Hlavní navigace

Root.cz má deset let! Soutěžte o LCD displej a Blu-ray mechaniky

26. 1. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Právě dnes je to deset let, co se na internetu objevil první článek serveru Root.cz. V dnešním článku si stručně představíme historii serveru, ukážeme si jeho první design a dozvíte se i několik zajímavostí. Zároveň pro vás otevíráme velkou soutěž, ve které můžete vyhrát zajímavé ceny.

Dnes uplynulo neuvěřitelných deset let od chvíle, kdy vyšel vůbec první článek na Root.cz. Jmenoval se O co tady běží? a jeho cílem bylo představit nový web, který společně založili Tomáš Krause a Michal Krause pod hlavičkou své společnosti 4Web. V úvodníku tohoto článku stojí: Na těchto stránkách se budete setkávat hlavně s články o Internetu, Linuxu a informačních technologiích.

Deset let je poměrně dlouhá doba v životě člověka, ale ještě mnohem delší v životě internetového serveru a informačních technologií jako takových. Proto jsme se rozhodli aktuálním výročím jen tak neproběhnout, ale připravit pro vás při této příležitosti několik článků, zajímavostí a také jednu soutěž.

Jak dlouho čtete Root.cz?

  • od začátku (už deset let)
    9 %
  • 10 - 8 let
    11 %
  • 7 - 5 let
    18 %
  • 5 - 3 roky
    31 %
  • asi dva roky
    18 %
  • asi rok
    7 %
  • méně než rok
    4 %
  • Root vůbec nečtu!
    1 %
  • Zásadně neodpovídám v anketách!
    1 %

Pět tisíc článků a tři šéfredaktoři

Root starý

Za deset let člověk vyprodukuje 30 tun domovního odpadu, ujde asi 4000 kilometrů a prospí přes čtyři roky. Root se za tu dobu také nenudil a vydal 5000 článků, 18 000 zpráviček od 345 různých autorů.

Zatímco některá média dokáží střídat šéfredaktory jako na běžícím páse, náš server měl za deset let jen tři:

V následujících deseti týdnech pro vás plánujeme připravit sérií článků o historii Rootu a událostech kolem Linuxu za posledních deset let. Těšte se!

Velká soutěž k deseti letům

K výročí patří také soutěž. Tentokrát vám nebudeme pokládat žádné vědomostní otázky, ani po vás chtít hádání nějakých podivných čísel z naší historie. Soutěž je to trochu detektivní, trochu technická, trochu šikovnostní a trochu důvtipová. Naleznete ji na samostatné příloze 10.root.cz a začít můžete okamžitě.

Soutěž potrvá 10 týdnů a každý týden do ní přibude jeden nový úkol. Abyste se k němu dostali, musíte ale projít ty předchozí. Nemusíte se řídit týdenním cyklem soutěže, ale můžete se zapojit v podstatě kdykoliv. Starší úkoly budou na webu zůstávat a za ně budeme připojovat další.

O co v soutěži kráčí? Na začátku se dostanete na první webovou stránku. K té vám ukážeme cestu. Cestu k těm dalším už si ale budete muset najít sami. Musíte hledat, pátrat, přemýšlet a řešit. Pokud postoupíte na další úkol, který ještě nebyl otevřen, budete na tuto skutečnost upozorněni a máte možnost pokračovat další týden.

LCD

V soutěži můžete vyhrát zajímavé ceny jako je špičkový 22" palcový LCD displej LG s kontrastem 30 000:1 nebo jednu ze dvou externích Blu-ray vypalovaček, pomocí kterých dostanete na jedno plastové kolečko až 50 GB dat.

Partner soutěže: LG Electronics

LG Electronics, Inc. (LG), která byla založena v roce 1958, je firmou s vedoucím světovým postavením v oblasti spotřební elektroniky, domácích spotřebičů a mobilních komunikací. Skládá se ze čtyř obchodních divizí – Mobile Communications, Digital Appliances, Digital Displays a Digital Media. LG je největším světovým výrobcem mobilních telefonů CDMA/GSM, klimatizačních jednotek, praček s předním plněním, optických pamětí, DVD přehrávačů, plochých televizorů a systémů domácích kin.

UX DAy - tip 2

LG

Partnerem soutěže je společnost LG

Společnost LG Electronics nadále usiluje o rozšíření mezinárodní působnosti a maximalizaci růstu zisku. V rámci posílení své vedoucí pozice v odvětví IT se firma soustředí na zvyšování zisku a udržitelný růst v oblasti mobilních komunikací a digitálních obrazovek. Zároveň se snaží zvyšovat tržní podíl v sektoru domácích spotřebičů a digitálních médií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku