Hlavní navigace

Poznámky: pořádně, efektivně a v počítači

4. 5. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Psaní poznámek je činností poměrně obvyklou a důležitou. Existuje řada příležitostí, kdy je to dokonce nutnost – přednášky, konference, porady, obchodní schůzky. V dnešním článku se tedy podíváme na několik nástrojů, které tuto službu na počítači umožňují, a porovnáme jejich funkční výbavu a možnosti.

V minulém díle jsme se věnovali nástroji na tvorbu poznámek s názvem Zim, který je vhodný pro školní i pracovní zapisování nejrůznějších úkolů, nápadů či postřehů, které člověk potřebuje běžně spravovat. V diskusi pod článkem se rozvinula poměrně zajímavá diskuse o tom, který program na zápisky je nejlepší. Proto se dnes podrobněji podíváme na několik zajímavých alternativ k Zim, které by mohly připadat do úvahy.

RedNotebook

RedNotebook je velice jednoduchý nástroj, který je určen především pro méně náročné uživatele. Nabízí podporu šestnácti jazyků včetně češtiny, má poměrně chytře udělané formátování a jeho výhodou je také multiplatformita – bez potíží je možné jej provozovat v Linuxu, OpenBSD, MAC OS či Windows, pro které existuje jak v instalované, tak také v portable verzi.

Pokud jde o funkční výbavu, pak je třeba říci, že se zde nachází jen velmi základní podpora formátování textu, možnost vkládat obrázky, soubory, odkazy, odrážky či vodorovnou čáru. Naopak chybí především podpora tabulek, více listů pro jeden den nebo možnost vkládat vzorce či grafy. Mezi zajímavé funkce patří poměrně bohatá podpora tagů ke každému zápisku nebo generovaný „obláček“ se soupisem nejpoužívanějších slov. Samozřejmostí je možnost vyhledávat v poznámkách.

Poměrně bohaté jsou možnosti exportu – od PDF přes čistý text až po LaTeX či HTML. Poznámky je možné také nahrát na web (podporovány jsou FTP, SSH a WebDAV), což může být pro řadu uživatelů důležité. V této činnosti nechybí ani poměrně pohodlný a kvalitní průvodce. Výhodou je také existence šablon. Pokud tedy hledáte jednoduchý a rychlý nástroj v češtině, který bude podporovat více operačních systémů a bude velmi snadný na použití, pak RedNotebook rozhodně přichází do úvahy.

KJots

Poměrně užitečným a kvalitním nástrojem, který je určen především pro uživatele systémů s grafickým prostředím KDE, je Kjots. Ten je založený na poněkud jiném konceptu než RedNotebook. Sází na organizaci pomocí knihy s jednotlivými stranami, což může někomu vyhovovat více, někomu méně. K dispozici je poměrně obsáhlé formátování textu, vkládání vodorovných čar nebo odkazů.

Naopak úplně chybí podpora práce s tabulkami či obrázky, což je poměrně závažná nevýhoda. Osobně se mi líbí stromová struktura, ve které jsou organizovány jednotlivé poznámky. Další výhodou je podpora češtiny. Export je možný jednak do HTML a také do prostého textu. Příjemné je automatické ukládání nebo víceúrovňové strukturované seznamy.

Tomboy

Dalším zajímavým nástrojem na práci s poznámkami je Tomboy, který je součástí standardní instalace Ubuntu. Nabízí jednoduchou strukturu práce s poznámkami ve dvou kategoriích, základní nástroje na formátování textu, vyhledávání v poznámkách nebo export do HTML.

Práce s Tomboy je velice rychlá a pohodlná. Bohužel chybí pokročilejší funkce na práci s tabulkami, obrázky nebo zásuvnými moduly. Pokud hledáte rychlý, pohodlný a jednoduchý správce poznámek, pak představuje určitě velice zajímavou volbu. Jestliže však patříte mezi náročnější uživatele, pak vězte, že vás tento nástroj, který je orientován především na rychlost a jednoduchost, zřejmě příliš neuspokojí.

NoteCase

NoteCase nabízí poměrně kvalitní ovládání a solní paletu funkcí. Mimo klasické formátování textu je možné vkládat odkazy, soubory nebo obrázky. Podporovány jsou i další operační systémy – Windows, Mac OS, FreeBSD, Linux a další. Pro uživatele Nokií je pak příjemné, že NoteCase funguje také na nich, což podporuje mobilitu. Aplikace umožňuje tvořit strukturované poznámky, sledovat míru jejich splnění nebo v nich vyhledávat. Pro export jsou podporovány jednak interní formáty NoteCase (pro přenositelnost) a také HTML či prostý text. Pokud hledáte solního správce poznámek s podporou mobilních telefonů Nokia a solidní funkční výbavou, pak je jistě NoteCase nástroj, který stojí za vyzkoušení.

Nevýhodou je nepodpora tabulek nebo absence lepší návaznosti na kalendář. Chybí také podpora češtiny.

Koho zvolit?

Jednoznačně říci, který nástroj je nejlepší, není dost dobře možné, každý nabízí něco příjemného a užitečného a naopak každému něco chybí. Pokud hledáte funkčně skvěle vybavený nástroj, pak lze doporučit Zim, který byl testován v předchozím článku. Ten je také asi nejlepší pro školní účely, především proto, že kombinuje „knižní“ a „kalendářový“ přístup a umožňuje práci se vzorci.

root_podpora

Pro běžné, méně náročné uživatele, je rozhodně Tomboy nástroj, který by je mohl zaujmout – rychlý, jednoduchý, přehledný a kvalitní. Ovšem s minimem funkcí. NoteCase se hodí na propojení s mobilním telefonem a u Rednotebook může být především pro uživatele Windows zajímavá podpora přenosné verze.

Výběr je ale samozřejmě mnohem širší a záleží na každém, jaké má potřeby a který produkt mu bude vyhovovat nejvíce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.