Hlavní navigace

Quake Live pro Linux: 3D střílečka v prohlížeči

21. 8. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je to už opravdu mnoho let, co jsme na Rootu psali o počítačové hře Quake 3. Poslední rok jsme čekali na to, až se objeví její varianta Quake Live také pro Linux. Konečně jsme se dočkali, a tak si můžeme společně zahrát online. Jak vypadá tato linuxová novinka? Jak se instaluje a jak se hraje?

Co je Quake Live?

Quake Live je online 3D střílečka, která vychází ze stařičkého Quake III Arena. S touto hrou má však společný jen princip a herní engine a i ten byl notně vylepšen.

Více obrázků ze hry

Další obrázky ze hry můžete vidět v naší galerii.

O Quake Live se začalo hovořit už v roce 2007, kdy se objevilo první oznámení idSoftu o její přípravě. Hráči netrpělivě čekali až do roku 2008, ale to byla hra k dispozici jen vybraným testerům. Veřejnost si mohla poprvé zahrát až v útoru 2009, ale zatím jen pro Windows. Linuxová a Mac OS X verze ale byly již dlouho slibovány. V úterý 18. srpna jsme se konečně dočkali i my.

Quake Live

V čem je hra Quake Live tak převratná? Především v tom, že běží přímo ve webovém prohlížeči. Pokud si tedy chcete zahrát, stačí navštívit domovský web hry, zaregistrovat se a do prohlížeče nainstalovat příslušné rozšíření. Pak už můžete kdykoliv hrát tak, že navštívíte příslušný web.

Jdeme na to

Pro provoz v Linuxu budete potřebovat webový prohlížeč Firefox 2 a vyšší. Bohužel jsem se nikde nedočetl, jaké platformy hra podporuje. Já jsem ji provozoval na klasické 32bitové x86. Po navštívení webu vás čeká velmi jednoduchý registrační formulář, do kterého zapíšete své jméno, mail, heslo a datum narození. V mailu není ani třeba nic potvrzovat, po vyplnění formuláře jste automaticky přihlášeni.

Quake Live

Poté následuje stažení rozšíření do vašeho Firefoxu. Samotné rozšíření má příjemných 1,4 MB, ale není to to jediné, co se bude stahovat. Následuje totiž aktualizace informací ze hry, která u mě trvala něco málo přes dvě minuty. I po doběhnutí teploměru ale pokračuje jakási synchronizace na pozadí, takže reálně je stahováno několik desítek megabajtů dat.

Quake Live

Poté už na vás vybafne nastavení, ve kterém můžete navolit mnoho různých věcí od rozlišení až po barvu výstřelů z vašich zbrani. Standardně je přednastaveno rozlišení 800×600, které jsem neměnil, stejně jako úroveň detailů a další drobnosti.

Jdeme do hry

Pak už začne samotná hra. Pokud vstoupíte do herní místnosti, prohlížeč si automaticky chytí kurzor myši a vy jej používáte k ovládání hry místo k ovládání kurzoru. Pokud chcete kurzor, stačí hru zapauzovat pomocí escape a kurzor se uvolní.

Na začátku vás přivítá bot Crash, který je vaším průvodcem hrou. Vysvětlí vám základní informace, ukáže to nejdůležitější a provede vás cvičnou místností (možno přeskočit pomocí F3). Poté vás vyzve na povinný úvodní souboj. Na počátku je totiž potřeba odehrát 10 minut v tréninkové místnosti, kde s vámi bojuje jen Crash. Podle tohoto zápasu jste pak zařazeni do správné skupiny hráčů, abyste hráli s podobně schopnými protivníky.

Quake Live

Pokud úvodní souboj přerušíte, hra vás nepustí do výběru místností. Úvodní desetiminutovka je prostě povinná a bez ní to dále nejde. Pokud doběhne čas nebo se vám podaří nasbírat patnáct fragů, trénink končí a vy můžete přejít do samotné hry.

K dispozici je vám výběr mnoha aktivních zápasů, po najetí myší se objeví detaily včetně toho, kdo je právě ve hře. Pak už se můžete připojit a hrát a hrát. Vaší vytvořené postavě se automaticky započítávají všechny hry, úspěchy i neúspěchy a vše je proměňováno v přehledné statistiky. Pořád tak můžete sledovat, jak jste na tom.

Quake Live

Technické zpracování

Technicky se jedná stále o engine Quake III Arena, i když podle mého soudu nutně vylepšený. Je vidět více světelných efektů, textury jsou hezčí, stejně jako další vychytávky jako odlesky, vodní hladina a podobně. Hru je možno přepnout také do fullscreen režimu. Na mém počítači s integrovanou grafikou Intel jela hra při 800×600 poměrně slušně, ačkoliv plynulost nebyla stoprocentní. Hrát se to ale dalo.

Quake Live

Horší to bylo se zvukem, z nějakého důvodu mi nepříjemně zlobil výstup, zvuk se jakoby „zakoktával“ a nebylo tedy příliš rozumět. Je ale možné, že se jedná o první dětské problémy, které budou vyřešeny časem.

CS24_early

Kromě toho se vše chovalo podle očekávání, při startu nejsou vidět žádné výrazné prodlevy a vše je příjemně rychlé.

Hodnocení

Až na problémy se zvukem mě hra velmi potěšila svou bezproblémovou dostupností i kvalitou. Rovněž hráčů je k ní připojeno dostatek, takže si můžete zahrát kdykoliv proti živým protivníkům. Podstatné také je, že vše je zdarma, takže hraní vlastně vůbec nic nebrání. Vzhůru dolů do dolů!

Stars 4,5 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.