Hlavní navigace

Pohled pod kapotu JVM – využití knihovny SDLJava v graficky náročných aplikacích

14. 1. 2014
Doba čtení: 19 minut

Sdílet

V dnešní části seriálu o Javě a jejím i virtuálním stroji si řekneme základní informace o knihovně SDLJava, která umožňuje využívat SDL v javovských aplikacích. Knihovna může být použita například ve hrách, v nichž nemusí být grafický výkon dosahovaný kombinací AWT+Java2D či Swing+Java2D vyhovující.

Obsah

1. Pohled pod kapotu JVM – využití knihovny SDLJava v graficky náročných aplikacích

2. Základní vlastnosti knihovny SDLJava

3. Instalace knihovny sdljava

4. První demonstrační příklad – nastavení celoobrazovkového grafického režimu

5. Překlad a spuštění prvního demonstračního příkladu

6. Druhý demonstrační příklad – vykreslení obdélníku

7. Třetí demonstrační příklad – double buffering

8. Repositář se zdrojovými kódy všech tří dnešních demonstračních příkladů

9. Odkazy na Internetu

1. Pohled pod kapotu JVM – využití knihovny SDLJava v graficky náročných aplikacích

V předchozích částech seriálu o programovacím jazyku Java i o virtuálním stroji Javy jsme si popsali základní způsoby využití knihoven AWT, SwingJava2D při tvorbě aplikací, na něž jsou kladeny velké požadavky na rychlost a/nebo plynulost vykreslování. Popsali jsme si i možné způsoby využití exkluzivních celoobrazovkových režimů, double bufferingu (implicitního double bufferingu v případě použití komponent knihovny Swing i explicitního double bufferingu při použití komponent AWT) či způsobů použití bitmap typu VolatileImage, které jsou uložené v paměti grafického akcelerátoru. Ovšem i přes poměrně velké možnosti, které nám knihovny AWT, SwingJava2D nabízí nemusí být v některých případech výkon aplikace dostačující, a to většinou z toho důvodu, že mezi programovým kódem napsaným uživatelem v Javě a vlastním vykonáním nějaké grafické operace leží hned několik vrstev (další problém může nastat v případě aplikací s 3D grafikou, to je však již téma, kterému se budeme věnovat někdy příště).

U některých typů aplikací může být výhodnější se použití javovských knihoven AWT/Swing/Java2D zcela vyhnout a použít namísto nich nějakou nativní knihovnu, která bude požadované grafické operace nabízet. V případě 3D grafiky je tak možné využít OpenGL či Direct3D, ovšem pokud se jedná o 2D grafiku, nabízí se celkem zajímavá volba – využití nativní knihovny SDL, která je sama o sobě pouze relativně tenkou vrstvou mezi uživatelskými programy a multimediálními zařízeními (grafickou a zvukovou kartou, ale též klávesnicí, joysticky a myší či časovačem). Mezi přednosti SDL patří její jednoduchost (z toho se odvíjí i existence vazby mezi SDL a programovacími jazyky, i když její základní API je čistě céčkové), přenositelnost na různé platformy (včetně Androidu, minimálně v případě SDL 1.x) a v neposlední řadě taktéž existence několika doplňujících modulů, například modulu pro vykreslování TTF fontů, vytvoření grafického kontextu pro OpenGL, modulu pro komunikaci po síti atd. I díky těmto vlastnostem je SDL používána v mnoha úspěšných hrách, viz též http://en.wikipedia.org/wi­ki/List_of_games_using_SDL.

2. Základní vlastnosti knihovny SDLJava

V předchozí kapitole jsem se zmínil o tom, že API knihovny SDL je vytvořeno pro programovací jazyk C (což je současně i jazyk, v němž je tato knihovna implementována), ale existují i vazby pro další programovací jazyky. V případě Javy má programátor dvě možnosti. Buď si může vazbu na SDL vytvořit sám, například s přímým využitím JNI, popř. nemusí znovu vymýšlet kolo, ale namísto toho využít již existující knihovnu SDLJava. Tato knihovna nabízí propojení mezi Javou a SDL, přičemž Javovské API této knihovny je navrženo takovým způsobem, že je jeho použití pro programátora píšícího v Javě velmi přirozené a jednoduché (v některých ohledech jednodušší, než programové rozhraní vlastní knihovny SDL). SDLJava v současnosti podporuje SDL verze 1.2.x, což je prozatím nejrozšířenější verze SDL, i když relativně nedávno, konkrétně 13. 8. 2013 byla vydána SDL 2.0, která má odlišné API a nabízí odlišné funkce, které se více přibližují možnostem současných grafických akcelerátorů.

Využití SDLJava pro volání funkcí SDL z Javy má své přednosti, ale samozřejmě i zápory. Předností je v mnoha případech vyšší grafický výkon a taktéž (což může být možná poněkud překvapivé) i přenositelnost aplikace i na ty platformy, kde není oficiálně podporována Java SE (příkladem je systém Android). Jednou z nevýhod je nutnost zajistit při spuštění aplikace správnou funkci SDLJava, což především znamená, že JVM musí v čase běhu nalézt nativní knihovnu libsdljava.so či SDLJava.dll a současně musí být v systému nainstalována i knihovna SDL. Jedná se o stejný problém, se kterým se setká prakticky jakýkoli programátor, který část své aplikace vyvine ve formě nativní knihovny, jejíž funkce pak přes rozhraní JNI volá z Javovské části aplikace. Touto problematikou se budeme podrobněji zabývat v navazující kapitole.

3. Instalace knihovny SDLJava

V mnoha distribucích lze knihovnu SDLJava nalézt v repositářích dané distribuce, takže v tomto případě je instalace této knihovny velmi snadná (yum install, apt-get atd.). Pokud tento balíček v repositářích své distribuce nenaleznete popř. pokud chcete použít prozatím nejnovější verzi této knihovny, je možné velmi jednoduše provést „lokální instalaci“ do předem zvoleného adresáře, ovšem s tím omezením, že nativní část je přeložena pro 32bitovou platformu x86_64 (jinými slovy – nejlepší je stejně využít balíček z distribuce :-):

#!/bin/sh
 
SDL_JAVA_VERSION=sdljava-0.9.1-linux-2.6-bin.tar.gz
 
wget http://sourceforge.net/projects/sdljava/files/sdljava/0.9.1/$SDL_JAVA_VERSION/download -o $SDL_JAVA_VERSION
 
tar xvfz $SDL_JAVA_VERSION

Na uvedené adrese http://sourceforge.net/pro­jects/sdljava/files/sdlja­va/0.9.1/ je možné najít i knihovnu SDLJava pro Windows.

Nezávisle na tom, jakým způsobem se instalace provede, získáme minimálně dva důležité soubory – Javovskou část knihovny SDLJava, která je uložena v souboru nazvaném sdljava.jar a nativní část knihovny uloženou v souboru s názvem libsdljava.so popř. na systému Windows pod názvem SDLJava.dll. Archiv sdljava.jar je použit jak při kompilaci, tak i při běhu aplikací, tj. musí být umístěn na CLASSPATH, nativní knihovna libsdljava.so/SDLJava.dll je využita při běhu a většinou se na cestu k ní odkazujeme pomocí přepínače -Djava.library.path=cesta.

4. První demonstrační příklad – nastavení celoobrazovkového grafického režimu

Vlastnosti a možnosti nabízené knihovnou SDLJava si nejlépe ukážeme na demonstračních příkladech. Všechny dnes uvedené demonstrační příklady budou velmi jednoduché a současně budou využívat jen základní grafické možnosti knihovny SDLJava, zatímco dalšími možnostmi (zvuky, čtení stavů klávesnice a myši atd.) se budeme zabývat v navazujících částech tohoto seriálu. První demonstrační příklad uvedený v této kapitole je velmi jednoduchý a využívá pouze dvě třídy – sdljava.SDLMainsdljava.video.SDLVideo.

Nejprve je provedena inicializace knihovny SDL s využitím statické metody SDLMain.init(), které se pomocí konstanty SDLMain.SDL_INIT_VIDEO předá informace o tom, že se bude využívat pouze grafický subsystém SDL. Následně je s využitím taktéž statické metody SDLVideo.setVideoMode() provedeno přepnutí do celoobrazovkového grafického režimu s rozlišením 800×600 pixelů a s bitovou hloubkou 16 bitů na pixel. Po uplynutí pěti sekund se aplikace korektně ukončí zavoláním metody SDLMain.quit() (ta je navíc zavolána i při vzniku jakékoli výjimky, aby se zamezilo tomu, že by aplikace po svém pádu neobnovila původní grafický režim).

Výpis zdrojového kódu prvního demonstračního příkladu:

import sdljava.SDLMain;
import sdljava.video.SDLVideo;
 
 
 
/**
 * Prvni demonstracni priklad vyuzivajici knihovnu sdljava.
 * Po spusteni se provede prepnuti do grafickeho rezimu 800x600x16
 * a po peti sekundach se program ukonci.
 */
public class SDLTest1 {
 
    /**
     * Horizontalni rozliseni vybraneho grafickeho rezimu.
     */
    private static final int GFX_WIDTH = 800;
 
    /**
     * Vertikalni rozliseni vybraneho grafickeho rezimu.
     */
    private static final int GFX_HEIGHT = 600;
 
    /**
     * Bitova hloubka vybraneho grafickeho rezimu.
     */
    private static final int GFX_BPP = 16;
 
    /**
     * Spusteni demonstracniho prikladu.
     */
    public static void main(String[] args) {
        try {
            // inicializace video subsystemu knihovny SDL.
            SDLMain.init(SDLMain.SDL_INIT_VIDEO);
            // inicializace celoobrazovkoveho grafickeho rezimu
            SDLVideo.setVideoMode(GFX_WIDTH, GFX_HEIGHT, GFX_BPP, SDLVideo.SDL_FULLSCREEN);
            Thread.sleep(5000);
        }
        catch (Exception e) {
            e.printStackTrace();
        }
        finally {
            // musime obnovit puvodni graficky rezim
            SDLMain.quit();
        }
    }
}

5. Překlad a spuštění prvního demonstračního příkladu

Podívejme se nyní na to, jakým způsobem se první demonstrační příklad přeloží a spustí. Překlad se provádí stejným postupem, jako překlad „obyčejných“ javovských aplikací, pouze je nutné správně nastavit cestu k Java archivu sdljava.jar. Pokud je tento archiv umístěn v podadresáři ./sdljava-0.9.1/lib, je překlad snadný a zajistí ho následující skript:

#!/bin/sh
 
SDL_JAVA_LIBS=./sdljava-0.9.1/lib
 
javac -cp $SDL_JAVA_LIBS/sdljava.jar SDLTest1.java

V případě, že je knihovna SDLJava nainstalována v systému, je možné překlad provést následujícím způsobem:

#!/bin/sh
 
javac -cp .:/usr/share/java/sdljava.jar SDLTest1.java

Spuštění aplikace je již nepatrně složitější, neboť je nutné správně nastavit cestu k nativní části knihovny SDLJava. Nejprve si ukažme první možnost – nativní část SDLJava (soubor libsdljava.so) je ve umístěna v podadresáři ./sdljava-0.9.1/lib:

#!/bin/sh
 
SDL_JAVA_LIBS=./sdljava-0.9.1/lib
 
java -cp .:$SDL_JAVA_LIBS/sdljava.jar -Djava.library.path=$SDL_JAVA_LIBS SDLTest1

Pokud je SDLJava součástí instalace systému, lze pro spuštění prvního demonstračního příkladu využít například následující skript:

#!/bin/sh
 
java -cp .:/usr/share/java/sdljava.jar -Djava.library.path=/usr/lib64/sdljava SDLTest1

6. Druhý demonstrační příklad – vykreslení obdélníku

Ve druhém demonstračním příkladu se seznámíme se způsobem vykreslování. Samotná základní varianta knihovny SDL (a tím pádem i SDLJava) podporuje pouze dva vykreslovací příkazy. První příkaz, který slouží pro vykreslení bitmapy (představované objektem typu SDLSurface), si podrobněji popíšeme v navazující části tohoto seriálu. Druhý příkaz slouží pro vykreslení obdélníku vyplněného zadanou barvou. Veškeré vykreslování lze provést na libovolný objekt typu SDLSurface, přičemž i samotná obrazovka (přesněji řečeno buď přední nebo zadní buffer) je představována objektem tohoto typu. Ve druhém demonstračním příkladu se nejprve inicializuje grafický režim stejným způsobem, jako tomu bylo v příkladu prvním, ovšem s tím rozdílem, že nyní využijeme návratovou hodnotu statické metody SDLVideo.setVideoMode(). Touto hodnotou je již zmíněný objekt typu SDLSurface, který v tomto případě představuje přední buffer (nepovolili jsme totiž doublebuffering).

Následně se v metodě drawOnScreen() provede vykreslení obdélníku pomocí metody SDLSurface.fillRect(), které se předá objekt typu SDLRect obsahující informace o geometrii vyplňovaného obdélníku (pozice na obrazovce plus rozměry) a taktéž barva, kterou se má obdélník vyplnit. Barva je představována proměnnou typu long a pro získání skutečné hodnoty barvy se používá metoda SDLSurface.mapRGB(), která zajistí, že se výpočet barvy provede s ohledem na formát pixelů uložených v bitmapě nebo ve framebufferu. To mj. znamená, že v případě použití grafického režimu s jinou bitovou hloubkou vrátí tato metoda odlišnou hodnotu. Poslední metodou, kterou je nutné při vykreslování zavolat, je SDLSurface.flip(), a to i v případě, že není explicitně vyžadován double buffering.

Následuje výpis zdrojového kódu druhého demonstračního příkladu:

import sdljava.SDLMain;
import sdljava.SDLException;
import sdljava.video.SDLVideo;
import sdljava.video.SDLSurface;
import sdljava.video.SDLRect;
 
 
 
/**
 * Druhy demonstracni priklad vyuzivajici knihovnu sdljava.
 * Po spusteni se provede prepnuti do grafickeho rezimu 800x600x16
 * Po inicializaci grafickeho rezimu se
 * provede vykresleni obdelniku a po peti sekundach se program ukonci.
 */
public class SDLTest2 {
 
    /**
     * Horizontalni rozliseni vybraneho grafickeho rezimu.
     */
    private static final int GFX_WIDTH = 800;
 
    /**
     * Vertikalni rozliseni vybraneho grafickeho rezimu.
     */
    private static final int GFX_HEIGHT = 600;
 
    /**
     * Bitova hloubka vybraneho grafickeho rezimu.
     */
    private static final int GFX_BPP = 16;
 
    /**
     * Vykresleni obdelniku na obrazovku.
     */
    private static void drawOnScreen(SDLSurface screen) throws SDLException {
        // ziskat rozmery obrazovky
        final int width = screen.getWidth();
        final int height = screen.getHeight();
        // vypocitat barvu obdelniku
        final long color = screen.mapRGB(64, 255, 255);
        final SDLRect rect = new SDLRect(width >> 2, height >> 2, width >> 1, height >> 1);
        // vykreslit obdelnik
        screen.fillRect(rect, color);
        // nutno volat i v pripade, ze neni pouzit double buffering
        screen.flip();
    }
 
    /**
     * Spusteni demonstracniho prikladu.
     */
    public static void main(String[] args) {
        try {
            // inicializace video subsystemu knihovny SDL.
            SDLMain.init(SDLMain.SDL_INIT_VIDEO);
            // inicializace celoobrazovkoveho grafickeho rezimu
            SDLSurface screen = SDLVideo.setVideoMode(GFX_WIDTH, GFX_HEIGHT, GFX_BPP, SDLVideo.SDL_FULLSCREEN);
            drawOnScreen(screen);
            Thread.sleep(5000);
        }
        catch (Exception e) {
            e.printStackTrace();
        }
        finally {
            // musime obnovit puvodni graficky rezim
            SDLMain.quit();
        }
    }
}

7. Třetí demonstrační příklad – double buffering

Třetí demonstrační příklad je prakticky totožný s příkladem druhým až na jednu důležitou maličkost: při inicializaci grafického režimu je při volání metody SDLVideo.setVideoMode() požadováno využití double bufferingu, což znamená, že se v obrazové paměti grafického akcelerátoru budou alokovat dva buffery s rozlišením 800×600 pixelů a barvovou hloubkou 16bpp. První buffer bude přední (front buffer), který bude viditelný na obrazovce, zatímco druhý buffer bude zadní (back buffer) a právě do něj bude prováděno vykreslování. S využitím metody SDLSurface.flip() dojde k prohození funkcí obou bufferů. Povšimněte si, že při použití knihovny SDLJava je zapnutí double bufferingu velmi jednoduché, protože vyžaduje pouze předání bitového příznaku do metody SDLVideo.setVideoMode(), zatímco v případě využití AWT či Swingu bylo nutné použít třídu BufferStrategy a navíc ještě změnit veškeré vykreslovací rutiny tak, aby se správně využíval přední a zadní buffer, což obecně znamená zásah do celého grafického subsystému vyvíjené aplikace.

Výpis zdrojového kódu třetího demonstračního příkladu:

root_podpora

import sdljava.SDLMain;
import sdljava.SDLException;
import sdljava.video.SDLVideo;
import sdljava.video.SDLSurface;
import sdljava.video.SDLRect;
 
 
 
/**
 * Druhy demonstracni priklad vyuzivajici knihovnu sdljava.
 * Po spusteni se provede prepnuti do grafickeho rezimu 800x600x16
 * s podporou double bufferingu. Po inicializaci grafickeho rezimu se
 * provede vykresleni obdelniku, prohozeno obou bufferu a po peti
 * sekundach se program ukonci.
 */
public class SDLTest3 {
 
    /**
     * Horizontalni rozliseni vybraneho grafickeho rezimu.
     */
    private static final int GFX_WIDTH = 800;
 
    /**
     * Vertikalni rozliseni vybraneho grafickeho rezimu.
     */
    private static final int GFX_HEIGHT = 600;
 
    /**
     * Bitova hloubka vybraneho grafickeho rezimu.
     */
    private static final int GFX_BPP = 16;
 
    /**
     * Vykresleni obdelniku na obrazovku.
     */
    private static void drawOnScreen(SDLSurface screen) throws SDLException {
        // ziskat rozmery obrazovky
        final int width = screen.getWidth();
        final int height = screen.getHeight();
        // vypocitat barvu obdelniku
        final long color = screen.mapRGB(64, 255, 255);
        final SDLRect rect = new SDLRect(width >> 2, height >> 2, width >> 1, height >> 1);
        // vykreslit obdelnik
        screen.fillRect(rect, color);
        // nutno volat i v pripade, ze neni pouzit double buffering
        screen.flip();
    }
 
    /**
     * Spusteni demonstracniho prikladu.
     */
    public static void main(String[] args) {
        try {
            // inicializace video subsystemu knihovny SDL.
            SDLMain.init(SDLMain.SDL_INIT_VIDEO);
            // inicializace celoobrazovkoveho grafickeho rezimu
            // s podporou double bufferingu
            SDLSurface screen = SDLVideo.setVideoMode(GFX_WIDTH, GFX_HEIGHT, GFX_BPP,
                                                      SDLVideo.SDL_DOUBLEBUF | SDLVideo.SDL_FULLSCREEN);
            drawOnScreen(screen);
            Thread.sleep(5000);
        }
        catch (Exception e) {
            e.printStackTrace();
        }
        finally {
            // musime obnovit puvodni graficky rezim
            SDLMain.quit();
        }
    }
}

Překlad a spuštění se provede naprosto stejným způsobem, jako tomu bylo v prvním demonstračním příkladu.

8. Repositář se zdrojovými kódy všech tří dnešních demonstračních příkladů

Všechny tři dnešní demonstrační příklady byly společně s podpůrnými skripty určenými pro jejich překlad a následné spuštění uloženy do Mercurial repositáře dostupného na adrese http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/. Ke každému příkladu jsou přidány čtyři skripty – skript SDLTestX_compile.sh slouží k překladu příkladu v případě, že se používá lokální kopie knihovny SDLJava, skript SDLTestX_compile_sys.sh pro překlad proti knihovně nainstalované v adresáři /usr/lib64/, skript SDLTestX_run.sh lze použít pro spuštění příkladu společně s lokální kopií SDLJava a konečně skript nazvaný SDLTestX_run_sys.sh slouží pro spuštění příkladu v případě, že je SDLJava nainstalovaná v systému. Z těchto skriptů lze snadno odvodit i další varianty, k nimž může v praxi dojít:

# Zdrojový soubor/skript Umístění souboru v repositáři
1 SDLTest1.java http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest1/SDLTest1.java
2 SDLTest1_compile.sh http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest1/SDLTest1_compi­le.sh
3 SDLTest1_compile_sys.sh http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest1/SDLTest1_compi­le_sys.sh
4 SDLTest1_run.sh http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest1/SDLTest1_run.sh
5 SDLTest1_run_sys.sh http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest1/SDLTest1_run_sys­.sh
     
6 SDLTest2.java http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest2/SDLTest2.java
7 SDLTest2_compile.sh http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest2/SDLTest2_compi­le.sh
8 SDLTest2_compile_sys.sh http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest2/SDLTest2_compi­le_sys.sh
9 SDLTest2_run.sh http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest2/SDLTest2_run.sh
10 SDLTest2_run_sys.sh http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest2/SDLTest2_run_sys­.sh
     
11 SDLTest3.java http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest3/SDLTest3.java
12 SDLTest3_compile.sh http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest3/SDLTest3_compi­le.sh
13 SDLTest3_compile_sys.sh http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest3/SDLTest3_compi­le_sys.sh
14 SDLTest3_run.sh http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest3/SDLTest3_run.sh
15 SDLTest3_run_sys.sh http://icedtea.classpath.or­g/people/ptisnovs/jvm-tools/file/6606e759d222/sdlja­va/SDLTest3/SDLTest3_run_sys­.sh
     

9. Odkazy na Internetu

  1. SDL Home Page
    http://www.libsdl.org/
  2. SDL Language Bindings
    http://www.libsdl.org/languages.php
  3. SDL version 1.2.15
    http://www.libsdl.org/download-1.2.php
  4. SDL version 2.0.1
    http://www.libsdl.org/download-2.0.php
  5. sdljava Home Page
    http://sdljava.sourceforge.net/
  6. sdljava Download Page
    http://sdljava.sourceforge­.net/download_sdljava.html
  7. sdljava verze 0.9.1
    http://sourceforge.net/pro­jects/sdljava/files/sdlja­va/0.9.1/
  8. sdljava JavaDoc
    http://sdljava.sourceforge­.net/docs/api/
  9. Cross-platform games development (part 1)
    http://renatoc.wait4.org/2010/02/04/cross-platform-games-development-part-1/
  10. Cross-platform games development (part 2)
    http://renatoc.wait4.org/tag/sdljava/
  11. sdljava pro Fedoru 18
    http://koji.fedoraproject­.org/koji/buildinfo?buildID=344191
  12. sdljava pro Fedoru 19
    http://koji.fedoraproject­.org/koji/buildinfo?buildID=405746
  13. sdljava pro Fedoru 20
    http://koji.fedoraproject­.org/koji/buildinfo?buildID=453044
  14. Class java.awt.Frame (JDK7)
    http://docs.oracle.com/ja­vase/7/docs/api/java/awt/Fra­me.html
  15. Class java.awt.Canvas (JDK7)
    http://docs.oracle.com/ja­vase/7/docs/api/java/awt/Can­vas.html
  16. Class java.awt.image.BufferStrategy (JDK6)
    http://docs.oracle.com/ja­vase/6/docs/api/java/awt/i­mage/BufferStrategy.html
  17. Class java.awt.Graphics
    http://docs.oracle.com/ja­vase/1.5.0/docs/api/java/aw­t/Graphics.html
  18. Double Buffering and Page Flipping
    http://docs.oracle.com/ja­vase/tutorial/extra/fullscre­en/doublebuf.html
  19. BufferStrategy and BufferCapabilities
    http://docs.oracle.com/ja­vase/tutorial/extra/fullscre­en/bufferstrategy.html
  20. Java:Tutorials: Double Buffering
    http://content.gpwiki.org/in­dex.php/Java:Tutorials:Dou­ble_Buffering
  21. Double buffer in standard Java AWT
    http://www.codeproject.com/Ar­ticles/2136/Double-buffer-in-standard-Java-AWT
  22. Java 2D: Hardware Accelerating – Part 1 – Volatile Images
    http://www.javalobby.org/fo­rums/thread.jspa?threadID=16840&tstar­t=0
  23. Java 2D: Hardware Accelerating – Part 2 – Buffer Strategies
    http://www.javalobby.org/ja­va/forums/t16867.html
  24. How does paintComponent work?
    http://stackoverflow.com/qu­estions/15544549/how-does-paintcomponent-work
  25. A Swing Architecture Overview
    http://www.oracle.com/technet­work/java/architecture-142923.html
  26. Class javax.swing.JComponent
    http://docs.oracle.com/ja­vase/6/docs/api/javax/swin­g/JComponent.html
  27. Class java.awt.Component
    http://docs.oracle.com/ja­vase/6/docs/api/java/awt/Com­ponent.html
  28. Class java.awt.Component.BltBufferStrategy
    http://docs.oracle.com/ja­vase/6/docs/api/java/awt/Com­ponent.BltBufferStrategy.html
  29. Class java.awt.Component.FlipBufferStrategy
    http://docs.oracle.com/ja­vase/6/docs/api/java/awt/Com­ponent.FlipBufferStrategy­.html
  30. Metoda java.awt.Component.isDoubleBuffered()
    http://docs.oracle.com/ja­vase/6/docs/api/java/awt/Com­ponent.html#isDoubleBuffe­red()
  31. Metoda javax.swing.JComponent.is­DoubleBuffered()
    http://docs.oracle.com/ja­vase/6/docs/api/javax/swin­g/JComponent.html#isDouble­Buffered()
  32. Metoda javax.swing.JComponent.set­DoubleBuffered()
    http://docs.oracle.com/ja­vase/6/docs/api/javax/swin­g/JComponent.html#setDouble­Buffered(boolean)
  33. Javadoc – třída GraphicsDevice
    http://docs.oracle.com/ja­vase/7/docs/api/java/awt/Grap­hicsDevice.html
  34. Javadoc – třída GraphicsEnvironment
    http://docs.oracle.com/ja­vase/7/docs/api/java/awt/Grap­hicsEnvironment.html
  35. Javadoc – třída GraphicsConfiguration
    http://docs.oracle.com/ja­vase/7/docs/api/java/awt/Grap­hicsConfiguration.html
  36. Javadoc – třída DisplayMode
    http://docs.oracle.com/ja­vase/7/docs/api/java/awt/Dis­playMode.html
  37. Lesson: Full-Screen Exclusive Mode API
    http://docs.oracle.com/ja­vase/tutorial/extra/fullscre­en/
  38. Full-Screen Exclusive Mode
    http://docs.oracle.com/ja­vase/tutorial/extra/fullscre­en/exclusivemode.html
  39. Display Mode
    http://docs.oracle.com/ja­vase/tutorial/extra/fullscre­en/displaymode.html
  40. Using the Full-Screen Exclusive Mode API in Java
    http://www.developer.com/ja­va/other/article.php/3609776/U­sing-the-Full-Screen-Exclusive-Mode-API-in-Java.htm
  41. Java quick guide: JVM Instruction Set (tabulka všech instrukcí JVM)
    http://www.mobilefish.com/tu­torials/java/java_quickgu­ide_jvm_instruction_set.html
  42. The JVM Instruction Set
    http://mpdeboer.home.xs4a­ll.nl/scriptie/node14.html
  43. MultiMedia eXtensions
    http://softpixel.com/~cwrig­ht/programming/simd/mmx.phpi
  44. SSE (Streaming SIMD Extentions)
    http://www.songho.ca/misc/sse/sse­.html
  45. Timothy A. Chagnon: SSE and SSE2
    http://www.cs.drexel.edu/~tc365/mpi-wht/sse.pdf
  46. Intel corporation: Extending the Worldr's Most Popular Processor Architecture
    http://download.intel.com/techno­logy/architecture/new-instructions-paper.pdf
  47. SIMD architectures:
    http://arstechnica.com/ol­d/content/2000/03/simd.ar­s/
  48. GC safe-point (or safepoint) and safe-region
    http://xiao-feng.blogspot.cz/2008/01/gc-safe-point-and-safe-region.html
  49. Safepoints in HotSpot JVM
    http://blog.ragozin.info/2012/10/sa­fepoints-in-hotspot-jvm.html
  50. Java theory and practice: Synchronization optimizations in Mustang
    http://www.ibm.com/develo­perworks/java/library/j-jtp10185/
  51. How to build hsdis
    http://hg.openjdk.java.net/jdk7/hot­spot/hotspot/file/tip/src/sha­re/tools/hsdis/README
  52. Java SE 6 Performance White Paper
    http://www.oracle.com/technet­work/java/6-performance-137236.html
  53. Lukas Stadler's Blog
    http://classparser.blogspot­.cz/2010/03/hsdis-i386dll.html
  54. How to build hsdis-amd64.dll and hsdis-i386.dll on Windows
    http://dropzone.nfshost.com/hsdis.htm
  55. PrintAssembly
    https://wikis.oracle.com/dis­play/HotSpotInternals/Prin­tAssembly
  56. The Java Virtual Machine Specification: 3.14. Synchronization
    http://docs.oracle.com/ja­vase/specs/jvms/se7/html/jvms-3.html#jvms-3.14
  57. The Java Virtual Machine Specification: 8.3.1.4. volatile Fields
    http://docs.oracle.com/ja­vase/specs/jls/se7/html/jls-8.html#jls-8.3.1.4
  58. The Java Virtual Machine Specification: 17.4. Memory Model
    http://docs.oracle.com/ja­vase/specs/jls/se7/html/jls-17.html#jls-17.4
  59. The Java Virtual Machine Specification: 17.7. Non-atomic Treatment of double and long
    http://docs.oracle.com/ja­vase/specs/jls/se7/html/jls-17.html#jls-17.7
  60. Open Source ByteCode Libraries in Java
    http://java-source.net/open-source/bytecode-libraries
  61. ASM Home page
    http://asm.ow2.org/
  62. Seznam nástrojů využívajících projekt ASM
    http://asm.ow2.org/users.html
  63. ObjectWeb ASM (Wikipedia)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/ObjectWeb_ASM
  64. Java Bytecode BCEL vs ASM
    http://james.onegoodcooki­e.com/2005/10/26/java-bytecode-bcel-vs-asm/
  65. BCEL Home page
    http://commons.apache.org/bcel/
  66. Byte Code Engineering Library (před verzí 5.0)
    http://bcel.sourceforge.net/
  67. Byte Code Engineering Library (verze >= 5.0)
    http://commons.apache.org/pro­per/commons-bcel/
  68. BCEL Manual
    http://commons.apache.org/bcel/ma­nual.html
  69. Byte Code Engineering Library (Wikipedia)
    http://en.wikipedia.org/wiki/BCEL
  70. BCEL Tutorial
    http://www.smfsupport.com/sup­port/java/bcel-tutorial!/
  71. Bytecode Engineering
    http://book.chinaunix.net/spe­cial/ebook/Core_Java2_Volu­me2AF/0131118269/ch13lev1sec6­.html
  72. Bytecode Outline plugin for Eclipse (screenshoty + info)
    http://asm.ow2.org/eclipse/index.html
  73. Javassist
    http://www.jboss.org/javassist/
  74. Byteman
    http://www.jboss.org/byteman
  75. Java programming dynamics, Part 7: Bytecode engineering with BCEL
    http://www.ibm.com/develo­perworks/java/library/j-dyn0414/
  76. The JavaTM Virtual Machine Specification, Second Edition
    http://java.sun.com/docs/bo­oks/jvms/second_edition/html/VMSpec­TOC.doc.html
  77. The class File Format
    http://java.sun.com/docs/bo­oks/jvms/second_edition/html/Clas­sFile.doc.html
  78. javap – The Java Class File Disassembler
    http://docs.oracle.com/ja­vase/1.4.2/docs/tooldocs/win­dows/javap.html
  79. javap-java-1.6.0-openjdk(1) – Linux man page
    http://linux.die.net/man/1/javap-java-1.6.0-openjdk
  80. Using javap
    http://www.idevelopment.in­fo/data/Programming/java/mis­cellaneous_java/Using_javap­.html
  81. Examine class files with the javap command
    http://www.techrepublic.com/ar­ticle/examine-class-files-with-the-javap-command/5815354
  82. aspectj (Eclipse)
    http://www.eclipse.org/aspectj/
  83. Aspect-oriented programming (Wikipedia)
    http://en.wikipedia.org/wi­ki/Aspect_oriented_program­ming
  84. AspectJ (Wikipedia)
    http://en.wikipedia.org/wiki/AspectJ
  85. EMMA: a free Java code coverage tool
    http://emma.sourceforge.net/
  86. Cobertura
    http://cobertura.sourceforge.net/
  87. jclasslib bytecode viewer
    http://www.ej-technologies.com/products/jclas­slib/overview.html

Byl pro vás článek přínosný?