Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (14. 4. 2010)

14. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si představíme zajímavého malého kecálka, funkcemi nabitou implementaci cronu, podíváme se na zabezpečení SSH účtu a na závěr si předvedeme jeden vizuální nástroj a mini-wiki. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

Mcabber

Mcabber je malý klient (kecálek) pro distribuovanou síť Jabber. Příznivce tenkých klientů potěší, že rozhraní je pouze textové (konzolové). Nelze ale říct, že by něco chybělo. Posuďte sami – mcabber má podporu SASL/SSL/TLS, chat s více uživateli najednou, logování (historie), doplňovaní (neboli „tabování“ známé nejenom z BASHe), kontrola pravopisu a šifrování (OpenPGP a OTR). Pokročilé uživatele potěší modulární rozhraní a možnost spouštět externí skripty. Ještě dodám, že napsaný je v jazyce C a spustíte jej jak na mnoha UNIXech tak dokonce i MS Windows. Na závěr otázka do diskuse – jaký jev váš oblíbený Jabber klient? A co jsou pro vás stěžejní funkce pro kecálka? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem!

sklizen-mcabber

mcabber.com, 0.10.0, GPL

Fcron

Fcron je implementace Cronu na steroidech. Na rozdíl od ostatních implementací nepředpokládá, že systém běží 24 hodin denně. Jednoduše lze nakonfigurovat fcron například k tomu, aby spouštěl úlohu každou hodinu podle uptimu, tedy počítáno podle času kdy je systém zapnutý. Nebo také spouštět úlohy na základě vytížení systému(load average). S klidným srdcem se říci, že kromě klasického cronu nahradí také Anacron a At démony. S to s přehledem. Fcronu se nedají upřít ani ambice – plánuje nahradit oblíbený Vixie Cron. Uvidíme jak rychle si najde cestu do velkých distribucí a nahradí Vixie Cron či Cronie.

fcron.free.fr, 3.0.6, GPL

Sshdautoban

Kdo má veřejnou IP adresu či spravuje server na síti, určitě už si všiml kolik útoků na SSH server probíhá každou minutu. Existuje mnoho způsobů jak se tomuto nepříjemnému jevu postavit či alespoň zmírnit riziko – od změny portu SSH serveru, technikou port knocking, povolit používání pouze SSH klíčů nebo například odříznout podezřele se snažící IP adresy. A přesně to dělá sshdautoban. Poslouchá události syslogu na lokálním socketu a pokud útočník splní jedno z vašich nastavených pravidel, bude na definovanou dobu odříznut pomocí iptables.

sklizen-sshdautoban

sshdautoban.co­redumb.net, 0.76, BSD Revised

Fishe

Fishe je samostatný vizualizátor (znáte lepší překlad?), tedy nástroj generující obrazy dle hudby. Spustíte jej na 3 hlavních operačních systémech (GNU/Linux, MS Windows, Mac). Pochopitelně podporuje zobrazení na celou obrazovku a v posledních verzích i fungující integraci s PulseAudio.

sklizen-fishe

26elf.at, 3.1.3, GPLv2 nebo novější

Wiki on a stick

Wiki on a Stick (WOAS) je jednoduše přenosná implementace wiki. Veškerý (D)HTML kód je uložený v jednom souboru a tam jsou ukládána také data. Wiki tedy modifikuje sama sebe. Problém není ani s vložením SVG obrázku. Pokud vám jde o bezpečnost, data mohou být také šifrována.

CS24_early

stickwiki.sou­rceforge.net, 0.11.2, GPL

Blbinka

Jak vidí operační systémy nadšenci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.