Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 11. 2010)

10. 11. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si přidáme pár funkcí na desktopu, změříme rychlost stahování, ukážeme si jak na prezentace a také tady mám novinky v plánovacím softwaru. Přidám malou knihovnu na ovládání klávesnice. Pochopitelně nemůže chybět ani blbinka.

Nautilus Flickr Uploader

Dnes začneme jednoduchým rozšířením desktopového prostředí. Popisovat co dělá Nautilus Flickr Uploader , je asi zbytečné – název aplikace prozradí vše. Stačí označit fotky, které chcete uploadovat a vybrat akci z kontextového menu. Nautilus Flickr Uploader využívá Flickr API, přímo certifikovaný Flickerem ale není. Uživatele Fedory a Debianu/Ubuntu asi potěší předpřipravené balíčky. Ostatní si budou muset vystačit s GIT repem a instalací ze zdrojů. Dodám jen, že toto rozšíření je napsané v Perlu. Můžete se zapojit do překladu přes projekt transifex.

www.usebox.net/jjm/nau­tilus-flickr-uploader/, 0.8, GPLv3

Speedometer

Speedometer je grafický nástroj pro měření propustnosti síťového rozhraní a také rychlosti růstu souboru na disku. To využijete, stahujete-li soubor nástrojem, který nepočítá čas dokončení. Speedometer je velice jednoduše konfigurovatelný parametry při startu. Na domovské stránce projektu najdete příklady, co všechno lze sledovat. Implementační jazyk je zde Python.

excess.org/spe­edometer/, 2.7, LGPL

Python-keyboardleds

Python-keyboardleds je knihovna pro ovládání LED-ek na klávesnici (scroll lock, caps lock, num lock). Podporuje i Python verze 3.

jwilk.net/sof­tware/python-keyboardleds, 0.3, MIT-X

JessyInk

JessyInk je JavaScriptový kód, který lze vložit do SVG výstupu z programu InkScape. Každá vrstva obrázku pak bude prezentována jako jeden slide v prezentaci. V aktuální verzi JessyInk umí přechody mezi slidy, přechodové efekty, index a automatické texty jako číslo slidu, nadpisy a celkovou délku prezentace.

code.google.com/p/jes­syink/, 1.5.5, GPLv3

TaskCoach

Minulý týden vyšla 2. opravná verze programu Task Coach – asi nepropracovanějšího správce úkolu ve světě svobodného softwaru. Novým čtenářům připomínám, že už jsme o něm na Rootu psali. Verze 1.2 přinesla možnost vytvoření závislosti úkolů, kdy dokud nejsou splněny prerekvizity, není daný úkol zobrazen. Verze 1.2.1 a 1.2.2 opravují drobné bugy. Detaily najdete v changelogu.

CS24_early


www.taskcoach­.org, 1.2.2, GPLv3

Blbinka

Jak vzniká ta nejlepší distribuce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.