Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (10. 8. 2011)

10. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na šikovný prográmek pro úpravu velikostí fotografií, neméně zajímavou aplikaci pro grabování hudebních CD, dále si zaznamenáme trasu pomocí GPS modulu a představíme jednoduchý shell. Na závěr nemůže chybět oblíbená blbinka.

Rarig

Rarig je malý prográmek pro rychlou změnu velikosti fotografií. Není to ale pouze změna velikosti, co je mu vlastní, dále je s ním možné soubory fotografií přejmenovat nebo po provedení všech úkonů fotografie archivovat. Možnosti přejmenování bohužel nejsou nikterak sofistikované a je možné pouze zvolit jméno souboru, za/před které program připojí číslovku. Co se změny velikosti týče, je možné vybrat výstupní formát (jpg, jpeg, bmp, png, gif), kvalitu a výsledné rozlišení na výšku.

code.google.com/p/ra­rig/, 0.1.5, GPLv2

ripperX

RipperX je nástroj pro grabování hudebních CD. Má podporu CDDB a tak soubory dle možností nejen sám pojmenuje, ale také vloží příslušné názvy do ID3 tagů a vytvoří soubor s playlistem. Lze měnit nástroj pro rippování, tím výchozí je cdparanoia. Výstupním souborem může být waw, nebo MP3, přičemž je dostupné široké množství nastavení kvality.

sourceforge.net/pro­jects/ripperx/, 2.7.3, GPL

Viking

Viking je open source mapový GPS program. Pomocí GPS modulu dokáže vytvářet trasy a body zájmu, ty pak lze exportovat, případně do programu importovat odjinud. Jako podklad lze zobrazit mapy z OpenStreetMap nebo Terraserver. Viking samozřejmě umožňuje sledovat aktuální polohu na zvoleném mapovém podkladu a mnoho dalšího. Je založen na GTK+ a je stále aktivně vyvíjen. Dostupné jsou balíky jak pro linuxové distribuce a jiné POSIX systémy, tak pro MS Windows.

sourceforge.net/ap­ps/mediawiki/vi­king/, 1.2.1, GPLv2

bpython

Bpython je Python shell pro Unix-like systémy. Zvládá základní věci jako zvýrazňování syntaxe, automatické doplňování, odsazování a má širokou paletu nastavení (jen v textové podobě). Ocenit můžete také velice jednoduchou grafickou nadstavbu, která nechává uživatele plně soustředit na práci. Projekt lze uložit nejen do samotného souboru, ale také na pastebin.com. Na domovských stránkách projektu je připraven krátký screencast, díky kterému si můžete o programu udělat zevrubnou představu.

CS24_early

bpython-interpreter.org/, 0.9.7.1, MIT

Blbinka

 Jak se navzájem vidí vývojáři, designéři a projektoví manažeři?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.