Hlavní navigace

Proč už Sun nenabízí repositáře pro VirtualBox?

30. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Desktopový virtualizační nástroj VirtualBox je v Linuxu velmi oblíbeným kouskem software. Vývojářská společnost Innotek donedávna vytvářela oficiální repositáře pro několik nejpoužívanějších distribucí. Nyní jsou ale repositáře nedostupné a pravděpodobně zatím nějakou dobu ani nebudou. Proč je tomu tak?

VirtualBox…

Virtualizační software VirtualBox je dílem německé společnosti Innotek a nabízí velmi pohodlné prostředí pro virtualizaci kompletního hardware nutného pro běh hostovaných operačních systémů na jednom reálném hostiteli. Software je od ledna roku 2007 k dispozici také pod licencí GNU GPL 2. Druhá licence nabízí balíček s přidanými funkcemi, ke kterým ovšem nejsou zdrojové kódy.

Firma si tak chrání své know-how: Pokud chcete svobodnou licenci, dostanete „nižší verzi“ bez speciálních funkcí. Pokud naopak vyžadujete funkčnost, dostanete proprietární balíček. Protože mnoho uživatelů přidané vlastnosti využije, logicky sáhnou po uzavřené variantě.

Používáte VirtualBox?

… a jeho repositáře

Společnosti Innotek donedávna nabízela vlastní repositáře pro některé operační systémy – zejména Debian a Ubuntu. Uživatelé, kteří chtěli pohodlně nainstalovat a udržovat VirtualBox ve svém systému, tedy jen přidali nový instalační zdroj a mohli bez problémů software nainstalovat dle běžných zvyklostí.

V polovině února 2008 byl ale Innotek koupen společností Sun Microsystems a získal tak pod svá křídla velmi kvalitní nástroj. Sun hodlá své portfolio rozšířit o kvalitní virtualizační nástroj, který umožní především vývojářům pracovat na více platformách současně. Samotná akvizice bude zřejmě dokončena ve třetím čtvrtletí, ale Sun žádné podrobnosti zatím neuvedl, psali jsme tehdy v aktualitě.

Změny přicházejí

V rámci akvizice společnosti Innotek do Sunu došlo i na technické změny. Uživatelé mohli zaznamenat především změnu na stahovací stránce. Ta nyní návštěvníky směruje do Sun Download Center (SDLC), takže balík je již stahován z nového „působiště“.

Zároveň, a to je podstatné, musí stahující uživatel odškrtnou souhlas s licenčním ujednáním VirtualBox.

Zároveň ale došlo k další technické změně – zmizely často využívané repositáře pro linuxové distribuce. Uživatelé to pocítili především ve svých balíčkovacích systémech, které se už prostě nemohou dostat k informacím o nových balíčcích z těchto repositářů.

Proč ne?

Mnoho z nich se začalo ptát, co se vlastně stalo. Dotaz byl vznesen také oficiálně směrem k zástupcům společnosti s ohledem na nové Ubuntu 8.04. Uživatel si postěžoval, že nefunguje repositář právě pro Ubuntu.

Odpověď ale není příliš potěšující a za zmizením repositářů stojí víc než jen pouhá bezpečnostní chyba. Bohužel už nebudeme moci poskytovat debianí repositář pro budoucí verze VirtualBoxu, protože teď musíme vyhovět americkým exportním omezením, která vyžadují, aby lidé stahující VirtualBox ‘klikli pro potvrzení’ podmínek, zní odpověď zástupců společnosti.

Důvodem neexistence repositářů je tedy už zmíněné licenční ujednání a souhlas, který musí stahující uživatel vyslovit ještě před samotným získáním balíčku. Diskuse nad problémem ale pokračuje a další uživatel navrhuje dotázat se při instalaci balíku. Pokud se jedná o stejný problém jako v případě balíku Sun Java, pak řešení existuje. Pokud instalujete Javu na Ubuntu přes apt-get, vyskočí na vás dialog, který se zeptá, zda souhlasíte s podmínkami. Pokud jej uživatel potvrdí, balíček se stáhne a nainstaluje.

Takové technické řešení je ale podle zástupců firmy nedostatečné. Problém je, že dialog na uživatele vyskočí až ve chvíli, kdy je balíček stažen v jeho počítači a to je už na souhlas pozdě. To není úplně pravda. Balíček je už stažen, když se objeví otázka, zní bohužel vysvětlení Sunu.

Jaké jsou dopady?

Problémy, které ze zrušení repositářů vyplývají, jsou v zásadě dvojí. Podstatnější je, že uživatelé, kteří si VirtualBox nainstalovali dříve, teď přišli o možnost automatické aktualizace. Nejsou repositáře, balíčkovací systém neví o nových verzích a nemá je ani kde stáhnout. V systémech tedy zůstávají zastaralé a potenciálně děravé balíčky bez záplat.

Druhý problém je uživatelský – musíme si odepřít možnost pohodlné instalace a musíme si balíčky stahovat ručně, sami je instalovat a hlídat si nové verze. To je samozřejmě velmi nepohodlné a uživatele, který byl zvyklý na dřívější bezproblémový stav, to přinejmenším velmi rozladí.

CS24_early

Stále máme možnost nainstalovat si VirtualBox přímo z distribučních repositářů. Jak Debian, tak i například openSUSE obsahují „VirtualBox OSE“ balíček: repositář Debian a instalace do openSUSE. Bohužel se jedná o GNU GPL variantu, která neobsahuje všechny funkce zmíněné proprietární verze, kterou preferuje mnoho uživatelů.

Řešení je samozřejmě teoreticky možné, ale vyžadovalo by úpravy v samotném balíčkovacím systému, který by pak umožnil stáhnout jen část balíčku s licencí, zeptat se uživatele a případně balík „dotáhnout“. Podpora pro takovou akci ale neexistuje a je nepravděpodobné, že ji někdo kvůli jednomu problematickému balíku vůbec vytvoří. Do té doby skutečně nezbude, než stahovat VirtualBox ručně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.