Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Scribus 1.5: blížící se novinky od Ondrej Nemecek - Inkscape i Scribus používám již dlouho a poměrně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 11. 2014 21:38

    Ondrej Nemecek

    Inkscape i Scribus používám již dlouho a poměrně obsáhle.

    K Inkscape nemám větších výhrad, je opravdu velmi dobrý - jediné dvě výtky jsou nikoli bezproblémový export do pdf (výplně vektorovými vzory nefungují spolehlivě a celkově má exportu řadu problémů, které komplikují přípravu tiskových dat do tiskárny) a dále výtka ohledně pomalejších reakcí u velkých rozměrů nebo složitých dokumentů.

    Co se týče Scribusu je to složitější - narozdíl od Inkscape je určen pro tvorbu obsáhlejších mnohastránkových dokumentů, k čemuž se hodí řada funkcí, které prostě nejsou hotové. Částečně to řeší další verze Scribusu mimo hlavní strom, ale stabilita není ideální a hodilo by se mít všechny funkce začleněné v upstreamu. Nápady na chybějící funkce viz http://www.scribus.cz/hledame-napady-na-skript-nebo-plugin-do-scribusu/ a http://forum.liberix.cz/index.php/topic,201.msg Vadí taky to, že je Scribus hodně pomalý u větších dokumentů, nad 50 stránek se postupně stává nepoužitelným.

    Oběma programům fandím, ale je důležité znát jejich limity. Myslím, že by pomohlo angažmá profesionálních sazečů a grafiků - mám na mysli jejich oponenturu a pomoc s návrhem funkcí pro běžné pracovní postupy. Byl by to hezký projekt :-)

  • 5. 11. 2014 23:00

    Miloslav Ponkrác

    Dělala jsem intenzivně s oběma programy, a můj názor je opačný.

    Inkscape jsem musel opustit. Práce s explicitně zadanými souřadnicemi a transformacemi, tj, čísly – je velmi špatná, často zcela chybějící. A editovat věci v XML konzoli je poněkud low level hackerské. Nebo klikat jak idiot a dělat to na x kroků.

    Nicméně Inkscape je skvělý program, protože to není a nikdy nebyl vektorový editor. A ani jeho autoři to netvrdí, takže kdybych nečel nic z linuxové komunity, a namísto toho jen to, co píší autoři programu, ušetřil bych si tohle pochopení.

    Scribus je naopak velmi příjemný a jediný jeho skutečný problém je pomalovost nad několik desítek stránek. Tento problém by se měl urgentně řešit.

    Jinak jsem posílal intenzivně do bugzilly schrobusu, a reakce byly doslova bleskové. Dokonce některé nové stabilní verze Scribusus jsou reakcí na mé seznamy chyb, a jejich opravy.

  • 11. 11. 2014 22:45

    Ondrej Nemecek

    To asi záleží, co kdo chápe pod pojmem vektorový editor. Někomu jde o výkresy, někomu a grafiku... Podle použití pak bude Inkscape vyhovovat víc nebo míň.

    Podle mě je dobře, že je Inkscape založený na svg, protože z toho těží - má ohraničené možnosti a spoustu věcí ohledně návrhu daných. Škoda že neexistuje nějaká analogie svg pro DTP...

    Vývojáři opravují Scribus rychle, také jsem něco hlásil, nicméně občas nefungujou ani základní věci (třeba dělení slov mi zlobilo) a jiné věci se tam dělají přes ruku. Jak říkám Scribusu fandím, ale chtělo by to nějaký posun a opoziční hlas. Ostatně už je nakročeno - pokud bys se spojily všechny tři vývojové větve a konzultovalo s profíkem, mohl by být výsledek o řád lepší.

  • 6. 11. 2014 9:54

    Karel (neregistrovaný)

    Profesionální sazeči a grafici se snažili radit autorům programu Scribus. Neuspěli. Autoři mají vlastní názor na typografické konvence a sazečskou praxí se nezalamují.

    Na takové to domácí DTP je to výborný program. Pokud ale vytváříte podklady pro profesionální tisk, tak pak narazíte. Buď vám to vytisknou jako obrázky, nebo to po vás bude muset někdo celé předělat. Takže pokud jen dodáte podklady a oni tisknou, tak to bude fungovat.

  • 7. 11. 2014 0:40

    Miloslav Ponkrác

    Zatím jsme podklady pro tisk do tiskáren dodával způsobem „opovažte se na tom něco změnit, do toho nějak zasahovat a udělat s tím něco jiného, než to vytisknout“.

    Nicméně Scribus určitě není profesionální sazečský program. To jsem pochopil, když jsem zjistil, že celý řada 1.3.x má vážně chyby a je nepoužitelná. Teprve po mých zásazích do bugzilly je opravili – a když zjistili jak vážné a základní chyby to jsou – tak vydali hned novou stable verzi, a to za necelých 12 hodin po nahlášení ode mě! Jedině poslední 1.3.? verze je bez tragických chyb v této větvi.

    Nicméně mě tehdy napadlo, on v tom opravdu nikdo nesází, že na ty chyby nenarazil? Protože jinak to není možné.

    Ze Scribusu jsem dostal i to, o čem manuál i wiki píší, že to Scribus neumí. Využil jsem ho do mrtě. Jen je to strašně přes ruku.

    Ale nakonec profesionální sazbu v tom dělat nechci. Na druhé straně je Scribus na určité věci dobrý program, a asi nejlepší, co open source může poskytnout. Snad spolu s XeTeXem.

    Nicméně obrovským problémem je, že stačí 20 stran a program je nepoužitelně pomalý. To je na nic.

    Bohužel, v profesionálním segmentu by měl někdo vystřílet Adobe, a situace by se – po krátkém přechodném období – také zlepšila i v komerčních programech.

    Jinak, Inkscape už cca 2 roky nepoužívám, Scribus mám na maličké projektíky. Jinak už jedu v komerčních věcech, kde ta efektivita je klidně 100 × i 1000  x vyšší, než Inkscape/Scribus. Principiálně se v obou programech nakonec dá udělat cokoli, ale to v profi uděláte za hodinu, to v open source matláte 3 dny, a to i když je máte v ruce.

    Věřím i tomu, že Scribus není zcela ok typograficky. Myslím si, že tam mouchy, a ne drobné, jsou.

  • 7. 11. 2014 0:53

    Lol Phirae (neregistrovaný)

    Jinak už jedu v komerčních věcech, kde ta efektivita je klidně 100 × i 1000 x vyšší

    A není to málo, Ponkráci? Skutečně profi program to vysází ještě dřív, než to autor napíše. :-P

  • 7. 11. 2014 7:25

    As (neregistrovaný)

    Pravdu díte, p. Ponkrác je hodně efektivní :D

    Pokud něco dělá v Scribusu 3dny, ale tím myslím 3x24hodin, pak v Inscapu to dělá pouze 43minut při efektivitě 100x větší a při 1000x větší 4,32minuty :D
    (při 8hodinové pracovní době by to bylo pouze 14,4minuty a 1,44, ale tomu už nevěří snad ani Ponkrác :D)

    Kurde, to nedokázali ani v SSSR :D

  • 8. 11. 2014 19:00

    Tomáš Marný (neregistrovaný)

    „opovažte se na tom něco změnit, do toho nějak zasahovat a udělat s tím něco jiného, než to vytisknout“

    Hm, zajímavé. Takže vás asi vlastně ani moc nezajímá, jak to po vytištění bude vypadat. Co šarže, to jiné barvy. :) Vskutku, profesionální přístup. :D