Hlavní navigace

Instalace Linuxu RedHat 6.0 CZ očima začátečníka (2)

25. 6. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes pokračujeme v popisu instalace Linuxu RedHat 6.0 CZ očima začátečníka a podíváme se na to, co vlastně instalovat.

Pokud vám unikla první část, najdete ji zde.

A dostáváme se k samotné volbě toho, co chceme instalovat. Tento výběr si musí zvolit každý sám s ohledem na svoje potřeby a místo na disku. Já volil téměř vše mimo síťových funkcí, které doma nevyužiji. Pozor ať omylem nezaškrtnete poslední položku „Všechno“ :-). Doporučuji zde zaškrtnout volbu „Výběr jednotlivých balíčků“, která Vám po stisku „OK“ nabídne mnohem detailnější výběr s možností krátkého popisu po stisknutí klávesy F1. Bohužel u lokalizované verze je tato nápověda většinou v angličtině a u nelokalizované verze RH 6.0 při volbě slovenštiny je většina (ne všechno) této nápovědy slovensky. V pravém horním rohu vidíme při výběru celkové požadované místo na disku, takže lze dobře volit, co lze ještě do výběru přidat, či odebrat.

Pokud jste s výběrem spokojeni, stiskněte „Hotovo“. Systém Vám s největší pravděpodobností nabídne další balíčky k vyřešení závislostí. Máte dvě možnosti. Buď stisknete „OK“ a nainstalují se i tyto dodatečné balíky, nebo se vrátíte zpět a odeberete balíčky, které to způsobily. Dále systém zformátuje linuxovou pártišnu a měl by ověřit, zda se na ni vejdou všechny požadované programy. Pokud ano, následuje samotná instalace na disk. V tuto chvíli si s klidem můžeme uvařit kávu a věřím, že ji v klidu i dopijeme :-).

Po této delší přestávce můžeme pokračovat potvrzením portu myši a následným výběrem typu tohoto hlodavce. Je nám nabídnuta možnost konfigurace připojení do sítě LAN a následně určujeme časové pásmo. Ač nejsem z Prahy volím „Evropa/Praha“. U nabídky služeb, které mají být automaticky startovány osobně důvěřuji systému a pouze to potvrdím.

Následuje dotaz na konfiguraci tiskárny. V tuto chvíli si tiskárnu zapínám a volím „Ano“, „Místní“ připojení, potvrzuji nabídnutou tiskovou frontu a připojení na port /dev/lp0 (LPT1). Zvolím si typ tiskárny a formát papíru včetně rozlišení a celkové údaje potvrdím.

Nyní se systém ptá na volbu hesla superuživatele root. Toto heslo si dobře zapamatujte, protože bez něj jste v Linuxu ztracení. Známá pravidla pro hesla zde opakovat nebudu, jen pamatujte, že root je všemocný pán a vládce nad linuxem i jeho uživateli :-).

Ještě potvrdíme autentikaci a vytvoříme si pro jistotu zaváděcí disketu. Dále zvolíme, kam chceme umístit zavaděč systému (LILO). Já volím /dev/hda2 a speciální parametry nezadávám. Zaváděné systémy pravděpodobně pouze potvrdíme.

A jsme u volby grafické karty a monitoru. Po volbě obého si necháváme zdetekovat možná rozlišení, případně je ještě upravíme k obrazu svému. Systém naši volby ověří v Xwindow. Přepínat mezi módy lze kombinací kláves Ctrl Alt + nebo Ctrl Alt -. Ještě zbývá odpovědět, zda chceme Linux startovat přímo do Xwindow. Tím je instalace hotova a systém se restartuje.

Po naběhnutí systému máme první možnost přihlásit se jako root. Pokud jste jako já zvolili start přímo do Xwindow a máte nainstalováno GNOME, tak při zadávání číselného hesla pozor na nefunkční numerickou klávesnici. Tento nedostatek lze odstranit například volbou jiného přihlašovacího programu. Nejlépe mi vyhovuje kdm (je součástí KDE), ale ten mi v lokalizované verzi nechodí korektně (při jakékoli volbě se pouze sám restartuje), přestože v nelokalizované verzi mi chodilo perfektně (i česky). Zatím nevím kde je chyba, zda u mne, či v programu. Uvidíme.

Já při přihlašování volím v menu „Options/Sessions“ volbu KDE, která komunikuje česky, ale to ať si zvolí každý sám dle svého vkusu.

V terminálu si můžete příkazem „setup“ systém dokonfigurovat. Lze zde například zvolit zvukovou kartu a podobně.

Také upozorňuji, že ani v české a ani v nelokalizované verzi RH 6.0 nefunguje korektně emulátor DOSu dosemu. Není možné v něm nabootovat z diskety. Pomohlo mi až přeinstalování dosemu starší verzí dosemu-0.98.5–1 v balíku dosemu.rpm, který jsem našel pomocí ftpsearch.

A můžete začít pracovat, číst manuály, zkoušet a testovat krásy a úskalí Linuxu. Přeji Vám v tom mnoho úspěchů a radosti z dalších a dalších nově objevených funkcí, programů či schopností. Jen nezapomeňte, že vypnutí Linuxu bez legálního ukončení může mít katastrofální následky – to není DOS :-)

Byl pro vás článek přínosný?