Hlavní navigace

Postřehy z bezpečnosti: útok na firmu Okta a možný konec skupiny Lapsus$

28. 3. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V dnešním díle Postřehů se podíváme na aktuality spojené s válkou na Ukrajině, na úspěšný útok na společnosti Okta a Microsoft ze strany skupiny Lapsus$, ale i na údajné zatčení členů této skupiny.

Válka na Ukrajině a související dění

Twitterový účet s vazbou na Anonymous již na konci třetího březnového týdne informoval, že jmenované hnutí se zaměří na útoky na mezinárodní organizace, které budou i nadále působit v Rusku a odvádět tam daně. V uplynulém týdnu se pak k řadě útoků na takové organizace údajně Anonymous skutečně odhodlali, a to zejména ve formě DDoS útoků zaměřených na webové servery.

Hnutí Anonymous se rovněž pochlubilo získáním balíku 10 GB citlivých interních dat ze systémů společnosti Nestlé, která v Rusku stále působí, nicméně obsah následně zveřejněných souborů i vyjádření firmy Nestlé nahrávají spíše tomu, že k průniku do systémů společnosti ve skutečnosti nedošlo a předmětný balík „citlivých dat“ obsahoval jen testovací databázi omylem zpřístupněnou na jednom ze serverů firmy Nestlé v únoru.

Zdá se však, že skupiny hlásící se k Anonymous se citelněji zaměřily nejenom na soukromé společnosti, ale i na vybrané ruské instituce. Ke konci týdne jeden z twitterových účtů s vazbou na Anonymous informoval o údajném úspěšném průniku do systémů ruské centrální banky a odcizení mnoha citlivých dokumentů, a související balík dat byl později volně publikován. Původ a obsah zveřejněných dat nelze v tuto chvíli spolehlivě ověřit, nicméně na základě předběžných analýz se zdá, že by se skutečně mohlo jednat o interní data patřící Centrální bance Ruské federace.

V rámci států podporujících Ukrajinu docházelo v průběhu uplynulých dní k přípravám na potenciální reakci ze strany Ruska v podobě útoků cílených na jejich kritickou infrastrukturu a občany. Této problematice se věnovali lídři zemí G7 na proběhlém summitu, a samostatně pak Spojené státy, Velká Británie, a do jisté míry i Česká republika. NÚKIB totiž počátkem týdne publikoval varování v souvislosti potenciálními dopady aktuálních sankcí na dodavatelský řetězec organizací, do něhož mohou být zapojeny i subjekty z Ruska.

Mezi významné události s určitou vazbou na probíhající válku na Ukrajině patřilo rovněž zveřejnění informací o obvinění čtyř ruských občanů z historických útoků na organizace působící v energetickém sektoru ze strany USA a publikování detailního popisu technik a postupů, které měly být při těchto útocích použity.

Společnosti Okta a Microsoft byly obětmi skupiny Lapsus$

V průběhu minulého víkendu a začátku uplynulého týdne informovala skupina Lapsus$, která se specializuje na průniky do sítí velkých organizací a jejich následné vydírání s pomocí ransomwaru, že se jí podařilo získat přístup do systémů společnosti Microsoft a získat zdrojové kódy jejích vybraných produktů.

Jmenovaná společnost později potvrdila, že účet jednoho z jejích zaměstnanců byl skutečně kompromitován a balík dat, který skupina Lapsus$ v mezičase publikovala, tak skutečně obsahoval zdrojové kódy některých produktů, mj. systémů Bing nebo Cortana. V rámci průniku nicméně dle Microsoftu došlo pouze ke zcizení jeho interních dat a žádná zákaznická data nebyla kompromitována.

Situace byla trochu jiná v případě průniku do systémů společnosti Okta, který byl později skupinou Lapsus$ rovněž oznámen. Vedoucí informační bezpečnosti (CISO) Okty, David Bradbury, nejprve vydal prohlášení ubezpečující zákazníky, že z jejich strany není třeba žádné akce, protože platforma nebyla kompromitována. Uvedl nicméně rovněž, že v lednu se externímu útočníkovi podařilo na několik dní získat vzdálený přístup k laptopu servisního technika subdodavatele společnosti Okta, avšak vzhledem k omezeným právům spojeným s účtem technika by jakékoli dopady zanedbatelné.

Později však CISO Okty doplnil, že celkem 366 tenantů (tedy přibližně 2,5 % zákaznických účtů) mohlo být v době, kdy měly útočníci ke kompromitovanému účtu přístup, potenciálně určitým způsobem negativně ovlivněno.

Skupina Lapsus$ na vyjádření ze strany společnosti Okta reagovala vlastním prohlášením, v němž mj. uvedla, že dopad jejích aktivit na zákazníky může být potenciálně velmi citelný a jeho bagatelizace tak rozhodně není na místě, současně kritizovala interní bezpečnostní standardy a zvyklosti firmy Okta, které údajně rozhodně neodpovídají dobré odborné praxi.

Přestože tvrzení skupiny Lapsus$ není možné ověřit, reakce na přístup firmy Okta k vzniklé situaci byla ze strany zákazníků i odborné veřejnosti převážně negativní. Krom jiného i v důsledku relativně opožděného uvědomění zákazníků o potenciálním incidentu, ale také proto, že specifická doporučení pro reakci na aktuální situaci poskytovaly spíše jiné subjekty než Okta samotná.

Údajné zatčení člena skupiny Lapsus$

Zdá se, že k výše zmíněným útokům se váže také jedna pozitivní zpráva z uplynulého týdne. Po analýze dostupných informací totiž policejní orgány ve Velké Británii zatkly celkem 7 lidí ve věku mezi 16 a 21 lety v souvislosti s kybernetickými útoky, a nejméně jeden ze zatčených měl údajně stát za skupinou Lapsus$.

Zranitelnost v dálkovém ovládání Hondy Civic

Nejen pro majitele vozů Honda Civic vyrobených mezi lety 2016 a 2020 může být zajímavý nový výzkum ukazující možnost použít proti těmto automobilům jednoduchý rádiový replay útok a dosáhnout tak odemčení či zamčení dveří, nebo případně i vzdáleného nastartování vozidla.

Související zranitelnost, které byl přiřazen identifikátor CVE-2022–27254, je způsobena skutečností, že dálkové ovladače pro výše zmíněná vozidla nepoužívají plovoucí, ale statické kódy. Potenciálnímu útočníkovi tak stačí jednou si nahrát validní signál spojený například s odemčením vozidla, a následně jej může kdykoli sám opět vyslat a vozidlo odemknout.

Sama společnost Honda k nahlášené zranitelnosti uvedla, že její existenci sama neověřovala a nemůže tak potvrdit, že její výrobky jsou jí postiženy. Mluvčí Hondy nicméně rovněž uvedl, že principiálně jsou podobné replay útoky známým problémem a Honda aktuálně nemá v plánu starší vozy updatovat.

Regulátor v USA vyhodnotil společnost Kaspersky jako rizikovou pro národní bezpečnost

FCC, americký telekomunikační regulátor, připojil firmu Kaspersky Labs na seznam dodavatelů, jejichž produkty není z bezpečnostních důvodů možné financovat z federálních finančních zdrojů. Uvedení na tomto seznamu, na němž se historicky objevily mj. společnosti ZTE a Huawei, sice neznamená zákaz používání produktů a služeb Kaspersky v organizacích regulovaných ze strany FCC, nicméně v praxi má v podstatě stejný význam. Svůj krok FCC opodstatnilo vazbami jmenované společnosti na Rusko.

CS24_early

Je vhodné připomenout, že úplný zákaz používání produktů firmy Kaspersky platí v USA už od roku 2017 pro všechny federální instituce.

Další zajímavosti

Pro pobavení


Autor: Neznámý

Pohled do alternativní reality inspirovaný úspěšným útokem skupiny Lapsus$ na Microsoft (viz výše). Zdroj: Reddit

O seriálu

Tento seriál vychází střídavě za pomoci pracovníků Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ provozovaného sdružením CZ.NIC a bezpečnostního týmu CESNET-CERTS sdružení CESNET, bezpečnostního týmu CDT-CERT provozovaného společností ČD - Telematika a bezpečnostních specialistů Jana Kopřivy ze společnosti Nettles Consulting a Moniky Kutějové ze sdružení TheCyberValkyries. Více o seriálu…

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jan Kopřiva je specialistou na kybernetickou bezpečnost s dlouhou praxí a širokými zkušenostmi. V současnosti působí jako bezpečnostní konzultant ve společnosti Nettles Consulting a také jako jeden z odborníků ve sdružení SANS Internet Storm Center.