Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (13. 10. 2010)

13. 10. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme jak si usnadnit vývoj projektu, představíme si jednoduchý textový editor, nakousneme téma vektorové grafiky a čárových kódů a také se představí jednoduchá konfigurační jednoúčelovka. Pochopitelně nebude chybět ani blbinka.

ScrumMaster

ScrumMaster je jednoduchý webový nástroj pro podporu agilního vývoje softwaru metodou SCRUM. Neoslní ani grafickým designem, ani pokročilými funkcemi, nicméně může být vhodnou alternativou pro začátečníky či menší projekty. Jelikož se jedná o první vydání, a to ještě relativně čerstvé, je dost možné, že brzy uvidíme více.

bigprof.com/ap­pgini/free-open-source-web-applications, 1.0, MIT

GNU Zile

GNU Zile není žádná horká novinka ve světe otevřeného softwaru, ale stejně stojí za zmínku. Heslo „Zile Is Lossy Emacs“ značně napovídá o podstatě tohoto editoru. Ano, správně, další odlehčená verze, protentokrát Emacsu. Kromě minimalistických distribucí je také vhodnou volbou do prostředí s omezenými zdroji (telefony, tablety). Spustitelná verze má cca 130 Kb. V Zile zůstalo pouze základní editování (více) dokumentů, registry a automatické doplňování. Naopak chybí podpora Unicode, což je v dnešní době pro některé uživatele jen těžko odpustitelné.

www.gnu.org/sof­tware/zile/, 2.3.20, GPLv3

Box

Box je jazyk zaměřený a vhodný pro tvorbu grafických diagramů. Box má za cíl stát se tím jediným a pravým jazykem pro tvorbu vektorových diagramů, podobně jako se LaTEX stal tím pravým pro tvorbu vědeckých prací.

sourceforge.net/pro­jects/boxc/, 0.2.0, LGPL

Pacparser

Pacparser je knihovna napsaná jazyce C (s bindingy na Python), co umí parsovat soubory pro automatickou konfiguraci proxy serveru na klientovi. Příklady použití jak v C, tak v Pythonu najdete na domovské stránce projektu.

code.google.com/p/pac­parser/, 1.2.6, LGPL

Barcode Writer in Pure PostScript

Teď si asi říkáte, že jsem se zbláznil. Kolik lidí asi využije software pracující s čárovými kódy? Možná budete překvapeni, ale např. QR Code najdete dneska (s trochou nadsázky) na každém rohu. Pravidelní čtenáři Root.cz si určitě vzpomenou, že jsme před časem psali, jak s QR kódy pracovat v Linuxu. Přidám ještě jednu alternativu – Barcode Writer, který pracuje v čistém PostScriptu. Výborná je i webová varianta, která vám vyplivne výstup nejen v EPS formátu, ale také v grafických variantách (BMP, JPEG, PNG, TIFF). Dekódování nechám na vás …

CS24_early

www.terryburton­.co.uk/barcodew­riter/, 2010–10–08–1, MIT/X

Blbinka

Zdá se, že poslední dobou je Java POP-ulární

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.