Hlavní navigace

Kam si píšete poznámky? Zkuste Zim

27. 4. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Každý si občas potřebuje něco někam zapsat. Někomu stačí textový soubor, ale program Zim si získává stále více příznivců, neboť umí rychle a efektivně spravovat nejrůznější poznámky, grafy, myšlenkové mapy, ale také úkoly nebo kalendář. Ideálně se tak hodí jak na psaní pracovních, tak soukromých i školních poznámek.

Osobně si myslím, že nástroje na psaní poznámek jsou poněkud opomíjené, jako by je lidé vůbec nevytvářeli. Přežívá přitom představa, že ideální na poznámky jsou buď klasické textové editory, žluté papírky na ploše nebo obyčejný poznámkový blok. Přitom právě psaní poznámek je činností velmi frekventovanou a častou – chceme v nich moci vyhledávat, propojovat je a celkově je kvalitně organizovat. A to žádná z uvedených „obvyklých“ variant neumožňuje.

Tento přístup je možné vysledovat například i u Google, který svůj Google Notebook nijak nevyvíjí, nepropaguje a vůbec jej nezařadil do svého kancelářského balíčku. Ať si o této konkrétní službě myslíme cokoli, jen ilustruje skutečnost, že poznámky dlouho nebyly brány příliš vážně.

V současnosti se ale karta obrací a k dispozici je poměrně velké množství různě kvalitních programů, které tuto práci s poznámkami umožňují. My se v dnešním článku podíváme na program Zim, který se stává stále populárnější a českého uživatele jistě potěší že je k dispozici také v češtině a nachází se v základních repozitářích řady distribucí. Existuje také verze pro operační systém Windows. Aplikace je napsaná v Pythonu a aktuálně je ve verzi 0.51

Zim se představuje

Instalace probíhá zcela standardním způsobem a není třeba nic nastavovat, vše běží tak jak má. Při prvním spuštění jen vytvoříte sešit (tedy prostor, do kterého budete vkládat všechny poznámky, jde tedy o základní organizační jednotku) a můžete se pustit do práce. V průběhu času si můžete sešitů vytvářet více (třeba na každý předmět jeden) a přepínat mezi nimi. Musím říci, že jsem od Zim čekal poměrně hodně, neboť pozitivní reakcí je na internetu opravdu mnoho. Hned na začátku práce ale přišlo drobné zklamání, neboť se nejedná právě o uživatelsky nejpřívětivější program – tedy na první pohled. Abyste mohli používat všechny funkce, musíte si je v nastavení aplikace aktivovat (např. diagramy, úkoly, grafy, atp.) a ovládání jednotlivých modulů nebude začátečníkovi také hned jasné a bude muset sáhnout po nápovědě.

Druhý pohled je již poněkud smířlivější – pokud se naučíte syntaxi, je Zim bleskově rychlý a pohodlný, takže je možné jej opravdu požívat například pro školní zápisky. A pokud proniknete do poněkud nejasné struktury organizace dat, zjistíte, že lépe to udělat asi nešlo. Je tedy třeba chvíli vydržet a hledat, co program umí, jak funguje a kde se co nastavuje či zapíná. Pak již bude vše pracovat jako po drátkách. Pochválit je třeba nápovědu, která je sice nelokalizovaná, ale mimořádně kvalitní, přehledná a věcná, plná praktických příkladů.

Základní možnosti

To základní, co Zim nabízí, je obyčejná práce s poznámkami, které je možné velice jednoduše a rychle navzájem provazovat. Text je možné formátovat jen velice jednoduše, ale to u takového programu vůbec nevadí. Poznámky mohou obsahovat také obrázky, rovnice, grafy nebo diagramy (o tom později), ale bohužel chybí podpora videa, což by v dnešní době mohlo být již považováno za standard. Aplikace si neporadí ani s tabulkou. Tu lze obejít tak, že místo rovnice v LaTeXu napíšete tabulku, která se pak bez jakýchkoli potíží vygeneruje do poznámky. K jednotlivým poznámkám je možné přikládat také soubory.

V poznámkách lze jednoduše vyhledávat nebo je exportovat ve formě HTML dokumentu (případně do LaTeXu). Zim tak lze použít pro nenáročnou a jednoduchou tvorbu webových stránek, ale na nějaké profesionální využití v této oblasti se samozřejmě nehodí. K dispozici je také česká kontrola pravopisu. Pokud na nesprávně napsané slovo klepnete pravým tlačítkem, program vám nabídne možnosti, jak slovo spravit.

Do základních možností rozhodně patří kalendář – stačí kliknout na zvolené datum a otevře se vám stránka s novou poznámkou, do které můžete k uvedenému dni napsat potřebné informace. Nechybí ani jednoduchý správce úkolů, který vás upozorní na blížící se termíny odevzdání, nebo můžete k jednotlivým úkolům přiřazovat štítky či prioritu.

Další funkce

To, co dělá Zim zajímavým a užitečným, je mimo jiné podpora zásuvných modulů. Ty je možné aktivovat v nastavení aplikace a začít jednoduše používat. Jedním z nich je například nástroj na práci s rovnicemi, který vloží do poznámky pole s vygenerovaným obrázkem na základě LaTeX kódu. Nutně tak nemusíte vkládat jen rovnice, ale můžete takto do poznámek „vpašovat“ třeba již zmíněné tabulky.

ict ve školství 24

Dalším užitečným nástrojem je editor diagramů, který je rychlý, snadno použitelný a ovládá se také pomocí speciální syntaxe a je založen na GraphViz. Podobným způsobem je možné vkládat grafy, které generuje GNU R, opět pomocí syntaxe tohoto jazyka. Grafy je možné tedy tvořit velmi rychle a kvalitně. Pro většinu grafů je rychlejší je napsat v R než črtat do sešitu (na rozdíl od rovnic), což opět zvyšuje možnost užití Zim ve školách.

Závěr

Jak je vidět, možnosti Zim jsou poměrně velké a zajímavé. Aplikace je rychlá a stabilní a nabízí toho mnohem více, než jsme si stihli říci v tomto článku. Pokud tedy hledáte nástroj, který by umožňoval rychlou a efektivní práci s poznámkami a nevadí vám absence přímého tisku, pak se jednoznačně jedná o aplikaci, která stojí za vyzkoušení. Myslím, že po pár dnech systematického užívání ji jistě nejeden z nás nebude chtít vyměnit.

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.