Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (13. 7. 1999)

13. 7. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po delší odmlce se opět vrací oblíbená softwarová sklizeň. Tak pojďme na to!
Pondělí 12. 7.

Protože vás už články na Rootovi přesvědčili, že je čas přejít na Linux :), zbývá vyřešit poslední věc: jak přenést svou poštu z Outlooku do programů, které dodržují standardy a pracují s mailboxy podle RFC822. Vězte, že s programem mbx2mbox by to neměl být zase až takový problém. Aktuální verze podporuje i formát dbx.
Snad každý, kdo dělá na počítačích se zvukem někdy slyšel o wave editoru Sound Forge. Ten se právě stal vzorem rumunským programátorům, kteří odstartovali GPL projekt Wave Forge. Jeho cílem je vytvořit plnohodnotný a kvalitní wave editor, který by byl schopen konkurovat komerčním produktům. Projekt je zatím v plenkách a autoři rozhodně nepohrdnou vaší pomocí.

Neděle 11. 7.
Psion 5 je rozhodně jeden z nejlepších a nejoblíbenějších kapesních počítačů. Program psiconv vám pomůže s konverzí jeho interních datových formátů do podoby čitelné na Linuxu. Aktuálně podporuje konverzi souborů z Psion Wordu do HTML.
Nerozumíte si s program xset, který slouží ke změnám konfigurace X Windows za jejich běhu? Pak můžete zkusit grafický front-end GTK xset, který vám umožní pohodlněji nastavovat vše, co xset sám.

Sobota 10. 7.
GTK File Browser je program a'la M$ Explorer, tedy grafický správce souborů. Momentálně podporuje základní funkce (kopírování, mazání, …). Do budoucna se mimo jiné plánuje i podpora virtuálních filesystémů (umožňují například práci s komprimovanými soubory, FTP apod.). Vzhledem k tomu, že GTK port Midnight Commanderu je (zatím?) spíše zklamáním, není úspěch GFB vyloučen.
Chcete produkovat vlastní MPEG video? Proč ne, vše potřebné najdete v balíku MPEG Movie Tools. Autor říká, že jde o soubor utilit získaných z nejobskurnějších míst na Internetu, upravených tak, aby byly provozuschopné na moderním linuxovém systému.
Jedním z problémů, které trápí programátory, je tvorba dokumentace. Velice často (alespoň je GNU světě) se dokumentace dává k programu jako holý text, ale zároveň je třeba ji umístit na web, kde je škoda nevyužít možnosti hypertextu. Když se k tomu ještě přidá tisk, je to docela chaos. Jednou z cest, jak zabránit zmatku a udržování několika verzí dokumentace může být InfoPrism. Jde o procesor, který ze zdrojových SGML dokumentů generuje buď dokumenty ve formátu HTML, holý text, Texinfo nebo LaTeX.

Pátek 9. 7.
Yacas je dalším pokusem o vytvoření algebraického jazyka. Součástí distribuce je i interaktivní 3D prohlížeč na bázi OpenGL (Mesa).
Poslední dobou se roztrhl pytel s knihovnami pro psaní her. Další v řadě je GTC, které, ač je ve velice brzkém stádiu vývoje, obsahuje zajímavé vlastnosti, jako je například detekce kolizí mezi 3D objekty, skeletální animace nebo podpora pro Beziérovy pláty.

Čtvrtek 8. 7.
Ne každému vyhovuje správa RPM balíků z příkazové řádky a ne každý má Xka. Právě pro tyto uživatele je zde Purp, konzolový (ncurses) front-end k RPM.
Jedna z největších společností, jejíž činnost souvisí s Internetem je AOL. Ten si pro svoje účely vyvinul vlastní web server s prozaickým názvem AOLserver, který je už z dřívějších verzí známý jednak rychlostí (koneckonců servery AOLu jsou jedny z nejnavštěvo­vanějších na světě) a jednak integrovaným TCL interpreterem, což umožňuje psaní vlastních extenzí. Navíc lze psát dynamicky linkované moduly, podobně jako třeba u Apache. Hlavní novinkou je ovšem to, že od verze 3.0 (zatím teprve beta 1) je AOLserver plně open source.

Středa 7. 7.
Znáte Tetrinet? Jde vlastně o síťový Tetris s mnoha zajímavými vylepšeními. Gtetrinet je GTK verze klienta pro tuto populární hru. Na jeho domovské stránce najdete i odkazy na implementace tetrinetových serverů, takže můžete založit vlastní „hřiště“.
Jeden z nejlepších klikacích nástrojů pro připojení k Internetu přes dial-up je podle mě X-ISP. Jeho prostředí mi připadá intuitivní a propracované, umožňuje definovat vlastní účtovací pravidla, v distribuci bývala i pravidla pro český Telecom.

Úterý 6. 7.
Dnsutl je soubor několika nástrojů, které usnadní práci s DNS. Dokáže například automaticky vygenerovat reverzní záznamy nebo některé konfigurační soubory (např. /etc/hosts nebo /etc/bootptab).
Generování statistik z logu je například u web serveru naprosto běžná záležitost, méně se již používá například u FTP serveru. Pokud používáte wu-ftpd, máte nyní možnost ohlídat si provoz – poslouží k tomu FTP Logger, který tvoří přehledné, byť trochu spartánské HTML statistiky.

Pondělí 5. 7.
Údržbu webovských fotoalb vám usnadní perlový skript s prozaickým názvem Web Album.
Pokusem o vytvoření webovského systému pro kanceláře je projekt CybOrg. Systém obsahuje organizér, souborový manažér, kalendář, systém pro podporu uživatelů a podobně. To vše je napsané v PHP3.

A to je pro tentokrát vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku