Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 3. 2010)

10. 3. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes se podíváme, jak si automaticky rozdělit okna na ploše, jak odlehčit systému od twitter klienta, ukážeme si nástroj pro prohlížení komiksů a nakonec užitečný skript do nautilu. A ano, bez blbinky by to asi nebylo ono.

x-tile

Pokud na pracovní ploše pracujeme s více okny, je potřeba si dobře nastavit jejich velikost a rozmístění. Nabízí se možnost upravit velikost a umístění ručně, je to ovšem zdlouhavé. O základní rozdělení se postará Kwin/metacity, popřípadě může suplovat i compiz, pokud chceme ovšem alternativu s více možnostmi, jednou z nich je právě x-tile. Je napsán pomocí GTK a disponuje i appletem pro panel gnome, není ovšem nutností, dá se ovládat také z konzole. S možností ovládat x-tile z konzole roste jeho užitečnost, dají se tak nastavit klávesové zkratky. Příkazy jsou uvedeny na hlavní straně domovské stránky projektu. Program dokáže okna rozdělit do základních pozic pro 2–4 okna. Pozice rozdělení může být vertikální, horizontální, triangl a čtvrtinové rozdělení (quad). 

x-tile

http://open.vi­taminap.it/en/x_ti­le.htm, 1.3.2, GPL v2

tweet.IM

Tweet.IM není ani tak program jako spíš služba. Důvod, proč ho představuji, je ten, že jeden z programů zastoupí. Jistě všichni znají sociální síť twitter, předně se ovládá z prohlížeče. Pohodlnější než chodit pořád na twitter přímo je asi sledovat tweety přes nějakého klienta, kterých je spousta. S klientem ovšem bude náš systém zase o jednu aplikaci „buclatější“. Chytřejším řešením je posílání a přijímání tweetů  přes jakéhokoli IM klienta, který už využíváme. Možností je více, jednou z nich je právě služba tweet.IM, je přímo propojena s twitterem, stačí zadat svůj jabber účet (pokud nemáte, není těžké se zaregistrovat třeba na jabbim.cz). Tweety vám nyní budou chodit jako zprávy a pokud budete chtít obnovit svůj status, stačí napsat zprávu na onen jabber kontakt. Přes klienta lze provádět i pokročilejší správu twitteru jako jsou přímé zprávy apod. Více na domovské stránce.

https://www.twe­et.im/, – , –

Comix

Pokud máte rádi komiksy, může vám přijít vhod obrázkový prohlížeč Comix, ten je určen právě k prohlížení komiksů. Je napsán v Pythonu a používá pyGTK. Comix si poradí se ZIP, rar (s rarem jen s pomocí unrar) i tar archivy a podporuje řadu formátů (JPEG, PNG, TIFF, GIF, BMP, ICO, XPM a XBM). Disponuje náhledy stránek v prohlížené složce a zobrazením dvou stran, což čtení komiksů zjednodušuje. Jistě také potěší možnost vkládání záložek, zamezí se tak listování v rozečteném komiksu. Pokud máte velkou sbírku, ku pomoci bude knihovna.

Ač je primárně určen právě pro komiksy, není špatný ani pro prohlížení běžných fotografií/obrázků. Ovládá základní manipulace s obrázkem jako je převrácení, otočení nebo úprava jasu a kontrastu.

Comix

http://comix.sou­rceforge.net/, 4.0.4, GNU

Cover thumbnailer

Cover thumbnailer je skript pro nautilus napsaný v Pythonu. Místo klasické ikony pro složku ji nahradí ikonou skládající se z náhledů fotografií nebo obal CD jako to známe z konkurenčního OS. V jednoduchém grafickém konfigurátoru nastavíte umístění své kolekce hudby a fotogalerii, skript pak přidá příslušné náhledy. Je možné však vytvářet náhledy nejen pro složky s hudbou a fotografiemi, ale pro jakoukoli složku ve které se nachází obrázky, popřípadě ji nastavit. Jaký obrázek bude na ikoně použit můžeme nadefinovat tím způsobem, že do složky umístíme obrázek tvaru Cover.png, folder.png, popřípadě skrytý .cover.png na které je skript „citlivý“.

cover_thumbnailer

CS24_early

http://softwa­re.flogisoft.com/co­ver-thumbnailer/en/, 0.7.1, GPL v3+

Blbinka

Pro opravdové workoholiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.