Hlavní navigace

PocketBook Mini: opravdu kapesní čtečka s 5" displejem

27. 2. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Nová čtečka PocketBook Mini je zajímavá především svou velikostí. Její uhlopříčka je o palec menší než je u konkurence běžné. Výsledkem je kompaktní čtečka, která se vám vejde do každé kapsy a v tašce či kabelce nebude znamenat žádnou výraznější zátěž. To má jistě své výhody, ale zároveň to přináší kompromisy.

Nepsaným standardem elektronických čteček se stal 6" displej. Existují čtečky výrazně větší, jako například nedávno recenzovaný PocketBook Color Lux, který má 8". Přesto například čtenářům beletrie nepřináší větší čtečka příliš větší komfort při čtení a naopak znamená více zabraného místa v tašce a větší hmotnost do ruky. Naopak existují lidé, kteří oceňují velký A4 displej, i pro takové existují čtečky.

Pro opačnou skupinu uživatelů bude zajímavá miniaturní čtečka PocketBook Mini (číselné označení 515), která z displeje i všech ostatních rozměrů ubírá celý jeden palec. Čtečka se tak už na první pohled vymyká většině konkurentů. Pokud se vám zdají klasické čtečky příliš robustní a nechcete tahat další velké zařízení, můžete dát šanci pěti palcům.

Skřítek do dlaně

Čtečka dorazila v malé krabičce, ze které už na první pohled pochopíte, že tahle čtečka bude opravdu malá. Uvnitř se nachází útlý manuál, který je sice v mnoha různých jazycích (včetně češtiny), obsahuje ale jen to nejnutnější: jak čtečku zapnout a jak se ovládá. Pro úplného nováčka je to jistě pomoc, ostatní budou muset sáhnout po podrobnějším manuálu, který je možné stáhnout z webu výrobce. Uvnitř krabice je pak už jen micro USB kabel a samotná čtečka.

PocketBook Mini je opravdu mini, nezmenšil se naštěstí jen displej, ale adekvátně i další parametry. Čtečka váží příjemných 130 gramů a její rozměry jsou vskutku trpasličí: 142 × 100 × 7,2 mm. Pro srovnání Kindle Paperwhite váží 206 gramů, měří 169 mm × 117 mm × 9,1 mm a patří mezi jedny z nejkompaktnějších čteček klasické šestipalcové kategorie. Obě čtečky si můžete porovnat na fotografiích. V každém případě je Mini velmi drobná a lehká a můžete ji klidně trvale nosit v kapse u bundy.

Jednoduchost na prvním místě

PocketBook Mini sází na jednoduchost na všech frontách, což pochopíte už při prvním letmém ohledání. Na těle najdete jen micro USB konektor a miniaturní vypínač s integrovanou LED diodou. To je vše. Nehledejte jack pro sluchátka, krytku čtečky paměťových karet ani další funkce. Nic takového čtečka nemá, výrobce šel až na dřeň a nechal čtečku čtečkou. Mně osobně tento přístup vyhovuje, pokud ale chcete čtečku kombinovat třeba s přehrávačem hudby či mluveného slova, budete se muset porozhlédnout jinde.

Čtečka není dotyková a k ovládání slouží kruhové kurzorové tlačítko s potvrzením a dvě téměř neviditelné klávesy pro otáčení stránek. Ty jsou ukryty pod plastem po stranách výrazného ovládacího kruhu a nebýt miniaturních šipek vystupujících z plastu, asi byste si jich ani nevšimli. Bohužel se boční tlačítka mačkají velmi ztuha, chce to čtečku pevně uchopit do dlaně a zatlačit pořádně palcem. Navíc se ozve nepříjemně hlasité cvaknutí, které sice signalizuje povedený stisk, ale ruší okolí i čtenáře. Druhou variantou je stránkování pomocí středového kruhu, který je ale na můj vkus už daleko od kraje a navíc je titěrný, takže se vám stane, že stisknete středové potvrzení místo okraje. Ani jedna varianta není ideální.

Displej je tradiční e-ink, takže kontrast a pohodlné čtení je zajištěno. Jednoduchá čtečka neumí sama svítit, takže si budete muset zajistit externí světlo. Prostě jako u klasické knížky. Displej má rozlišení 800 × 600, což by se dnes mohlo zdát málo (nové čtečky už mívají 1024 × 768), ale při běžném čtení to vůbec nepoznáte, zvlášť na pětipalcovém displeji. V nastavení je možné si zvolit, po kolika otočeních se má displej resetovat. Osobně bych vyšší variantu nevolil (výchozí hodnota je pět), protože bez resetu zůstávají na displeji poměrně zřetelné artefakty z předchozích stránek. Displej se tak poměrně rychle „zašpiní“.

Čtečka nemá WiFi (existuje i dražší verze s WiFi), knihy je možné dovnitř dostávat jen pomocí USB kabelu. Naštěstí se čtečka jeví jako klasický USB disk (mass storage) a chápe dobře adresářovou strukturu. Můžete si tak (na rozdíl třeba od Kindle) rozdělit knížky pohodlně do různých kategorií, třeba podle jazyků nebo žánrů. Čtečka nemá slot na SD kartu, ale disponuje vnitřní pamětí 4 GB, což stačí na velkou spoustu knížek. Jelikož není možné na čtečce poslouchat hudbu, bude vám tato hodnota pravděpodobně stačit.

Ovládání prostinké

Také softwarové vybavení zbylo zjednodušeno na dřeň, i když je klasicky pocketbookovské. Po (velmi rychlém) zapnutí se dostanete na úvodní obrazovku, které vévodí seznam posledních akcí. Najdete tu informace o otevření knih, přidání nových a podobně. Dole jsou čtyři ikony: knihovna, poznámky, aplikace a nastavení. Pro navigaci slouží kruhová kurzorová klávesa, potvrzení provádíte jejím stiskem. Jako zpět pak slouží levá klávesa pro otáčení stránek.

Občas se mi ovšem stalo, že jsem se i v takto jednoduchém prostředí zamotal. Například po vstupu do knihovny se mi nedařilo vyjít ven. Kurzorové klávesy vás přesouvají mezi jednotlivými položkami, klávesy obracení stránek listují po stránkách. Ale kudy ven? Tady čtečka naráží na minimální počet tlačítek, protože na univerzální tlačítko „zpět“ už nezbyl spínač. Z knihovny se tedy dostanete tak, že dolistujete úplně na první stránku a z ní vyskočíte zpět. Pokud jste zrovna na dvanácté straně, je to dost nepříjemné.

Samostatnou kapitolou je pak rychlost práce se čtečkou. Navigace po různých menu je svižná, čtečka reaguje na stisk kláves okamžitě. Problém nastane při přepínání mezi pohledy, například při vstupu do knihovny či otevření knihy. Tady ani deklarovaný 1GHz procesor nestačí a čtečce se stává, že se na pár dlouhých sekund zamyslí. Při čtení to už nebývá problém, obracení stránek je dostatečně rychlé, ale prodlevy nejsou pro uživatele příliš příjemné.

Jinak toho čtečka kromě čtení knih umí opravdu málo. Můžete si do ní vkládat poznámky, což není na virtuální klávesničce dvakrát příjemné. Můžete si zahrát několik her, mezi kterými nechybí šachy, sudoku, had a nějaké ty karty. Tím možnosti končí. Nemůžu ovšem říct, že je to špatně, čtečka má být podle mého jednoduché a jednoúčelové zařízení.

Číst opravdu umí

Ke čtení slouží aplikace Adobe Reader Mobile, která podporuje celou řadu formátů: EPUB, MOBI, PDF, TXT, FB2, RTF, HTML, CHM, DJVU, DOC, DOCX, RTF a TCR. Samozřejmostí je podpora Adobe DRM, což je sice postupně opouštěná věc, ale stále je možné se setkat s nakladateli, kteří se snaží své knihy „tvrdým DRM“ chránit.

Ve čtečce je předinstalovaná celá řada písem, patkových i bezpatkových. Vybere si opravdu každý. Velikost písma je možné volit naprosto plynule v bodech, od prakticky nečitelného až po obrovské. Tady ovšem přichází hlavní úskalí menší čtečky: vyžaduje po čtenáři dobrý zrak. Malé písmo je dobře čitelné, ale třeba už v třesoucím se autobuse máte tendenci si trochu zvětšit. V takovém případě se vám ale na displej vejde velmi málo slov a čtení je nepříjemné.

Jistým řešením je čtení na šířku, které podle naší ankety pravidelně využívá asi 10 % e-čtenářů a dalších 20 % obě varianty kombinuje. Většina čtenářů ale zůstává u klasického čtení na výšku. U této čtečky jsem i já ale sám musel přepínat režim, abych si mohl pohodlně na šířku nastavit větší písmo. Pět palců už vás jednoduše nutí ke kompromisům.

UX DAy - tip 2

PocketBook mini si umím dobře představit v dámské kabelce nebo u čtenáře, který toho příliš mnoho nepotřebuje. Na druhou stranu, takových bude asi většina: prostě chtějí nahrát knížku a číst. Pokud mezi ně patříte, nevadí vám menší displej a naopak byste ocenili kompaktní zařízení na denní nošení, pak vám PocketBook doporučím. Když k tomu připočítáte výbornou cenu patnáct stovek, není co řešit.

Klady a zápory

Jako obvykle následuje jednoduchý seznam kladů a záporů. Berte jej čistě jako shrnutí parametrů, některé zápory jsou totiž vlastnostmi, nikoliv chybami. Přehled je tu jen proto, abyste se v případě výběru čtečky mohli rychle zorientovat.

Klady

  • příznivá cena (1500 Kč)
  • nízké rozměry a hmotnost
  • české rozhraní
  • široká podpora formátů (včetně DRM)
  • mass storage
  • podpora adresářů
  • jednoduché ovládání
  • 4 GB paměti

Zápory

  • nemá WiFi
  • nemá podsvícení
  • nízké rozlišení displeje
  • není dotyková
  • nemá čtečku karet
  • tuhá a cvakající tlačítka
  • někdy pomalé reakce čtečky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.