Hlavní navigace

Richard Stallman v Praze!

28. 4. 2004
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Mimořádná událost pro všechny příznivce svobodného software a projektu GNU, stejně jako odpůrce softwarových patentů, se blíží. O čem že je řeč? Přeci o přednášce Richarda Stallmana v Praze!

Dne 11. května tohoto roku zavítá do hlavního města naší malebné země uprostřed Evropy člověk, kterého uživatelé a vývojáři svobodného software dobře znají. Ano, řeč je o Richardu M. Stallmanovi (zkráceně RMS), zakladateli projektu GNU, organizace Free Software Foundation a myšlenkového proudu svobodného software (free software).

Jeho přednáška v České Republice bude věnována aktuálnímu tématu. V Evropské unii je nyní schvalována nová direktiva, upravující problematiku tzv. softwarových patentů. Její výsledná podoba výrazně ovlivní celé odvětví informačních technologií a tím i každého, kdo přijde do styku s počítači.

Tato přednáška je jednou z mnoha, které R. M. Stallman přednese na svém evropském turné věnovaném softwarovým patentům. Doufejme, že jeho přítomnost v České Republice bude dostatečným magnetem nejen pro média, ale také stimulem pro politiky, kteří mohou situaci alespoň částečně ovlivnit a přispět k vytvoření takového znění direktivy, které bude prospěšné celému odvětví.

Organizátorem celého turné je Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII). Lokálním organizátorem je pak CZLUG ve spolupráci s Karlovou Univerzitou, na jejíž půdě bude celá akce probíhat. Partnerem českého vystoupení RMS je portál věnovaný problematice svobodného software — GNU.cz.

Místo a čas konání akce

Úterý 11. května 2004 od 14:00 v Carolinu.

Průběžné informace lze najít na adrese www.linux.cz/rms04.

root_podpora

Těšíme se na vás.

--
Dan Ohnesorg, CZLUG
Mgr. Štěpán Kasal, FFII.cz
Martin Kysela, GNU.cz

Byl pro vás článek přínosný?