Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (11. 5. 2011)

11. 5. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, jak efektivně nastavit SSH klienta, následuje jednoduchá aplikace pro sledování síťových rozhraní, ukážeme si, jak pohodlně distribuovat projekty psané v Pythonu a na závěr vzdálený desktop jinak a přesto stejně. Nebude chybět blbinka.

SSHconf

Pravidelní uživatelé SSH mi určitě potvrdí, že konfiguračních voleb má klient více než dost. Bohužel (nebo možná bohudík) jsou to celá slova a ne zkratky, tak tomu bývá jinde. Vypisovat je při každém příkazu ssh, scp či rsync by snad nebavilo ani grafomana v konečné fázi nemoci. A tak přijde na řadu konfigurační soubor ~/.ssh/config a oblíbený editor v jednom okně s manuálovou stránkou ssh-config(5) v druhém. Alternativou může být grafický prográmek SSHconf. Volby pro jednotlivé cíle (stroje) lze jednoduše vyklikat během několika sekund. Příjemné je také rychlé přidání tunelů a také spuštění SSH v terminálu na jeden klik. Škoda jenom, že SSHconf nedisponuje žádnou kontextovou nápovědou či zobrazení výše zmiňované manuálové stránky. Přecejen, voleb je skoro 70.

K běhu budete potřebovat Python a QT knihovny. Na sourceforge.net jsou připraveny kromě tar.gz archívů i DEB balíky.

sourceforge.net/ap­ps/trac/sshcon­f, 0.6.2, GPL

Interface Status

Interface Status je jednoduchý KDE plasmoid zobrazující stav síťového zařízení. Ideální je v situacích, kdy je Network Manager nepoužitelný (bonding, více VPN najednou) nebo zbytečný (desktop trvale připojený k síti). Interface Status plasmoid lze nastavit k sledování libovolného zařízení.

kde-apps.org/conten­t/show.php/In­terface+Status?con­tent=141582, 0.1, GPL

PyInstaller

PyInstaller je způsob jak efektivně distribuovat aplikace napsané v Pythonu běžným uživatelům. V čem že je PyInstaller tak úžasný? Vždyť člověk přece stáhne Python, spustí kód. Žádná věda. Teda, zatím. Potíže přichází až se závislostmi. V momentě, kdy použijete nějaký framework (grafické rozhraní, práce s databázemi, …) a další moduly, začnete přemýšlet jak je to s multiplatfor­mností a podporou různých verzí knihoven. PyInstaller nejen vytvoří spustitelný program pro cílovou platformu (podporovány jsou Linux, IRIX, MacOS X, Windows), ale také automaticky přibalí všechny závislosti. Detaily včetně uživatelského manuálu najdete na domovské stránce projektu.

www.pyinstaller­.org, 1.5, GPLv2

Window Switch

Window Switch je aplikace, která umožňuje pracovat s okny na jiném počítači, než byly otevřeny/spuštěny. Díky tomu není potřeba sdílet dokumenty, ty mohou být pouze v jedné kopii. Pouze přesunete celou aplikaci na jiný počítač na síti. Zajímavé je, že lze přesouvat libovolně mezi různými platformami (Windows, Linux, FreeBSD, Mac). Kde u „libovolně“ by měla být velká hvězdička. Takže s pravdou ven: pokud čekáte kouzlo nebo alespoň nový komunikační protokol, musím vás zklamat. Window Switch využívá standardní protokoly a rozhodnutí dle předností a nevýhod je pouze na vás. Vlastní je pouze autentizační mechanismus (více v FAQ).Celkově působí Window Switch velice vyzrále a to nejen z hlediska použitelnosti, ale i díky kvalitní dokumentaci. Jako bonus vyhlazuje někdy trošku kostrbaté metody sdílení desktopu. A co vy? Připojujete se k vzdáleným desktopům často, nebo je SSH + shell vše, co potřebujete k životu?

CS24_early


winswitch.org, 0.12.1, GPLv3

Blbinka

Proč vlastně používáme Linux?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.