Hlavní navigace

Postřehy z bezpečnosti: zkuste to bez hesel, milý Marconi!

20. 9. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V dnešním díle Postřehů se podíváme na další malý krok směřující ke konci hesel, na agenty NSA, kteří si přivydělávali jako námezdní hackeři, na eskalaci privilegií v HP Omen nebo nový návrh OWASP Top 10.

Přihlášení bez hesla

Společnost Microsoft umožní uživatelům přístup k jejich zákaznickým účtům bez nutnosti použití hesla. Místo hesla budou zákazníci moci použít aplikaci Microsoft’s Authenticator, Windows Hello, fyzické tokeny nebo kód zaslaný přes SMS nebo e-mail. Microsoft k tomuto řešení přistoupil kvůli omezení dopadů phishingových útoků i kvůli obecně špatné práci s hesly na straně uživatelů.

Zběhlí agenti

Bývalí agenti NSA doživotně ztratili možnost získat bezpečnostní prověrku a zaplatí milion a půl dolarů pokutu. Trojice mezi lety 2016 a 2019 pracovala jako námezdní hackeři pro nekalou firmu DarkMatter ze Spojených arabských emirátů. Během té doby se jim podařilo vytvořit minimálně dva zero-click exploity pro iOS, přezdívané Karma a Karma 2. Stačilo nahrát telefonní čísla nebo e-mailové účty na systém a aniž by oběť musela na něco kliknout, útočníci se dostali ke zprávám, fotkám i lokaci telefonu.

Zveřejněn návrh aktualizace OWASP Top 10

Nezisková organizace Open Web Application Security Project (OWASP) zveřejnila návrh aktualizovaného seznamu Top 10 nejčastějších typů zranitelností. Jedná se o první aktualizaci seznamu od listopadu 2017. Nové první místo obsadila dříve zranitelnost Broken Access Control, která se posunula z pátého místa. Naopak dříve první příčku obsazující zranitelnost Injection se posunula na třetí místo a byla sloučena s kategorií Cross-Site Scripting.

Některé další kategorie byly odstraněny resp. sloučeny do tří nových, kterými jsou Insecure Design, Software and Data Integrity Failures a Server-Side Request Forgery. Kompletní nová podoba je k dispozici na stránkách OWASP. Nutno dodat, že se však ještě nejedná o definitivní verzi.

Eskalace privilegií v HP Omen

Produkty řady HP Omen obsahovaly zranitelnost umožňující eskalaci privilegií. Zranitelnost vedená pod CVE-2021–3437 (CVSS score: 7.8) se nachází v součástech předinstalovaného softwaru „OMEN Command Center“, který slouží ke konfiguraci, monitorování a přetaktování počítače. Ovladač HpPortIox64.sys, ve kterém se chyba nachází vychází ze staršího ovladače WinRing0.sys, který již dříve byl zodpovědný za zranitelnost CVE-2020–14979.

TTEC zasažen ransomwarem

Společnost TTEC, která pro některé největší světové značky (Bank of America, Best Buy, Credit Karma, Dish Network, Kaiser Permanente, USAA, Verizon) zajišťuje zákaznickou podporu a online i telefonní prodej, čelí problémům kvůli ransomware útoku. Za útokem údajně stojí skupina Ragnar Locker, ačkoliv, jak upozorňuje server KrebsOnSecurity, může to být i jiná skupina, která se za Ragnar Locker vydává. Samotné TTEC vydalo pouze obecné prohlášení a není tak zřejmé, zda mohlo dojít i ke kompromitaci dat zákazníků a jejich klientů a případně v jakém rozsahu.

Velkého cloudového poskytovatele lze hacknout bohužel snadno

Cloud rychle dobyl svět a dnes v podstatě všechno, co na počítači děláme, se v nějaké formě dostane na cloud nebo dva. Microsoft Azure je jeden z největších a nejpopulárnějších, a proto se na něj také často zaměřují hackeři. Moc práce jim to, zdá se, nedá. Skupině Wiz se rychle podařilo dostat ke kompletnímu, neomezenému přístupu k účtům a databázím několika tisíc zákazníků Microsoft Azure, mezi něž se řadí i několik Fortune 500 společností.

Konkrétně k tomu využili populární a široce využívanou databázovou službu Cosmos DB. Na Cosmos DB spoléhají i velké, nadnárodní společnosti; službu využívají ke správě dat z celého světa v téměř reálném čase. Jde o jednu z nejjednodušších a nejflexibilnějších služeb pro správu dat, což se také odráží právě v její popularitě. Podnikům usnadňuje regulaci transakcí a správu dat zákazníků z e-commerce služeb.

CS24_early

Jak vás okradou?

Vynalézavost hackerů byla vždy velká, ale poslední dobou se ještě stupňuje. Jejich útoky jsou stále propracovanější a intenzita se zvyšuje. Stále více tak ohrožují zaměstnance, firmy, i běžné lidi. Neopatrnost lidí přináší útočníkům velké výhody. Statistiky firem a institucí zaměřených na bezpečnost, ale i Policie ČR potvrzují, že meziročně přibylo rizik až čtyřnásobně.

Ve zkratce

Pro pobavení

O seriálu

Tento seriál vychází střídavě za pomoci pracovníků Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ provozovaného sdružením CZ.NIC a bezpečnostního týmu CESNET-CERTS sdružení CESNET, bezpečnostního týmu CDT-CERT provozovaného společností ČD - Telematika a bezpečnostních specialistů Jana Kopřivy ze společnosti Nettles Consulting a Moniky Kutějové ze sdružení TheCyberValkyries. Více o seriálu…

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ je provozován sdružením CZ.NIC. Podílí se především na řešení incidentů týkajících se kybernetické bezpečnosti v sítích provozovaných v České republice.