Hlavní navigace

Turris Omnia je skvělý hardware, navrhnout něco lepšího je problém, říká Michal Hrušecký

4. 9. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: AVC SiliconHill
Sdružení CZ.NIC provozuje již řadu let svůj bezpečnostní projekt Turris, v rámci kterého vyrábí vlastní hardware: Turris Omnia, Mox a nejnověji Shield. V prvním online rozhovoru odpovídal Michal Hrušecký, jeden z vývojářů.

Ve čtvrtek 3. září proběhl na Rootu první online rozhovor, ve kterém odpovídal Michal Hrušecký, vedoucí oddělení vývoje hardware v CZ.NIC. Ptali jste se ho na projekt Turris, nový hardware či na podporu toho starého.

Nejznámějším počinem projektu Turris je router Omnia, který už existuje čtyři roky a podle Hrušeckého jde o povedené zařízení. Turris Omnia je skvělý hardware a ač byl navržen před více jak čtyřmi lety, stále to platí. Je pak trochu problém navrhnout něco, co ho po hardwarové stránce překoná a bude stále dávat smysl i pro běžného domácího uživatele, odpověděl Hrušecký.

Nejnovějším počinem je pak Turris Shield, který funguje jako firewall a je určen pro běžné uživatele. Vychází přitom z univerzálního Turrisu Mox. S Moxem jsme vytvořili ultimátní zařízení pro geeky a technicky zdatné. Spousty možností nejen co se software týče, ale i možnost konfigurovat hardware jak člověka napadne. Dostáváme od uživatelů ale zpětnou vazbu, že ač je to super pro geeky, tak běžní lidé se toho trochu bojí, tvrdí Michal Hrušecký.

Proto je Shield zaměřen na jednoduchost použití. Hlavní smysl je že jsme se pokusili vše ještě víc zjednodušit a naopak možnosti nastavení ubrat, aby se uživatelé nedostávali do situací, ve kterých se ztrácejí a neví, co si vybrat, vysvětluje.

CS24_early

Pro Michala Hrušeckého je zásadní, že pracuje právě pro organizaci jako je CZ.NIC. Určitě je super pracovat pro firmu jejíž ideály a názory se velmi shodují s těmi mými – kde člověk nemusí vysvětlovat proč open source, proč záleží na soukromí uživatelů a bezpečnosti a že má smysl používat moderní technologie, popisuje prostředí v organizaci. Takový opak korporátu bych řekl, dodává.

Přečtěte si celý online rozhovor.

Byl pro vás článek přínosný?