Hlavní navigace

Wšehochuť (24. 6. 1999)

24. 6. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Když jsem si tak dnes projížděl svojí oblíbenou dávku zpravodajských serverů, najednou mě tak napadlo, že pořád hledám do Wšehochuti zajímavé a hlavně nové www stránky věnované Linuxu a přitom jsem se ještě nezmínil o těch nejoblíbenějších a zaběhaných. A protože je docela možné, že zejména nováčci v un*xovém světě o nich ještě nevědí, podíváme se dnes právě na ně.
Freshmeat

Freshmeat znamená čerstvé maso a je to název naprosto výstižný. Tím masem je zde míněn software (řídčeji i informace a obecné novinky) a o jeho čerstvosti není třeba pochybovat. Denně se na Freshmeatu objevuje informace o nových verzích všech možných i nemožných aplikací a není vyjímkou, že je těchto upoutávek okolo dvaceti i více. Každý počin zde má trvale svůj záznam, který si zakládá sám autor programu či projektu. Muže zde definovat mnoho položek, z nichž některé, jako například popis produktu nebo krátký výpis nejdůležitějších změn v aktuální verzi, vidíte hned na titulní straně, jiné jsou vidět pouze po odkliknutí ikonky „Appindex record“. V tomto záznamu aplikace se často dozvíte mnoho zajímavého. Mohou tu být odkazy na alternativní zdroje, odkud se dá program získat nebo odkazy na RPM či DEB balíky (poměrně často se stává, že údržbu balíků si vezme na starosti někdo jiný než autor a tyto pak obvykle leží také někde jinde). Důležité jsou rovněž doplňkové informace o projektu – čísla verzí stabilní a vývojové řady, licence, kontakt na autora nebo třeba vazby na jiné související programy či knihovny (to je velmi užitečné). V neposlední řadě zde pak můžete vidět všechna oznámení verzí, což je docela šikovné pro udržení přehledu, jak rychle se ten či onen projekt vyvíjí.
Všechny záznamy jsou na Freshmeatu řazeny do kategorií, ale toto členění zde slouží spíše jako doplňkový prvek, nejde totiž o čistý katalog, ale primárně o oznamování nových nebo změněných záznamů (což je naopak obvykle doplňkovou funkcí u běžných katalogů). Záznamy mohou být i prohledávány, což je prakticky nezbytné, když hledáte „něco, co jste tady určitě viděli, ale teď se to někam schovalo“. Záznamů je v databázi opravdu požehnaně a prohledávat je všechny by byl asi menší očistec. Vyhledávání je ale zároveň asi jedinou věcí, kterou bych autorům vytknul. To totiž zřejmě hledá někdy jenom v názvu aplikace a někdy i v popisu. Zkuste si například hledat slovo genealogy. Nevrátí se žádný záznam, ačkoliv popis aplikace GeneWeb jej obsahuje. Oproti tomu při hledání slova parser se vrátí i záznam pro aplikaci bigloo, která má toto slovo pouze v popisku. Dám-li hledat přímo GeneWeb, Freshmeat záznam najde správně.
I přes uvedenou mušku je Freshmeat dobře udělaný a informačně hodnotný server a osobně bych ho uvedl na seznam „povinné četby“. Alespoň by v konferencích ubyly dotazy typu: „existuje nějaký přehrávač mp3 souborů pro Linux?“

Slashdot
Slashdot je podle mě celkem unikátní projekt. Jde o kombinaci zpravodaje a diskuzního fóra. Každý den se zde objevuje několik (podle autorů přibližně 12) článků, povětšinou s linuxovou či un*xovou tématikou, ale nechybí ani příspěvky o hardwaru, vědě a informačních technologiích obecně. Podobně jako Freshmeat je i Slashdot tvořen z větší části širokou veřejností. Své náměty sem totiž může zaslat naprosto každý, ale nesmíte se divit, když se zrovna na ten váš nedostane. Denně totiž provozovatelům chodí okolo 200 příspěvků! V případě Slashodtu nejde většinou o žádné superdlouhé články, ale spíše o „nadhození“ tématu, stěžejní částí jsou pak diskuzní fóra. Každý příspěvek disponuje svým vlastním fórem, do něhož se můžete vrhnout po hlavě přímo z titulní strany, kde je i vidět, kolik příspěvků fórum obsahuje. Fóra s několika desítkami příspěvků nejsou nijak vyjímečná a když se objevil například proslulý halloweenský dokument číslo jedna, vystoupal počet příspěvků během několika hodin na pět set. Upřímně řečeno se není zase až tak čemu divit. Slashdot totiž vrací denně až 650 000 stránek!
Kromě uvedených funkcí zde samozřejmě existuje i prohledávání, pravidelně se zde objevují ankety nebo odkazy na jiné zajímavé servery. Celkově vzato jde o unikátní, profesionálně zpracovaný projekt, který poslouží jak k diskuzi o problému, tak i jako „obyčejný“ zpravodaj. Mimochodem, je dokonce možné si softwarové vybavení, na němž Slashdot běží, stáhnout zdarma, licence je GPL. Tak co říkáte, nepustíte se do provozování českého Slashdotu? Mohl by se jmenovat třeba LomítkoTečka :)
P.S: doporučuji přečíst si FAQ Slashdotu, je to docela zábava…

Na závěr bych jenom chtěl podotknout, že nadpisy aktuálních článků (Slashodot) respektive záznamů (Freshmeat) naleznete denně přímo zde, na Rootovi, v pravém sloupci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku