Hlavní navigace

Perl pro zelenáče

16. 11. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes vám přinášíme recenzi knihy Pavla Satrapy o programování v jazyce Perl.
Tabulka č. 85
Název knihy: Perl pro zelenáče
Autor: RNDr. Pavel Satrapa
Vydavatelství: Neokortex, s. r. o.
ISBN: 80–86330–02–8
Doporučená cena: 199,– Kč

Knížky pana Satrapy (např. WWW pro čtenáře, autory a misionáře, Linux – Internet Server nebo Web Design) se mi vždy líbily pro svou čtivost a vtip. Není divu, že jsem tak dychtivě očekával, jaký bude jeho nejnovější titul zvaný „Perl pro zelenáče“.

Knížku žlutého obalu vydalo v letošním roce nakladatelství Neokortex, stojí 199 Kč a na dvě stě dvaceti čtyřech stranách vás provede od úplných začátků k pokročilejším konstrukcím jazyka.

Kniha je rozdělena do čtyř částí:

  1. Oťukávání
  2. Přicházejí těžké váhy
  3. Na hranicích Perlu
  4. Přílohy

Pojďme si je projít pěkně postupně.

I. Oťukávání

První část je (jak jinak) zaměřena na základy jazyka. Čtenáři se zde dozví, co to Perl vlastně je, jak vznikl a jak v něm programovat jednoduché programy. Výklad postupuje přes proměnné, základní příkazy řízení běhu programu (větvení, cykly) až po vysvětlení způsobů práce s poli.

Jedna kapitola se také zabývá možnostmi ladění perlovských skriptů. Popisován je zde do interpretu vestavěný debugger, ale také Unixový Data Display Debugger (DDD) či Windowsoidní Perl Development Kit (PDK).

Vše je doplňováno velkým množstvím příkladů a dokonce zadáním cvičení, jejichž řešení je v poslední části.

Začátkům je věnována opravdu velká pozornost a to je dobře.

II. Přicházejí těžké váhy

Druhá část je věnována mocnějším jazykovým konstrukcím – hlavně regulárním výrazům, které jsou popsány opravdu podrobně, a asociativním polím. Zbytek části se zabývá stavbou podprogramů, problematikou lokálních a globálních proměnných a možností vstupů a výstupů dat.

Těsně před přechodem do třetí části se ještě můžete dozvědět o složitějších pracích se soubory a adresáři. V poslední kapitole se totiž mimo jiné probírá také vytváření, rušení adresářů a čtení jejich obsahu, práce s přístupovými právy, vytváření symbolických odkazů a zamykání souborů, které řeší problém sdílení dat.

III. Na hranicích Perlu

Třetí část už nabírá na obrátkách. Autor si v ní bere na mušku nejprve práci s moduly Perlu. Čtenář se naučí používat cizí balíky a vytvářet si vlastní. Dozví se také o speciálních pragma modulech i dalších docela obyčejných modulech, které třeba umožňují pracovat s datem a časem, vytvářet interaktivní programy a podobně.

Problematika odkazů v Perlu je v knize popsána velmi pěkně. Na výklad o nich pak navazuje pojednání o uživatelských datových strukturách.

V této části se rovněž seznámíte alespoň se základy objektově orientovaného programování (OOP) v Perlu. V krátkosti jsou zde vysvětleny nejdůležitější principy OOP a jejich implementace v konstrukcích jazyka.

Předposlední část také popisuje podporu databází v Perlu. Téma databází je ale pro knihu takového ražení trochu velké sousto a ocitá se daleko za hranicemi Perlu. Autor jej pouze nakousl – snad aby čtenáři alespoň viděli, co všechno lze v Perlu dělat.

Poslední kapitola je věnována odvětví, ve kterém se Perl nejvíce vyznamenal. Je to vytváření tzv. server-side skriptů Webu, programování pro CGI.

IV. Přílohy

Poslední část knihy obsahuje řešení ke všem cvičením, což jistě každý lenivý (nebo bezradný) čtenář uvítá. Popisuje se zde i postup instalace interpretu Perlu na platformě Unixu i MS Windows.

Bilance

Musím říct, že autor nezklamal. Kniha je napsána velice srozumitelným jazykem, přímo srší vtipem, který je autorovi vlastní, ale zdaleka ne tak obvyklý u publikací tohoto typu. Veškerý výklad je prošpikován velkým množstvím ukázek zdrojových kódů a příkladů.

CS24_early

Škoda, že kniha nemá místo dvou set alespoň 400 stran. Asi nejcitelněji ve třetí části totiž pocítíte, že autora tlačí místo a že se do stísněných prostor sedmdesáti stran snaží nahustit co nejvíce informací. A tak mnoho věcí zůstává načatých a pouze povrchně popsaných, ačkoliv by si jistě zasloužily trochu více pozornosti. Nemám mu to za zlé, protože to asi není jeho vina. Ostatně, i podle názvu je zřejmé, že jde o publikaci pro začátečníky – zkušenější uživatelé mají možnost sáhnout po něčem jiném (např. Programování v Perlu pro pokročilé z nakladatelství Computer Press).

Myslím si, že kniha svůj prvořadý cíl – představit programovací jazyk Perl „zelenáčům“ – splnila na výbornou. (Bez váhání bych jí dal čtyři hvězdičky z pěti.) Vám všem, kteří chcete programování v Perlu nakouknout pod pokličku, mohu tuto knihu jako odrazový můstek k překlenutí základů vřele doporučit a autorovi vzkázat: „Jen houšť, ale větší kapky!“

Seriál: Knihovnička

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Michal Burda vystudoval informatiku a aplikovanou matematiku a nyní pracuje na Ostravské univerzitě jako odborný asistent. Zajímá se o data mining, Javu a Linux.