohodnotných vyhledávání jako Spotlight nebo Beagle, které indexují prakticky veškerý obsah vašeho disku, je Arnic primárně spouštěcí program a v prohledávaném seznamu má jenom položky, které mu tam uživatel sám vloží. Ačkoliv s pozvolným nástupem databázových real-time vyhledávání ztratily programy jako Arnic a Quicksilver něco ze svého půvabu, v rukou zkušeného uživatele stále zůstávají užitečnými pracovními pomůckami. Arnic je napsaný v Pythonu a ke svému běhu potřebuje knihovnu GTK alespoň ve verzi 2.6.

CS24_early

Gnome-ls je konzolová utilita chováním velmi podobná klasickému GNU nebo BSD ls. Na rozdíl od nich ale používá jako svůj zdroj dat Gnome Virtual FileSystem (krátce Gnome-VFS). Umí vypisovat i nejrůznější MIME data, třídit soubory do stromů, filtrovat vrácené výsledky podle typu souboru a jinak využívat služeb tohoto vysokoúrovňového souborového systému. V poslední době byl program aktualizován tak, aby podporoval GCC 4 a UTF-8. Ačkoliv osobně raději zůstanu u klasického GNU ls, možná, že se vám tato jeho netradiční varianta zalíbí víc. Gnome-ls ke svému běhu vyžaduje Gnome-VFS.

Zvláště v našich končinách, kde se znalost cizích jazyků u většiny populace pohybuje okolo bodu mrazu, je kvalitní editor filmových titulků nepostradatelná aplikace. Gaupol je ještě poměrně mladý, ale ambiciózní program schopný práce se třemi nejčastějšími formáty titulků. Umí titulku převádět mezi různými počty snímků za vteřinu (u filmů jsou dnes nejčastější 23,97 fps a 25 fps), poskytuje přehledné a efektnivní rozhraní pro překládání titulků z jednoho jazyka do druhého a zvládá pochopitelně i více dokumentů najednou. Potěší také podpora snad všech myslitelných kódování a ovládání vytvořené podle předepsaných guidelines projektu Gnome. Gaupol je napsán v Pythonu a na knihovně GTK, které vyžaduje ve verzích 2.4 a 2.6.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku