Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 6. 1999)

29. 6. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Se změněným názvem přichází (ne)pravidelný přehled softwarových novinek. Obsah se nemění a bude stále tak bohatý, jako byl doposud :)
Pondělí 28. 6.

Již delší dobu jsem pozoroval vývoj aplikace s krátkým jménem: sci. Jeho popis mě ovšem nějak nezaujal – zkrátka si jsem vědom toho, že se o sci psalo, ale vždycky jsem ho úspěšně ignoroval. Teď jsem se na něj podíval a shledal jsem jej poměrně užitečným. Jde totiž o program pro tvorbu rozhraní pro vstup dat na bázi ncurses. Vstupní obrazovky jsou definovány pomocí ASCII šablon vytvořených libovolným editorem.
Ne všichni používají Xka a tak možná leckdo uvítá existenci programu jack. Jde o konzolový CD ripper, který umí takové srandičky, jako je třeba grabování audia z cdrdao ISO image, navazování při přerušení nebo „zvolnění“ tempa podle loadu stroje.

Neděle 27. 6.
Název GnomePGP říká prakticky vše: jde o GTK (Gnome) rozhraní k PGP (respektive GNU Privacy Guard – GPG).
Ne vždy a všude vyhovuje standardní autentifikace, kterou un*xy nabízejí. Jedním z řešení umožňujících provádět autentifikaci různými metodami, jsou PAM (Pluggable Authentication Module) moduly. Pokud náhodou potřebujete provádět autentifikaci proti LDAP serveru, můžete zkusit modul pam_ldap.
Z ČR pochází program dbMan, nástroj „pro každodenní práci s SQL databázemi“, jak jej popsal jeho autor, Milan Šorm. dbMan využívá výhod Perlu, Tk a DBI rozhraní.

Sobota 26. 6.
Výborným nástrojem pro monitorování sítě, sledování toku dat i měření všeho možného je IPTraf. Je určen pro konzoli a disponuje ncurses rozhraním. Poslední verze 2.0 využívá nových možností kernelu 2.2.x.
GMailWatch je dalším monitorem příchozí pošty, tentokrát pro Gnome panel. Oproti jiným podobným programům jde o trochu dál: zobrazuje i autora a předmět příchozí zprávy.

Pátek 25. 6.
Pokud slouží váš počítač pouze k přehrávání empétrojek, můžete nyní tuto službu dotáhnout k dokonalosti. Program IRMP3 totiž umožňuje ve spolupráci s přehrávačem mpg123 a programem LIRC ovládání produkce dálkovým infračerveným ovladačem.
V poslední době se objevilo hned několik systémů pro tzv. bugtracking, tedy zadávání (uživatel) a zpracování (autor aplikace) požadavků, návrhů, chybových hlášení atd. Dalším v řadě je Double Choco Latte. Umožňuje správu pro více produktů více správci, momentálně pouze přes webovské rozhraní, pracuje se na rozhraní napsaném v Javě (Swing).

Čtvrtek 24. 6.
Twig je nástroj určený zejména pro intranety, který plní funkci emailového a news klienta, plánovače, správce kontaktů, todo listu („co je třeba udělat“) a správce záložek. To vše je napsáno v PHP3 a jako rozhraní poslouží prohlížeč. Doporučuji podívat se na on-line demo.
Mnoho z nás začínalo s programováním v jazyce Pascal. Jeho srozumitelná syntaxe i jednoduchost některých konstrukcí (např. práce s řetězci) z něj dělají ideální jazyk pro výuku (nemýlím-li se, byl Pascal z těchto důvodů i vyvinut). Pokud se vám po Pascalu občas trošku zasteskne, bude pro vás Free Pascal to pravé. Jde o kompilátor Pascalu, který je sémanticky kompatibilní s Turbo Pascalem 7.0 a dokonce integruje i některé extenze použité v Delphi. Perličkou je, že samotný kompiler je napsaný rovněž v Pascalu.

Středa 23. 6.
Pamatujete si hru Master Mind, jejíž tuzemská totalitní verze se jmenovala Logik? Tak neváhejte a nasměrujte svůj prohlížeč na domovskou stránku programu gtkmmind, GTK verze této populární logické hry.
SQL Bind je zajímavý projekt. Jde o patch k nameserveru Bind, který umožňuje uložení informací o jednotlivých zónách v SQL (konkrétně MySQL) databázi.
Zebra je nástroj pro management TCP/IP routovacích protokolů. Aktuálně podporuje protokoly BGP-4, RIPv1, RIPv2 a OSPFv2.

Úterý 22. 6.
XML Application Server je platformou pro vývoj a provoz realtimových a multiuživatelských aplikací v XML. Abych pravdu řekl, nevím, co bych o tomto produktu napsal, protože v této oblasti mám docela solidní mezery ve vzdělání. Nezmoudřel jsem ani po studiu několika schémat a dokumentů na domovské stránce produktu, tak mi nezbývá, než doufat, že této problematice rozumíte lépe než já a že shledáte XAS užitečným.
Honosným podtitulem disponuje „environment for eCommerce“ se chlubí projekt webmart. Osobně se domnívám, že název „online shop“ je poněkud výstižnější, přesto ale jde o zajímavý a užitečný produkt. Nicméně mám jisté výhrady vůči použité platformě: jde o javovské servlety, což značí, že operační paměti nebude nikdy dost :)

Pondělí 21. 6.
Spruce je další emailový klient, tentokrát na bázi GTK. Vzhledově nápadně připomíná mailer z Netscape Navigatoru. Zatím disponuje hlavně těmi nejzákladnějšími funkcemi, do budoucna se počítá s mnoha doplňky jako je například podpora PGP apod.
Návštěvnost je dnes magickým zaklínadlem všech provozovatelů libovolných www stránek od těch nejjednodušších až po světoznámé servery. Proto existují i analyzéry logů (v tomto případě webserveru), které dokáží vygenerovat souhrnnou statistiku návštěvnosti, množství přenesených dat, použitých prohlížečů a všemožných dalších vylomenin. Jedním z nich je i Webalizer. Jeho výstupy jsou docela pěkné, logy zpracovává solidní rychlostí a v neposlední řadě umí i česky. Podporuje různé formáty logovacího souboru a umožňuje rotaci těchto logů v libovolné časové periodě bez ztráty dat.

A to je pro dnešek vše. Na další softwarové hody si budete muset počkat poněkud déle, neboť za týden touto dobou budu pádlovat někde uprostřed Lipenské přehrady :)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku