Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (24. 8. 2005)

24. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Vrcholí nám žně. Sklizeň je bohatá a kvalitní. Čekají vás programy na evidenci knih a DVD, profesionální překladatelský nástroj a mnoho dalšího.

XML je prima věc. Ovšem někdy je potřeba udělat v XML drobné změny; například změnit hodnotu atributu nějaké značky. Normálně byste to udělali ve vi jako s/hodnota1/hodnota2/c a bylo by. Ale pokud to chcete udělat ze skriptu, tak si buď musíte složitě ošetřit, že se v textu samotném nevyskytuje hodnota1 (a vůbec si pohlídat další nezajímavé výskyty), nebo nasadit na text nějaký mohutný parser… Nebo můžete použít SimpleXML (0.6). Pokud chcete například nahradit atribut sex=„male“ ve značce customer, která je uvnitř značky customers, atributem sex=„M“, stačí napsat příkaz:

simplexml -a sex="M" 'customers/customer(sex=male)' soubor.xml 

A mimochodem – jedná se o program pocházející z českých luhů a hájů.

SimpleXML

SimpleXML

Dlouho jsem přemýšlel, zda zde uvést dbWrench (1.2.1). Tento program slouží pro návrh databází. Je placený, a přitom existují alternativy, které umí to co dbWrench, a navíc to umí zdarma. Například kreslení ER diagramů (to umí dia), generování SQL z diagramů (dia2code), generování grafů z kódu (autodia), vykonávání SQL kódu, generování dokumentace (phpMyAdmin), zvýrazňování syntaxe (VIM). Jenže dbWrench to umí všechno najednou. Žádné přepínání aplikací, průběžné ukládání a exportování… Pokud pracujete často s databázemi a není pro vás $150 mnoho, pak vám dbWrench doporučuji. A zkušební verze je samozřejmě ke stažení zdarma.

dbWrench

dbWrench

Griffith (0.4.1) je nástroj pro správu filmových DVD/VHS. Stačí vyplnit jméno filmu a program se pokusí zbytek stáhnout z Internetu. Za velikou přednost považuji správu výpujček. Což mi nedalo a zkusil jsem se podívat po podobném programu pro knihy. Vypůjčováním jsem totiž přišel o desítky knížek (na druhou stranu jsem takto asi k některým přišel) a systém poznámek na papír zoufale selhává. Našel jsem Alexandriu (0.5.1) – umí to samé co Griffith, ale pracuje s knihami. Griffith umí exportovat do CSV a PDF, Alexandria do XHTML. Nechce se někomu napsat plugin do Alexandrie pro nějaký český web s knihami (třeba pro Vltavu nebo Kosmas), aby šlo zadávat knihy jenom přes ISBN?

Griffith

Griffith

Dosud mi při občasném překládání byli pomocníky pouze Kdict (aplet v liště KDE s rozhraním na výkladový slovník) a online slovník na Centru. Dnes jsem objevil Transolution (0.4b5), což je „Computer Aided Translation“ (CAT) program neboli počítačem podporovaný překlad. Nevím, jak vypadají profesionální překladatelské nástroje, ale Transolution mě uchvátilo. Přesně takto jsem si představoval aplikaci na překlad delších textů. Nejprve je nutné texty převést do standardního formátu XLIFF. Slyším o něm prvně, ale jsou zde k dispozici filtry pro převod z HTML, OpenOffice a PO, a to mi osobně stačí. Text se pak edituje po větách, překlady se mohou nacházet v různém stádiu dokončení a vy si můžete vyfiltrovat např. jenom ty nepřeložené. Hmmm, jak tak koukám, ještě by to chtělo přidat integraci s online slovníky a bylo by to dokonalé dílko.

Transolution

Transolution

Dnes je velká úroda (No jo. Vždyť jsou žně.), tak už jen ve zkratce. Actkbd (0.1.1) je démon, který asociuje externí programy či skripty ke klávese nebo kombinaci kláves.

Pokud ve vašich skriptech čekáte na zařízení, než bude připraveno, podívejte se na program waitfordevice (0.1). Je to efektivnější než smyčka se  sleep(1).

Blbinka týdne

Nastal čas pořídit si novou periférii, nové vstupní zařízení. Stejně jednoduché jako myš, stejně geniální. Uvítejte mezi námi…knoflík. Teda tak mu u nás říkáme na hifi věži. Odborníci tomu říkají potenciometr, ale to zde asi není opravdový potenciometr.

Je to prostě knoflík, kterým můžete točit doleva. Můžete s ním točit doprava. A navíc ho můžete zmáčknout. A k počítači se to připojuje přes USB konektor. Geniální. Možnosti použití jsou opravdu široké: pohodlnější posouvání videa při stříhání, ovládání hlasitosti, posouvání dlouhých dokumentů…

CS24_early

A pokud chcete toto zařízení použít ve své aplikaci, tak pomocí programu grifcat (0.2) můžete získavat informace o otáčení a stlačení knoflíku. A od poslední verze můžete i ovlivnit i jas podsvěcující diody.

Griffin PowerMate

Griffin PowerMate

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.