Hlavní navigace

Poštovní klienti: Netscape Messenger

9. 4. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešním dílem pokračuje seriál o linuxových programech pro čtení elektronické pošty. Pokud jsem se minule o Muttu zmínil jako o programu pro pokročilé, tak dnes nás čeká spíše opačná strana spektra. Nestape Messenger je nepochybně určen spíše méně náročným uživatelům.

Nestscape Messenger je kombinovaný emailový klient, který je jedním z modulů balíku Nestcape Communicator, jenž byl na Linux portován z operačního systému Windows. S sebou si bohužel přinesl poněkud nepěknou licenci projevující se zejména nedostupností zdrojových kódů. Od roku 1998 jeho vývoj pokračuje jako Open Source v podobě programu Mozilla Mail, který je součástí prohlížeče Mozilla. V době psaní tohoto článku však ještě nebyl Mozilla Mailer v takovém stavu, aby jej bylo možné reálně používat (i když jsem se o to s Mozillou 0.8.1 pokoušel), proto jsem tuto recenzi vztáhl ke staršímu, ale ostrému Messengeru 4.76.

Messenger

Když píšu o kombinovaném klientovi, znamená to, že program v sobě zahrnuje jak vlastní prohlížeč a editor elektronické pošty (MUA), tak i POP3/IMAP/NNTP klienta, třídění a filtrování mailů (Mail Delivery Agent – MDA), a konečně je v něm i nulový MTA (Mail Transport Agent) klient. To všechno jsou funkce, které bývají v tradičních unixových mailerech rozděleny mezi více nezávislých programů. Taková koncentrace sice určitým způsobem snižuje flexibilitu použití, na druhé straně je však možné program zprovoznit snadno a rychle, což ocení zejména méně zkušení uživatelé.

Pokud se rozhodnete získávat zprávy z POP3 serveru, asi vám bude vadit, že Netscape Messenger neumí pracovat s více než jedním POP3 serverem, což řeší až Mozilla Mail. Také jsem postrádal zabezpečenou autentizaci přes APOP.

Ačkoliv program podporuje podepisování/ši­frování zpráv, jediný způsob, jak někomu poslat šifrovanou zprávu, na který jsem přišel, bylo poslat mu ji v HTML. Ale vážně. Messenger spoléhá na šifrování pomocí digitálních certifikátů X.509, které lze získat u komerčních certifikačních autorit, jako je například Verisign. Tyto certifikáty pak můžete použít nejen k šifrování mailů, ale také jako klíče k informačním WWW serverům, apod. Nejpoužívanější formu zabezpečené komunikace  – PGP, resp. GnuPG – však Messenger k mé velké lítosti nepodporuje.

Snad největší výhrady mám ke stabilitě programu. Program nepříjemně často padá, někdy přestává úplně reagovat na příkazy a vůbec se občas chová velmi podivně, zejména v době, kdy nemá konektivitu k Internetu. Messenger, podobně jako celý Netscape Communicator, je prostě napsán velice nešťastně. Jedno otevřené dialogové okno s nastavením nebo jen jedno zapomenuté chybové hlášení způsobí, že se jiná okna nedají používat. V tomto ohledu je určitě nejhorší částí programu news-klient.

Protože je Messenger v podstatě bezešvou součástí WWW browseru, není ani překvapením, že velmi dobře zobrazuje HTML maily přímo v okně programu. Dokonce umí i interpretovat javascript vložený do HTML kódu přijímaných mailů (i když mě nenapadá smysluplné využití takovéto funkce). Propojení s prohlížečem přináší i užitečnější výhody. Když si například při čtení pošty všimnete zajímavého URL odkazu, můžete jej kliknutím myši zobrazit v okně prohlížeče nebo přidat do bookmarků.

Užitečnou vlastností je i možnost prohlédnout si přijatý dopis téměř v libovolné znakové sadě bez ohledu na jeho MIME záhlaví. Díky tomu je možné správně přečíst i maily v kódování Windows-1250 nebo dopisy se špatně nastavenou MIME hlavičku. Kéž by byla tato funkce potřeba co nejméně :(

Pozitivně lze hodnotit i integrovaný adresář, který umožňuje provázání s LDAP servery i export/import údajů ve formátu X.500. Také se mi líbilo filtrování příchozích zpráv do více přihrádek pomocí snadno nastavitelných filtrů. Když už je řeč o mailboxech, dodejme, že jsou uloženy ve formátu mbox, takže odpadá problém s jejich importem nebo exportem do jiného programu.

CS24_early

Filtry

Netscape Messenger mohu doporučit spíše začátečníkům, kteří do doby, než se v Linuxu trochu rozkoukají, potřebují bez nějakého složitého nastavování problémů pracovat se svojí poštou. Určitě padne do oka všem uživatelům navyklým na principy práce s Windowsovými mailery typu Outlook Express nebo právě Netscape pro Windows. My ostatní se ale poohlédneme jinde…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku