Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 7. 2013)

10. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes zde naleznete pokročilý nástroj pro vytváření animovaných obrázků, alternativní spouštěcí nabídku pro prostředí Xfce, software pro čtení elektronických knih šitý na míru a minimalistický CD přehrávač. Tradičně nebude scházet ani oblíbená blbinka.

QGifer

Animované obrázky zažívají, především díky sociálním sítím, malou renesanci, proto není divu, že se objevují nové nástroje pro úpravu a vytváření tohoto typu média. QGifer je novým přírůstkem, jehož primárním cílem je jednoduché vytvoření animovaného obrázku z video sekvence. Tento nástroj jde ale ještě dál, umožňuje výrazně zasahovat do tvorby animovaného obrázku a ovlivňovat tak jeho výslednou velikost a kvalitu díky práci s paletou barev nebo rozkladem barev (dithering). Možnosti přidání textu, grafiky, ořezání výsledku a jiné připomínají spíše video editor. Nejlepší představu o nástroji získáte shlédnutím demonstračního videa.

sourceforge.net/projects/qgifer/, 0.2.1, GPLv3

Whisker Menu

Whisker Menu je další z variací spouštěcích nabídek, tentokrát pro prostředí Xfce. Nabídka je klasicky rozčleněna do kategorií, přičemž v ní naleznete dvě speciální kategorie, sice oblíbené aplikace a posledních deset spuštěných. Po otevření nabídky je možné hned začít s kontextovým vyhledáváním. Celá nabídka je jednoduchá a intuitivní, po funkční stránce ale nenabízí nic originálního.

gottcode.org/xfce4-whiskermenu-plugin/, 1.0.3, GPLv2

Cool Reader

Cool Reader je je software pro čtení elektronických knih dostupný pro širokou škálu platforem včetně Linuxu. Velké popularitě se těší i na mobilní platformě Android, kde je dostupný přes oficiální obchod. Hlavním znakem je jeho přizpůsobitelnost vedoucí k maximálnímu komfortu při čtení. Přizpůsobit lze barvy, písmo, styl vyhlazování i způsob pohybu v knize. Nechybí ani běžné funkce jako záložky, zapamatování naposledy čtené stránky nebo vyhledávání v textu. Samozřejmostí je pak podpora celé plejády formátů včetně archivů (epub, fb2, txt, rtf, html, chm, tcr, doc, pdb, zip).

coolreader.org/, 3.0, GPLv2

Goobox

Pokud hledáte minimalistický CD přehrávač padnoucí do prostředí GNOME, měl by Goobox zvýšit vaši pozornost. Krom běžného přehrávání zvládne také ripovat audio z CD a následně jednoduše vyhledat a přiřadit obrázek alba. Součástí je také velice jednoduchý editor popisků skladeb. Samotné ripování je možné do formátů ogg a FLAC, kvalitu, resp. sílu komprese, lze nastavit. Více od Gooboxu nečekejte, dělá jen to, pro co je určen, a dělá to poměrně dobře. Zda se vyplatí vyměnit např. známý a osvědčený Sound Juicer je otázkou, SJ má v porovnání s Gooboxem nepatrně více funkcí, ale není tak dobře integrovaný s GNOME ve verzi 3+. Přehrávač je lokalizovaný do mnoha jazyků včetně češtiny.

CS24_early

people.gnome.org/~paobac/goobox/, 3.2.1, GPL

Blbinka

Jste připraveni na léto?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.