Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (11. 9. 2002)

11. 9. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme tuzemské GUI rozhraní k smssendu, debugger pro Bash, zajímavou autentizační komponentu se SOAP rozhraním a mnoho dalšího.

Pondělí 9. 9.
Patříte-li k vyznavačům skriptování v Bashi, pak by vás mohl zaujmout projekt BASH Debugger. Jde o patch, který přidává do Bashe podporu ladění skriptů, lepší hlášení chyb a obsahuje samozřejmě také v názvu proklamovaný debugger.
Vývojáři otevřeného kódu možná trochu překvapivě nemají velký problém adoptovat součásti platformy Microsoft .NET. Stačí zmínit například projekty Mono či DotGNU Portable.NET, které se snaží přímo o vlastní implementaci celé platformy .NET, nebo třeba nejrůznější propojení jazyka C# a existujících knihoven (Gtk+, Qt, OpenGL, SDL). Dalším projektem spjatým s .NET je mod_haydn. Tento modul pro Apache zpřístupňuje jeho API kódu psaném v libovolném jazyce platformy .NET. Jinak řečeno, díky mod_haydn můžete vlastně psát vlastní moduly pro Apache v jazyce, který umožňuje kompilaci do MSIL bajtového kódu. V současné době je podporován pouze Apache 1.3, ale podpora verze 2.x je plánována.

Neděle 8. 9.
Pro změnu se podíváme zase na nějakou tu dokumentaci.

Linux ATA RAID HOWTO je dokument popisující, jak nastavit RAID 1 (zrcadlení disků) a nainstalovat na zrcadlený oddíl Red Hat Linux, se zaměřením na řadiče Promise FastTrak ATA RAID a HighPoint HPT RAID (což jsou levné kvazihardwarové RAID řadiče pro IDE disky).
Video Disk Recorder je systém, který umožňuje proměnit linuxový počítač vybavený DVB kartou nejen na sofistikovaný videorekordér, ale díky přídavným pluginům také třeba na přehrávač digitálního videa s výstupem na televizi nebo stolní MP3 přehrávač. Dalším zajímavým rozšiřujícím modulem je DVD-Plugin, který – jak ostatně jeho název prozrazuje – dokáže přehrávat DVD. Pojem osobní počítač si uz zřejmě žádá nějakou inovaci – třeba by se mohlo říkat „domácí zábavně-pracovní centrum“ :)

Sobota 7. 9.
Pro smssend, skript umožňující zasílaní SMS zpráv přes webové brány operátorů, existuje hned několik grafických rozhraní a jedním takovým je i KySMS (který mimochodem pochází z našich luhů a hájů – jeho autorem je David Řezáč). Hlavní výhodou, kterou použití KySMS přináší, je integrovaný adresář s možností členění uživatelů do skupin. Poslední věc, kterou se ještě sluší napsat, je, že KySMS je napsaný v Kylixu a tudíž k němu budete muset stáhnout i docela velkou knihovnu (necelých 2,5 MiB).
Po delší době tu máme opět něco pro hudebníky. K3Guitune je softwarová ladička založená na snímání tónu z laděného nástroje přes mikrofon. Tón je následně zanalyzován, program spočítá jeho frekvenci a zobrazí pak odchylku od nejbližšího čistého tónu. Jinak řečeno, K3Guitune splní beze zbytku funkci speciálních ladiček, které jistě nejeden kytarista nosí v kapse či pouzdře svého nástroje. Tak si tak říkám, že pokud existují podobné programy nezávislé na KDE (a minimálně o dvou dalších jsem již ve Sklizni dříve psal), daly by se třeba nainstalovat na iPAQa s Linuxem a pak by opravdu mohly posloužit i na cestách :)

Pátek 6. 9.
SMSAuthenticator je v Javě napsaný autentizační modul založený na zasílání jednorázového hesla pomocí SMS zprávy na mobilní telefon (podobně, jako to funguje například u eBanky při použití mobilního klíče). Hlavní výhodou tohoto řešení je zejména odstranění (nebo alespoň minimalizace) problémů se slabými hesly či jejich odposlechem, přičemž uživatel nemusí mít žádný speciální hardware (samozřejmě kromě mobilu, ale to už dnes není u mnoha typů nasazení problém). Zajímavé je, že SMSAuthenticator pracuje jako webová služba se SOAP rozhraním, takže jej lze použít i pro autentizaci všemožných dalších služeb nejrůznějšího typu (pakliže u nich existuje možnost napsat vlastní autentizační modul – knihovny implementující alespoň základy SOAPu pro různé jazyky už existují).
A teď zas něco pro hráče. GameCon je takové herní centrum pro nativní linuxové i windowsové produkty, které umožňuje jednotlivé hry jednoduše instalovat a odinstalovávat, konfigurovat Wine nebo WineX, zobrazovat dostupné herní servery a podobně. Projekt se v této fázi zaměřuje zejména na hry určené k běhu pod WineX.
Na světě je bugfix verze 4.2.3 PHP. Uživatele PHP na un*xech bude asi nejvíce zajímat, že obsahuje opravu chyby, která umožňovala potenciální zneužití funkce mail().

Čtvrtek 5. 9.
Email address validation component je nadmíru šikovná třída pro PHP, která dokáže ověřit platnost emailové adresy, a to hned v několika krocích. Předně testuje, zda je adresa ve správném tvaru (pomocí regulárního výrazu definovaného přímo v jednom z RFC), dále může zkontrolovat existenci MX záznamu a nakonec i ověřit, zda cílový server akceptuje adresu jako platného příjemce zprávy. Pro účely ladění si můžete zapnout detailní výpisy, které například obsahují i kompletní záznam SMTP sezení posledního jmenovaného testu a podobně.
Občas se může hodit nástroj umožňující zdokumentovat již existující databáze a nebo pro ně vygenerovat UML diagram, se kterým pak můžete dále pracovat. A přesně tohle umí program PostgreSQL AutoDoc, i když bohužel jenom pro PostgreSQL (jak ostatně plyne z jeho názvu). Jeho výstupem může být hned několik různých formátů, například XML s UML diagramem pro načtení do programu Dia, HTML, GraphViz nebo DocBook (praktické zejména pro začlenění informací o databázi do dokumentace projektu). Ideální by ještě bylo, kdyby se dal změněný UML diagram aplikovat zpět na databázi, ale to zřejmě PostgreSQL AutoDoc neumí a bude třeba sáhnout po něčem jiném (existuje-li ovšem vůbec něco takového).
A ještě jednou tu máme něco pro hudebníky. MuseScore je systém pro sázení not, který pro zobrazení i tisk používá tytéž TrueType fonty, takže by se to, co uvidíte na obrazovce, mělo pak objevit i na papíře. Celkově vzato vypadá MuseScore jako docela nadějný projekt.

CS24_early

Středa 4. 9.
JasperReports je zajímavý nástroj pro generování reportů pro obrazovku i tisk z nejrůznějších datových zdrojů napsaný v Javě. Šablony reportů jsou v XML formátu a do XML lze uložit také výsledný report (ideální pro další zpracování, například pro web a podobně). Dalším možným výstupním formátem je PDF, což je ideální pro distribuci reportu v tiskové kvalitě. JasperReports definuje rozhraní, jehož libovolná implementace může být zdrojem dat, takže není velký problém propojit JasperReports takřka s čímkoliv (součástí balíku je třída „obalující“ do zmíněného rozhraní java.sql.ResultSet, takže bez jakéhokoliv programování lze jako zdroj dat použít libovolnou databázi s JDBC ovladačem). Celý engine lze připojit do libovolné javové aplikace.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku