Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Petice za otevřené elektronické formáty a programy od Petr Havlik - Pochybuji, ze by zdrojaky mnoha lidem pomohli. Vetsina...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2001 15:40

    Petr Havlik (neregistrovaný)

    Pochybuji, ze by zdrojaky mnoha lidem pomohli. Vetsina verejnosti se v programovani nevyzna a anglicke komentare vetsine lidi, take mnoho nereknou. Navic se mi z nekterych zdrojovych kodu dela spatne a kdybych videl zdrojove kody Microsoftu, asi bych zvracel.
    Stejne vetsine lidi nejspis nezbyde nic jineho nez programu duverovat. Pokud bych byl opravdu paranoidni, tak bych musel mit i schemata vsech zarizeni uvnitr pocitace a v nejlepsim pripade i sledovat pohyb elektronu.

  • 15. 5. 2001 16:39

    Jara Belohoubek (neregistrovaný)

    Nejde o to aby zdrojaky cetl tazdy. Jde o to aby kazdy mel moznost. Pak staci kdyz se najde jeden (a on se najde), aby to zkontroloval a kdyz najde chybu nebo zadni vratka, tak ji oznami ostatnim.
    Myslim, ze ta cast tykajici se vyuziti pouze otevrenych formatu mezi stykem obcana a statu je bez debaty. U nuceni otevrenych programu pro statni spravu a pripadne dalsi neverejne organizace, je spis jiste potreba chapat castecne. Vsechen software neexistuje v danne potrebne kvalite v rodine otevrenych programu, ale pokud existuje vhodna otevrena alternativa zdarma, tak zvazit duvody, zda ji nevyuzit.
    I u volneho softwaru existuji naklady napr. na skoleni a pod. ale myslim, ze je to svym zpusobem adekvatni ke skoleni pro komercni software. Navic se setri financni protredky jednak statni, jednak obcanu, kteri by si nasledne musely komercni produkt zakoupit, aby mohli se statem komunikovat (i kdyz "prohlizecky" by byly asi zdarma :).