Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (1. 2. 2012)

1. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se společně podíváme, jak porovnávat obrázky, představíme knihovnu pro práci se sdílenými soubory, dále jednoduchý Twitter klient, odlehčený window manager, nástroj pro správu OpenVPN serveru a na závěr – jak jinak – blbinka.

DiffImg

DiffImg je grafický nástroj pro porovnání rozdílů (diff) dvou obrázků. Vypíše pár statistických dat, ale hlavně ukáže, které pixely se liší – a zobrazí je jako barevnou masku. Implementační jazyk je zde C++, grafická knihovna Qt a k dispozici je i česká lokalizace. Další screenshoty najdete na domovské stránce projektu.

thehive.xbee.net/in­dex.php?module=pa­ges&func=displa­y&pageid=11, 1.2.1, GPLv2

Pysmb

Pysmb je knihovna v Pythonu pro práci s objekty sdílenými přes Sambu (SMB/CIFS). Prozatím zvládne přihlašování a ověřování hesla, download a upload souborů. Podporuje od Windows XP po Windows 7, je dobré ale mít na paměti, že Pysmb je zatím v alfa (experimentální) fázi – do produkčního prostředí se moc nehodí. Potěší i existence dokumentace přímo na packages.python­.org. Dle changelogu se toho moc posledních 10 let nedělo, až v prosinci loňského roku vyšla verze 1.0. Jedná se o kompletní přepis s novými funkcemi a podporou nových vydání MS Windows. Uvidíme, jestli je to chycený druhý dech nebo poslední výdech na další roky.

miketeo.net/wp/in­dex.php/projec­ts/pysmb, 1.0.1, zlib / libpng

Gnome Feed Line

Gnome Feed Line je klient pro sociální sítě (zatím ale podporuje pouze Twitter) pro Gnome 3. Rozhraní je opravdu minimalistické, klasická jednoúčelovka. Gnome Feed Line je napsaný v Pythonu s pomocí knihoven Twisted a pochopitelně GTK+.

code.google.com/p/gfe­edline/, 0.1, GPLv3

CTWM

CTWM je minimalistický window manager založený na TWM. V dnešní době je v podstatě neudržovaný, na druhou stranu je potřeba říct, že mu vlastně nic nechybí. Umí více ploch, správu ikon i nějaké ty animace. A na domovské stránce najdete i slušnou řádku skinů. Mezi nimi nemůžou chybět vzhled Gnomu roku 2000 či Windows 98. Díky minimálním nárokům na hardware se skvěle hodí pro starší počítačové sestavy, mini distribuce nebo jednoúčelové stanice (internetový kiosek).

ctwm.free.lp.se, 3.8.1, BSD Original

StoneVPN

StoneVPN je konfigurační nástroj usnadňující údržbu OpenVPN serveru. V jednom kroku zvládne vygenerovat certifikáty, konfigurační soubory pro Linux i Windows klienty a volitelně také vše zabalit a odeslat uživateli. Podporuje CRL, zabezpečení certifikátů heslem a výhodou určitě je, že jsou k dispozici balíky pro linuxové distribuce a také Mac OS X. Na závěr jen krátké info, že StoneVPN je napsaný v Pythonu a potřebuje rozumně nové pyOpenSSL k správnému běhu.

github.com/lke­ijser/stonevpn, 0.4.12, GPLv2

root_podpora

Blbinka

Mac OS X Lion v HTML5 / CSS3, více informací na domovské stránce 

Zvýšení efektivity práce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.