Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Pavel Šnajdr, vpsFree.cz: komerční hosteři nás nemají rádi od Vladimír - Jsem členem a mohu jenom vřele doporučit. Celý...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 5. 2012 8:25

    Vladimír (neregistrovaný)

    Jsem členem a mohu jenom vřele doporučit. Celý systém VPSFree je založen na Spolupráci lidí s cílem snížení nákladů, zvýšení komfortu služeb a je v podstatě ekonomicky nepotopitelný s velkou robusností. Není to firma která musí vydělávat majitelům na ukor zakazníka, ale je to uskupení lidí kteří dávají dohromady peníze na provoz, vývoj, něčeho co vlastně vlastní všichni členové, kde muže přišpět každý, dává maximální možnosti a svobody lidem kteří chtějí technologicky růst oboru, nebo i jenom využívat svobodných služeb. Nemá konkurenci. Firma totiž může zkrachovat, zvednou ceny a vubec dělat si s uživatelem co chce. VPSFree vlastníte Vy sami a děláte si co Vy chcete v rámci komunity. :-) VPSFree prostě Valí! :-)

  • 3. 5. 2012 17:03

    Hujer (neregistrovaný)

    "vydělávat majitelům na ukor zakazníka" ... to je tedy mluva. Myslím, že tady spousta z vás zapomíná, že ve světě není nic zadarmo. Pokud si myslíte, že na VPS lze v dnešní době vydělat zásadní peníze, tak se hrubě mýlíte. Řada firem podle mého názoru mají slabou podporu právě proto, že za peníze utržené z VPS serverů za konkurenční cenu to prostě lze s těží.

    Tenhle projekt stojí na lidech, kteří odpovídají ZDARMA na maily ve 4:00. To mě by se tedy ZDARMA dělat nechtělo. Pokud totiž děláte něco zdarma, musíte žít z něčeho jiného, peníze si asi majitelé VPSfree netisknou.

    Člověk až s podivem kouká, kolik je tady levičáků. Ti co mají firmy a platí zaměstnance jsou lůza a ti co mají dost peněz od svých zaměstnavatelů aby jim zbyl čas na takovouto bohulibou komunitní/cha­ritativní aktivitu, jsou borci.
    To že nejsou zaměstnanci VPSfree to jen dokládá. U všech členů vidím, že se živí jinde.

    V konečném (a absurdním) důsledku můžou (byť nepřímo) konkurovat svému zaměstnavateli, který zavře krám, protože někdo nabízí své služby ZDARMA. Kdo pak bude provozovatele živit?

    Uvědomte si konečně, že provozovatelé tento projekt DOTUJÍ vlastní prací, čili z vlastní kapsy. Jak bylo řečeno ve článku, aktivních členů je tak jeden z 50. Pokud je tomu tak, tak 98% procent členů se jen veze na vlně "levnější hosting" než jinde, protože si nic navzájem nepřináší.
    To je prostě 2% komunita, technicky visící na dvou technicích a dobrovonické administrativě okolo.
    2% může být sice dost dostatečné číslo pro provozovatele, pro mě ale nikoliv.

    Jiná by byla, kdyby admini VPSfree byli zaměstnanci, což by ale zahýbalo cenami, že. Šest lidí, to je, pokud bude mít v průměru na osobu 30k čistého, (60*6) čili cca 360.000,- měsíčně. Nepočítám ostatní výdaje, které platí někdo jiný (mobil, auto, atd. .. že by stávající zaměstnavatel?). Nákladově to bude někde kolem, ale spíš nad, půl milionu měsíčně.

    Rozdíl mezi firmou VPSfree by pak byl pouze v tom, že roční zisk si nerozdají majitelé, ale zůstanou ve VPSfree. I to ale není pro mě dostatečně dobrý důvod, protože dnes je nutné značnou část peněz ze zisku dát do investic (konkurence je velká, aneb nutno udržet krok), případně do nákladů kvůli daním.

    Proti projektu nic nemám, v podstatě před provozovateli smekám, ale je třeba vidět věci z širší perspektivy.

  • 3. 5. 2012 17:43

    Petr Krčmář

    Ano, to je pravda. Ale takto fungují všechny dobrovolnické projekty. Když někdo vyvíjí linuxové jádro, taky to často dělá ve volném čase a do práce chodí dělat něco jiného. Totéž třeba dobrovolníci v Červeném kříži a mnoho dalších. Dotují to vlastním časem, protože jim to něco přináší.

  • 3. 5. 2012 23:02

    Franta (neregistrovaný)

    Ona to ale není práce zadarmo – při zapojení do takového projektu se naučíš spoustu věcí, získáš kontakty (třeba pro svoje další zakázky) a přijdeš do styku s HW, na který by sis jinak nesáhl. Přijde mi hloupé se na ně dívat jako na levičáky jen kvůli tomu, že jejich odměna není ve formě peněz.

  • 4. 5. 2012 11:21

    Hujer (neregistrovaný)

    Ale to já přece nikomu neberu. ;) Mě přijde hloupé říci "vydělávat majitelům na ukor zakazníka". To zní jako "vykořisťovaté -- majitelé hostingů -- berou tučné odměny od zákazníků, kteří nemají jinou možnost a živoří díky tomu na pomezí chudoby".
    S tím levičáctvím jsem to myslel z tohoto pohledu, ne všeobecně. Pokud se to někoho dotklo, tak se omlouvám.

  • 4. 5. 2012 11:40

    Franta (neregistrovaný)

    Ad „Mě přijde hloupé říci "vydělávat majitelům na ukor zakazníka".“

    To mně taky, souhlas. Není to na úkor zákazníka, protože ten do toho jde dobrovolně a kdyby se mu to nevyplácelo, tak by takovou službu nepoužíval – tudíž vydělává jak provozovatel, tak zákazník.

  • 4. 5. 2012 9:22

    Vladimír (neregistrovaný)

    Mno, vidíte to z pohledu klasické školy firma-majitel-zisky-zaměstnaci. VPSFree našla skulinu jak věci dělat levněji, s dostupnějšími službami, lépe a to vás asi štve. Osobně podnikám v oblasti engineeringu a mě naprosto vyhovují služby VPSFree a to z pohledu potřeb mojí firmy, kvalitou služeb, mojí osobní svobody. Jsem za ně ochoten platit dost peněz, takže u mne nelze mluvit o potřebě nejlevnějších služeb ale o kvalitě kterou mi VPSFree přináší. Buď přiložíte ruce k dílu a nebo nechte bejt, je to Vaše věc a to už nemluvím o vašem xenofobním označování lidí levičáky aniž by jste o nich cokoliv věděl. :-)

  • 4. 5. 2012 11:54

    Hujer (neregistrovaný)

    Klasická != špatná. Pokud sám podnikáte, tam mě o to víc překvapuje váš výrok "vydělávat majitelům na ukor zakazníka", který mě opravdu popudil, to přiznávám.
    To co totiž popisujete, tedy vlastnictví všeho všech, je totiž levičáctví první kategorie. "V socialistickém vlastnictví" si asi nepamatujete?

    A kolik si můžete z takového společného vlastnictví vzít zpět?
    A jak ten robustní, nepotopitelný systém skončil?

    Víte na čem podobné systémy končí? Na lidské povaze. Kolektivní majetek neexistuje. Dříve či později si na něj někdo začně dělat nárok. A je to logické, v tomto případě protože je to práce provozovatele, kterou občas někdo podpoří tím, že "přiloží ruku k dílu" (ty 2%).

    Systém funguje, pokud a dokud je kolektiv úzký a lidé se v něm znají a důvěřují si. Nad cca 20-30 lidí se sociální vazby mezi lidmi rozvolňují a systém vzájemné pomoci a důvěry přestává fungovat. To je všeobecný princip. U kolektivu s vyšším IQ to asi bude o něco lepší, nikoliv ale řádově. V systému se začne projevovat hierarchie, která zde vždy byla, ale byla na pozadí díky těm sociálním vazbám.

    Takže to pak dopadne tak, že se ty 2 procenta odtrhnou, vytvoří derivát původního díla, s komerčním supportem (jak časté u open source). Protože těch lidí z původní komunity 98 procent zpět do komunity nic nedává, jen jí konzumuje. Těch modelu se v historii dá najít samozřejmě víc.

  • 4. 5. 2012 12:30

    Vladimír (neregistrovaný)

    A firma snad dělá něco jiného než vydělává peníze? Já osobně podnikám s cílem vydělat peníze ne dělat co na očích vidím zákazníkovi (to je totiž až druhořadé i když to zní divně). Firma musí vydělávat jinak to nemá cenu dělat. To co dostává zákazník je vždy na základě konkurečních možností společnosti, ne na zakladě dobroty firmy ke svému zákazníkovi. :-))) Už jsem se totiž za svojí krátkou praxi setkal s tím jak velké robusní firmy krachují bez náhrady... Proto je lepší makat na otevřených řešeních, Free Software, Free netech, VPSFree a podobně. Vždycky máte totiž možnost vzít otevřené řešení a postavit si ho vedle na svojí zahrádce než se primitivně spoléíhat že firma všechno za Vás vyřeší. Přemýšlet o tom že zdílené zdroje jsou levičácké je primitivní nepochopení Svobodného softweareu. Budete se divit ale z pohledu pravičáků je Svobodné řešení daleko více konkurenční prostředí než klasické pojetí firma-majitel-zaměstnanec-zákazník a z pohledu levičáků to splnuje pospolitost společnosti. Je to v podstatě řešení problémů obou stran L/P, pojetí podnikání/žití/spo­lupráce. Nemohu než dodat že Vaše myšlení je zastaralé a neprogresivní. :-)

  • 4. 5. 2012 15:10

    Hujer (neregistrovaný)

    > Proto je lepší makat na otevřených řešeních, Free Software, Free netech, VPSFree a podobně.
    Protože krachují i velké firmy je lepší makat na otevřených řešeních? To je logika, kterou nechápu. Zřejmě se zakládá na předpokladu, že otevřená řešení nekrachují.

    > Vždycky máte totiž možnost vzít otevřené řešení a postavit si ho vedle na svojí zahrádce
    Tohle se spíš vztahuje na technologie, než na komunity lidí, např. vendor lock-in.
    Pokud Vám ale vypnou VPS server (někdo nezaplatí provoz racku, protože se komunita rozhádá, např. někdo někoho nazve levičák) tak s tím taky nic neuděláte. Nebo ano?

    > Přemýšlet o tom že zdílené zdroje jsou levičácké je primitivní nepochopení Svobodného softweareu.
    Jenže free software je free as the speech, not free as the beer.
    Jedno je o svobodě, druhé je o penězích. O jakém sdílení tady mluvíme?
    Mícháte hrušky z bramborama.

    > Nemohu než dodat že Vaše myšlení je zastaralé a neprogresivní. :-)
    S tímhle jděte někam. Sám se žívíte starým, neprogresivním postupem.
    Jsem jaký jsem, co s tím nadělám.

  • 4. 5. 2012 16:33

    Vladimir (neregistrovaný)

    HUH. :-)
    1) Zakládá se na logickém FAKTU že při použití otevřených svobodných řešení si mužete poradit i po krachu jakého koli společenství. Nevim co na tom nechápete.
    2) No co vezmu technologie a mužu se postavitna vlastní nohy. To u firem neuděláš. :-) Zase nevím co na tom nechápete.
    3) Právě že to míchání je v pořádku a zase nehcápu co na tom nechápete. :-)
    4) taky si dělejte co chcete, o tom je svoboda ty "pravičáku". :-))))
    PS. co vyvíjíte Vy ve Free Software?

  • 4. 5. 2012 17:25

    Hujer (neregistrovaný)

    Pokud mě nazýváte "ty pravičáku" budu taky tykat.

    Snažil jsem se ti vysvětlit, že porovnávání Free Software a sdílené náklady na hosting je minimálně pokulhávající.

    Taky jsem se snažil vysvětlit širší kontext chování komunit a že nic není zadarmo a že to má svoje úskalí.

    Ty mi tady podsouváš že mám něco proti open source, free software a vůbec proti komunitní práci.
    Takže ti to zopakuji: NEMÁM.

    V mládí jsem zdarma dělal v K-Centru pro drogově závislé, dělal jsem civilku v nemocnici na operačních sálech, protože mi to přišlo pro společnost užitečnější, než běhat s kvérem po poli a poslouchat mazáky.

    V opensource jsem byl aktivní kdysi, přispíval jsem do samba antivirovýho modulu, ale rozešli jsme se, protože jsem měl jiný názor na směr projektu, který byl tenkrát zaměřen na Clamav, já jsem to chtěl psát více obecně. Plus pár dnes už neužitečných Java knihoven.
    Free Software používám rád , píšu v pythonu vlastní věci, ale open source to není. Resp. asi to časem bude open source, ale licence na použití bude komerční. Nemůžu si dovolit to dát jen tak "do placu".
    Občas přispěju na nějaký projekt přes PayPal. Posledně to byl projekt pyjamas.
    Abych tedy ukojil tvou zvědavost.

    Takže shodit mě před ostatními diskutujícími se ti asi nepodaří. Pokud tedy nenajdeš jiný problém.

  • 4. 5. 2012 18:24

    Vladimir (neregistrovaný)

    Paráda! :-) Alespon vim s kým se bavím, což je vždicky dobře. Problémy nehledám. :-)
    Ale pořád nechápu v čem vy vidíte problém ve srovnání FREE software a sdílených nákladů na hostingu. Všechno je to o sdílení obecně a o svobodách tak proč to nemuže být sronatelné? Už v předchozím příspěvku jsem ti psal že o prachy tu nejde, s těmi problem až zase tak nemám abych musel hledat nejlevnější službu a že mě osobně jde o komunitní přístup a mé osobní lidské svobody. A vubec jsem nepochopil tebe proč do toho taháš levičáctví nebo pravičáctví když to s tím vlastně vubec nesouvisí. Existuje trh a na tom trhu jsou služby. Takže řikat že je neco levičácké a něco pravičácké je naprosto mimo mísu, sousede. A nakonec rejpanec: ty píšeš uzavřený software, no fuj! ;-)

  • 4. 5. 2012 19:55

    Hujer (neregistrovaný)

    Těžko se mi porovnávají takové odlehlé věci. Free Software je svoboda tvorby, svoboda mezi výrobci, prostě svoboda v pravém slova smyslu.
    V komunitním sdílení nákladů na hadrware vidím jen jiný byznys model. Peníze to stojí, jen peníze tečou jinými kanály. Marže se dotuje vlastními prostředky.

    Levičáctví byl jen obrat, stejně jako ten tvůj obrat "... na ukor ...". Mám firmu, která podle mě přináší zákazníkům hodnoty a tvůj obrat prostě ve mě vyvolal silné emoce. Ten výrok levičácký je, jen jsi jej tak asi nemyslel :-) Nebo nevím. Opravdu si myslíš, že majitelům firem jde pouze a výlučně o tučný zisk? Mě třeba ne. Vidím v tom jiné věci.

    Uzavřený software je to proto,že čas strávený na tom projektu je vykoupen mojí nepřítomností doma s rodinou a to je něco, co se zadarmo věnovat nedá. Tolik času prostě nemám, abych jej mohl věnovat, natož abych jej mohl označit za volný.
    A pak, zčásti se jedná o projekt, jehož část se opírá o reverzní inženýrství určitého SSO protokolu nejmenovaného předního výrobce firewallů (diskuze s výrobcem se táhne skoro rok). Jde o to, že na základě určité události můžu přihlásit a odhlásit usera na firewallu. Např. na samba login, nebo na radius účtování, ale jinak se fantazii meze nekladou. Koreluje to události, takže můžeš být přihlášený na sekundárním samba kontroleru a logoff z primárního tě od z firewallu nevykopne... Podobný projekt má ten výrobce také, ale je jen pro Windows AD a Novell eDirectory. Chtěl jsem něco pro Sambu a Radius Accounting, tak jsem jejich protokol reverznul a udělal svou vlastní implementaci.
    Systém potřebuje LDAP aby měl firewall dost informací. Můžeš tak řídit přístup různých uživatelů do různých částí sítě (DMZ, atd.) ale dá se to teoreticky použít i v opačném směru, určité IP můžeš přičlenit k userovi attacker a věnovat mu nějaký pěkný profil, co třeba přes IPS sniffuje jeho zajímavý traffic do PCAPů.
    Ještě umím RouterOS a v plánu byl JunOS(přes NETCONF) a Cisco ASA. Nevím ale, jak to s nimi bude. Po tomhle výčtu vylučovací metodou přijdeš i na výrobce :)
    Doufám jen, že tohle nebude vnímáno jako reklama. Pokud ano, omlouvám se a redakci prosím o výmaz kolidujících odstavců.

  • 5. 5. 2012 13:02

    Peter (neregistrovaný)

    To s ľavicou nemá nič spoločné. Aj keď veľa členov kadejakých komunít sú komunisti, socialisti a pod., ich práca je pravicovejšia, ako práca Warrena Buffetta, ľudí z Apple, MS a pod.