Hlavní navigace

Runes Of Avalon: Path Of Magic

9. 11. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

S postupným dospíváním přebíráme mnoho názorů jako nezpochybnitelné pravdy. Krom jiného, že čáry a kouzla jsou výplodem myslí autorů pohádkových knížek a usměvavých babiček. Kdybychom otevřeli oči, pochopíme, jak moc jsme pošetilí. Prozatím se k magii vracíme například skrz zábavní průmysl. Ale co v Avalonu?

Path Of Magic je epickým dobrodružstvím logiky v kouzly opředené zemi, kde se brzy stane nejdůležitější substancí váš chladný úsudek. To vše v atraktivním hávu. Pouze vaše mysl v konečném důsledku rozhodne, bude-li cesta Evelyn úspěšná. Doufám, že ji nezklamete. Půvabná Evelyn, ochránkyně Avalonu, porazila proradnou Morgannu la Fay. Příběh zde ovšem zdaleka nekončí. Hrdinka se musí dostat bezpečně domů. A na dlouhé cestě zpět vymýtit zlo, které sužuje její kraj. Čeká nás mnoho desítek tradičních kol, krom nich také atypické bonusové mise. Nudit bychom se tedy neměli. Pojďme se na hru podívat blíže.

roa 1

V hlavní nabídce si smíme utvořit první a docela přesný obraz o úrovni hry. Příjemné prostředí v čele s hlavní hrdinkou nás zve k dalším odhodlaným krokům. Nejdříve si zvolme jméno. V samotném nastavení si příliš nevybereme. Nalezli bychom tam třeba přepínání obrazového módu či hlasitost. Pod galerií se neukrývají pouze obrázky, ale také první logické puzzle. Dokážete složit rozstříhaný obrázek? Vše se ovládá myší. Vy musíte přehazovat dva kusy skládanky mezi sebou tak, ať postupně získáte původní výtvor. To samozřejmě není stěžejní hrou Path Of Magic. Buď si dopřejte rychlou akci prostřednictvím Quick play, nebo se vrhněte rovnýma nohama do našeho příběhu a spusťte Play Quest. Při prvním hraní se vám zobrazí velmi názorná nápověda, která bude pro příště dostupná z nabídky ve hře.

roa 2

Po startu kola vidíme hrací desku plnou různě rozházených run. Co s tím a k čemu slouží všechny ty ukazatele v levé části obrazovky? Odpovědi záhy přijdou. Levý pruh nás informuje o následujícím: Úplně nahoře je speciální amulet, který postupně naplníme právě pomocí run. Pod ním je ukazatel času. Vězte, že kola nejsou neomezená – každý hrdina či hrdinka pracují přece ve stresu. Onen ovál s čísly zobrazuje naše dosažené skóre. Dole ještě vidíme odkaz do nabídky. Co ovšem nyní? Připomenu, že k obsluze nám bohatě postačí myš. Levé tlačítko umísti aktivní runy na desku, pravé tlačítko je určeno k rotaci.

Naším úkolem bude poskládat tři a více stejných runových kamenů vedle sebe. Povede-li se nám to, přejde jejich energie do amuletu. Postupně musíme naplnit veškeré runy na maximum. Jakmile je jedna plná, z amuletu jednoduše zmizí. Stupeň načerpání je očividný. Podaří-li se nám umístit pět a více kamenů, obdržíme bodový bonus. Za dvě runy složené naráz je zase speciální kombo. Nejen klasické runy nalezneme na stole. Jsou zde také mocná kouzla, která dokáží s hrací deskou řádně zahýbat. Aktivujete je po jejich zmizení, chovají se totiž stejně jako runy stejné barvy. Jmenujme například Vanish Spell, které odstraní náhodné kameny z desky, Bomb Spell, jež vyhladí v okolí plochu pět krát pět kamenů, Holy Fire Spell, která připomíná bombu z Bomber Mana na maximální plamen a další. Po dokončeném levelu se provede sčítání bodů. Zahrnuje, kolik jste utvořili trojic, komb, použitá kouzla, zbylý čas a bonusové body. Poté vidíme mapu země a políčko, na které se vám podařilo dosáhnout. Postupně projedete přes most, vílí jezero, strážní dům, velkou řeku, hory až po Merlinův dům. Šťastnou cestu.

roa 3

Věnuji pár vět zpracování hry. Osobně si myslím, že je velmi povedené. Působí vyrovnaně a jde vidět, že si dali autoři záležet. Příjemná hudba vše smyslně podmalovává. Hratelnost je bezchybná a ovládání opravdu triviální.

root_podpora

roa 4

Máte-li chuť na logickou hru, je titul Runes Of Avalon: Path Of Magic určitě vhodnou volbou.

roa 5

Instalace dema je přímočará – na stránce hry zvolte magický odkaz Download pod nápisem Linux. Stáhne se instalátor path-of-magic-demo-instal, učiňte ho spustitelným a spusťte. Hru zapínáte z adresáře, kde jste si ji nainstalovali binárkou Path_of_Magic_demo (přímo z instalátoru mi to nefungovalo). Pokud se vám hra zalíbí, můžete si ji koupit za 16,99 USD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku