Hlavní navigace

Wšehochuť (7. 4. 1999)

7. 4. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jak jsme slíbili, bude zde více či méně často vycházet nekonečný seriál Wšehochuť, zaměřený na zajímavá místa na Internetu ve vztahu k Linuxu a Open Source. Dnes je tu již druhý díl, ve kterém se podíváme na několik výsledků portálové módy poslední doby.
Linux Start

Linux Start se asi nejvíce přibližuje mojí představě portálu. Najdeme zde na jednom místě užitečné služby a informace. Pro vývojáře je asi nejzajímavější webhosting zdarma. Ten je určen výhradně pro projekty týkající se Linuxu, FreeBSD a Open Source a je sympatické, že adresa hostovaných stránek je jenom www.linuxstart.com/~username, což je o dost příjemnější než www.neco.com/web/nekde/nek­de_jinde/projekt jak už to tak u jiných služeb tohoto typu bývá. Další službou je email zdarma, ovšem momentálně jde o testovací provoz. Obyčejný smrtelník ocení katalog odkazů, který je dobře členěný do oblastí, samozřejmě s možností vyhledávání. Pokud jste spíše společenský tip, můžete využít několik diskuzních fór. V neposlední řadě zde pak naleznete čerstvé titulky článků z několika zpravodajských serverů. Celkově vzato si myslím, že Linux Start je pěkně udělaný server, který má co nabídnout.

Linux Links
Narozdíl od Linux Startu se server Linux Links jako portál prezentuje, ale spíše by mu slušelo označení katalog, neboť nic jiného to (zatím?) není. To však nijak neubírá na jeho kvalitách. Řekl bych, že databáze odkazů je asi jedna z největších téměř tři tisíce odkazů, to už je slušná sbírka, uvědomímeli si, že jde v podstatě pouze o jedinou oblast, tedy Linux. Katalog lze prohledávat a to buď z jednoduchého nebo komplexnějšího formuláře. Užitečná je možnost nechat si zobrazit nejnovější příspěvky za několik posledních dní. Za poněkud spornější již považuji funkci What's Cool, tedy takový exkluzivní seznam, do kterého by se měli dostat jenom ty nejlepší odkazy. Momentálně je jich zde 88 a osobně se nedomnívám, že si to zaslouží všechny, ale to už může být značně subjektivní záležitost. Poněkud skrytá je stránka s novými články na různých zpravodajských serverech. Osobně se domnívám, že síla Linux Links spočívá téměř stoprocentně v katalogu odkazů.

Red Hat
Asi největší haló udělala okolo svého portálu firma Red Hat Software, která pro něj dokonce obětovala svojí doménu redhat.com, kde se původně nacházely její domovské stránky. První, co mě zaujalo byl design, který se mi líbí a asi by za něj tento portál dostal ode mně nejvíc bodů ze všech. S ostatními službami je to už spíše střídavě oblačno. Něco lepší, něco horší, jak už to tak bývá. Portál Červených klobouků sestává z katalogu odkazů, katalogu aplikací, seznamu informačních zdrojů (knowledge base), seznamu skupin uživatelů Linuxu (LUGů) a vývojářských zdrojů.
Katalog odkazů se mi zdá poměrně chudý a srovnání s Linux Links rozhodně nesnese, ale je celkem slušně udělaný a pokud se databáze rozšíří, nebude to špatný zdroj informací.
Katalog aplikací je poměrně rozporuplná aplikace. Podobné zdroje jsou určitě potřeba, ale na druhou stranu už existuje několik jiných serverů tohoto zaměření, na které jsou vývojáři zvyklí a sami pravidelně updatují informace. Pokud budu hledat nějaký program, zřejmě sáhnu spíš k Linux Apps nebo Freshmeatu.
Knowledge base je určitě dobrý nápad, jenže odkazů je zde hrozně málo a skoro všechny se týkají Red Hat Linuxu, takže celkem nic moc. To samé platí i pro vývojářské zdroje.
Když navíc na každém kroku narážíte na výzvy „kupte si Red Hat Linux ještě dnes“, celkem vás to znechutí. Podle mého skromného názoru tedy zatím nic moc.

Celkově vzato nabízí každý portál něco a zatím není (a asi ani nikdy nebude) žádný z nich na takové úrovni, že by se dal použít jako jediný zdroj informací. Stále je nutné sáhnout pro něco sem a pro něco zase jinam. Ještě uvidíme, co provede firma VA Research s doménou linux.com, ale nečekám nic moc převratného. Konec konců, člověku to sice trochu stěžuje práci, ale určitě není od věci, pokud lze informace získávat z různých nezávislých zdrojů. Alespoň u toho počítače nezlenivíme, že?

Poznámka: nemám rád portály a šílenství, které kolem nich panuje (nebo, doufejme, panovalo a už odeznívá), nicméně snažil jsem se o maximální objektivitu :)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku