Hlavní navigace

Pět distribucí pro staré a slabé počítače

9. 8. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jednou z výhod Linuxu je, že dokáže vzkřísit staré, zdánlivě mrtvé, počítače. Abyste však se snahou o vzkříšení byli úspěšní, je třeba vybrat tu správnou z přehršle linuxových distribucí. V článku si představíme pětici distribucí, které jsou dostatečně přívětivé a stačí jim pár stovek megabajtů RAM.

Jak jsme vybírali

Pětici distribucí, které dokážou vzkřísit váš starší počítač, jsme vybrali podle několika základních kritérií a dobře poslouží nejen pro staré, ale jednoduše i pro slabé počítače. Své využití určitě najdou například také například na netboocích s jednojádrovým Atomem, kterým dává Windows pořádně zabrat, a ani moderní linuxové distribuce na něm neběží zrovna ideálně. Ale jaká že byla ta kritéria?

  • Nenáročnost je tím základním. Vybrané distribuce si za běžného provozu pohodlně vystačí s 512 MB RAM a pokud budete používat jen nenáročné aplikace, klidně i s méně. Grafickou kartu ani procesor nebudou vytěžovat zbytečné grafické efekty.
  • Bezúdržbovost. Jednou nainstalovat, víc neřešit. Systém by měl být stabilní, pokud možno s podporou alespoň na několik dalších let. Na starém počítači asi každý půlrok nebudete chtít upgradovat.
  • Jednoduchost, alespoň relativní. Ostřílení linuxáci si dokáží sestavit a nakonfigurovat nenáročnou distribuci na míru. Zde ale chceme představit ty distribuce, které by měl zvládnout zkrotit i jen lehce pokročilý uživatel.

CrunchBang 11 Waldorf

Distribuce CrunchBang vznikla spojením Debianu a správce oken Openbox, což na první pohled nevypadá jako sestava pro každého. Openbox sice má mnoho možností, ale konfiguraci je nutno provést „ručně“ v konfiguračních souborech. Vývojáři CrunchBangu tohle naštěstí udělali za vás, a to velmi povedeně, výchozí konfigurace věřím sedne téměř každému. I nakonfigurovaný Openbox se však od ostatních prostředí liší, takže si chvilku budete zvykat.

CrunchBang 11 si po spuštění vezme jen něco málo přes 100 MB operační paměti. Přestože vypadá vcelku elegantně, nepoužívá grafické efekty a rozhraní je opravdu nenáročné. Distribuce staví na stabilním Debianu 7 Wheezy, takže softwarová výbava už je poměrně zastaralá, ale to u starších stanic nepovažuji za zásadní překážku. Odměnou vám bude opravdová stabilita.

Instalátor Waldorfu je plně grafický a relativně přehledný, ale na takové deriváty Ubuntu v jednoduchosti nemá. Úplným začátečníkům bych tak raději doporučil asistenci někoho zkušenějšího, aby nedošlo k nepříjemnostem (hlavně při práci s oddíly na disku). Doba podpory Debianu 7, a tedy i Crunchbangu 11, ještě není známa, ale s velkou pravděpodobností vydrží alespoň do jara 2016.

Více informací: CrunchBang.org, CrunchBang Wiki

Xubuntu 12.04 LTS

Jeden z oblíbených derivátů Ubuntu, který na rozdíl od svého vzoru nabízí grafické prostředí Xfce. To u mnoha uživatelů nahradilo již nepodporované GNOME 2, protože se mu dosti podobá (staví i na stejném frameworku – GTK). Prostředí je to jednoduché, ale také slušně konfigurovatelné. Potěší zejména možnost totálně přizpůsobit umístění, rozvržení i vzhled panelů. Na paměť už je Xfce trochu náročnější, v Xubuntu 12.04 zabere něco kolem 170 MB.

Velkou výhodou Xfce je řada vlastních aplikací, které se drží filosofie prostředí a poskytují maximálně jednoduché a čisté rozhraní. Xubuntu se tak jeví jako ideální distribuce, pokud starší počítač například chcete věnovat prarodičům, kteří se s informačními technologiemi teprve seznamují. Jednoduchá je také instalace dalšího softwaru skrze Centrum softwaru.

Stejně jako Ubuntu je i Xubuntu 12.04 vydáním s prodlouženou podporou. Ta je však o něco kratší než u Ubuntu a činí tři roky. Xubuntu 12.04 tedy bude dostávat aktualizace do dubna 2015.

Více informací: recenze Xubuntu 11.10Xubuntu.czXubuntu.org

Puppy Linux Precise

„Štěněčí Linux“ je svým konceptem hodně zvláštní distribuce. Existuje v několika edicích, přičemž každá z se snaží postavit to samé na základech jiné linuxové distribuce. Pro nás jsme vybrali Puppy Linux Precise, variantu postavenou na Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangolin, která by se měla dočkat nejdelší podpory.

Vzhledem Puppy Linux neoslní, vypadá poměrně zastarale (hodně barviček), ale rozhodně to není nic, na co by se nedalo koukat. Distribuce totiž používá okenního správce JWM, který svou nepřílišnou krásu plně dokáže vyvážit nízkými nároky. Stačit vám bude 500 MHz procesor a 128 MB RAM, přičemž se do paměti vejde ještě dost předinstalovaných aplikací (je jich opravdu hromada), protože ty s ní také nakládají velmi úsporně.

Instalovat Puppy Linux na zánovní netbook zavání zbytečným podceňováním, ale Puppy Linux dokáže oživit kdejakou starou vykopávku. Třeba i 15 let starý počítač tak bez problémů poslouží pro práci s dokumenty, prohlížení jednoduchého webu nebo poslech hudby.

Více informací: PuppyLinux.org

Lubuntu 13.04

Lubuntu je další z odnoží Ubuntu a vcelku se podobá již představenému Xubuntu. Rovněž se jedná o distribuci s jednoduchým sympatickým rozhraním i aplikacemi. Navrch má Lubuntu v hardwarové (ne)náročnosti, která je podstatně nižší než u Xubuntu. Prostředí LXDE je prostě povedený kousek svobodného softwaru, při pohledu na něj by asi málokdo řekl, že po spuštění si celý systém s ním vezme jen 105 MB RAM.

Nevýhoda Lubuntu spočívá v absenci LTS vydání. Právě proto doporučujeme aktuální verzi 13.04, nikoliv 12.04 jako u Xubuntu. Lubuntu 13.04 by mělo být podporováno do října 2014. Potěšující zprávou je, že vývojáři distribuce uvažují, že verzi 14.04 konečně vydají s prodlouženou podporou na tři, možná i pět, let. Pokud by k tomu skutečně došlo, Lubuntu by se stalo ještě mnohem konkurenceschopnější. Držíme palce.

Více informací: recenze Lubuntu 10.04, Lubuntu.cz, Lubuntu.net

Salix OS 13

Salix OS vychází ze slavného Slackware, jedné z nejstarších (1993) distribucí vůbec. Slackware je distribuce poctivá a spolehlivá, ale vyžaduje zkušenou ruku uživatele. Právě to je věc, kterou se Salix snaží napravit a chce nabídnout produkt i pro méně znalé uživatele. Salix je vydáván v mnoha edicích lišících se grafickým prostředím, respektive správcem oken. K dispozici jsou LXDE, Xfce, Fluxbox, MATE, Ratpoison (všechny poměrně vhodné pro slabé stroje) a KDE.

Podívejme se na Fluxbox, ten jsme tu ještě neměli. Opět se jedná o velmi úsporného správce oken, výchozím vzhledem připomíná Windows 98. Stejně jako Openbox ho se konfiguruje skrze konfigurační soubory, takže není pro každého. Některá nastavení ale lze i naklikat. Oproti ostatním představeným distribucím má tu nevýhodu, že používá balíčky Slackwaru, kterých je znatelně méně než balíčků pro Debian a odvozené distribuce. Salix naopak boduje podporou, která je u každé jeho „velké“ verze alespoň pět let.

Více informací: SalixOS.org

root_podpora

Srovnání

Pokud jste si ještě nevybrali, v následující tabulce najdete srovnání zúčastněných distribucí. V posledním řádku najdete naše hodnocení, jak je podle nás daná distribuce intuitivní a snadná k použití. Nejvhodnější distribuci pro svůj počítač už si ale musíte vybrat sami. Tak ať to vyjde.

CrunchBang Xubuntu Puppy Linux Lubuntu Salix OS
architektury 32bit, 64bit 32bit, 64bit 32bit, 64bit 32bit, 64bit, PPC 32bit, 64bit
prostředí Openbox Xfce  JWM  LXDE  Fluxbox
lokalizace ano ano ne ano ano
podpora do jaro 2016 (odhad) duben 2015 duben 2017 (odhad) říjen 2014 2015 (odhad)
spotřeba RAM* 102 MB 175 MB X** 105 MB 114 MB
velikost obrazu 771 MB (DVD) 720 MB (CD) 156 MB (CD) 720 MB (CD) 575 MB (CD)
živé obrazy ano ano ano ano ne
 přívětivost (max. 10) 7 9  6 8   6

* po spuštění operačního systému
** Puppy Linux se do operační paměti snaží „překlopit“ celý.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.