Hlavní navigace

Přecházíme na Linux - knižní recenze

6. 6. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nová zajímavá linuxová knížka se objevila na českém trhu. Dobrých knih není nikdy dost a hlavně začátečníci přivítají jakoukoli pomoc. Martin Kysela patří mezi stálice na poli linuxových webzinů po celém českém Internetu, určitě si vzpomenete i na seriál SecurityProgz, který vycházel na Rootu. V těchto dnech Martin vydává svoji první knihu.

Na první pohled vás zaujme jednoduchá, ale pěkná obálka, jak už to tak dnes u většiny knih bývá. Knihu jsem dostal úhledně zatavenou v igelitovém obalu, což mě velice potěšilo, protože tak nedojde k jejímu poškození už v knihkupectví nebo cestou domů.

Hned v úvodu téměř stodevadesáti stránkové knihy je vidět, že je autor velmi zkušený, a to jak na poli autorském, tak i v Linuxu jako takovém.

Protože je kniha určena spíše začátečníkům, případně lidem, kteří s vyzkoušením Linuxu váhají, začíná poměrně obsáhlým úvodem, ve kterém je zmíněna historie Linuxu, pro a proti při jeho nasazení a drobné srovnání s jinými systémy. Srovnání je psáno velmi opatrně, aby nevzbudilo přílišné emoce ani v jednom z táborů obhájců konkrétních platforem. Autor se snaží být nestranným a myslím, že se mu to daří.

Velmi kladně také chválím snahu autora už od začátku čtenáři vštípit základní povědomí o opensource, jeho výhodách a poslání, a začít tak jakousi osvětu mezi opensource neznalými čtenáři. Velmi zajímavý je také seznam nejznámějších mýtů, které se tradují kolem Linuxu, včetně jejich vyvrácení.

Z první části si i neznalý čtenář udělá ucelený obrázek o světě kolem Linuxu a OpenSource vůbec.

V další části knihy je popsán obecně princip instalace systému a základy pro práci v příkazové řádce, včetně stručného popisu editorů vim, emacs a manažeru mc. Tato část je velmi dobře vyvážená, co se množství informací týče, a autor čtenáře-začátečníka nezatěžuje přílišnými detaily, které by jej mohly zaskočit, případně úplně odradit.

Následující kapitola seznamuje čtenáře s prostředím X Window System. Nejprve jsou vysvětleny základy, jako co je to správce oken, k čemu slouží, jak se X Window nastavuje a co umí. Pak přijdou na řadu nejznámější správci KDE a GNOME. Celá tato část je doplněna ilustračními obrázky, které, ač jsou černobílé, působí velice dobrým dojmem a jasně plní svou roli.

Jako další přicházejí na řadu jednotlivé programy. Jen jako příklad uvedu xmms, mplayer a gimp. U každého z nich je krátký popis a základní informace o ovládání.

Poté následuje větší část věnovaná Internetu, která se zabývá jak samotným připojením, tak i jednotlivými programy pro web, ICQ, elektronickou poštu, vypalování, skenování a popisuje i kancelářský balík OpenOffice. Prostě vše, co by nový uživatel mohl na desktopu potřebovat.

Poslední část je pak věnována hráčům a jejich programovou základnu tu tvoří Tuxracer, Doom a pár dalších zajímavých her.

Celá kniha je pak zakončena nejdůležitějšími odkazy, které pomohou čtenáři najít další informace, a malým kvízem, který prověří čtenářovu pozornost. Ke knize je navíc přiloženo CD, které obsahuje spoustu dokumentace, a software, který se může hodit, nejen začátečníkovi.

Celkově je, myslím, kniha hodně dobrá a rozhodně ji doporučuji všem, kteří chtějí z Linuxem začít, ale zároveň nechtějí jenom klikat, ale rádi by zkoumali systém i zevnitř. Autor dokázal vhodně zkombinovat látku o příkazové řádce a látku X Window System a tím nabídnout celkový pohled na Linux jako kvalitní a použitelný operační systém. Vynikající je také její cena 189 korun.

CS24_early

Další dodatky a updaty ke knize budou k nalezení na autorově webu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.