Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 3. 2023): ladička hudebních nástrojů

15. 3. 2023
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si vytvoříme obraz Ubuntu nebo Debianu na míru, upravíme si obrázky v jednoduché aplikaci, vyzkoušíme si další hudební přehrávač a naladíme si hudební nástroje.

Cubic

Custom Ubuntu ISO Creator je nástroj pro vytvoření instalačního obrazu Ubuntu na míru. Poskytuje grafického průvodce, ve kterém si všechno naklikáte. Primárně je určený pro tvorbu instalačních obrazů linuxové distribuce Ubuntu, nedávno ale přibyla i podpora pro Debian a všechny jeho deriváty.

github.com/PJ-Singh-001/Cubic,

Conjure

Jednoduchý nástroj pro rychlou úpravu obrázků, který je front-endem pro ImageMagick. Nejedná se o žádný velký komplexní program, poskytuje jen základní funkce jako je změna velikosti, oříznutí, zrcadlení, rotaci, úpravu jasu nebo aplikace filtrů a efektů.

github.com/nate-xyz/conjure, 0.1.1

MusicPod

Hudební přehrávač vyvíjený primárně pro linuxovou distribuci Ubuntu. Nejedná se o oficiální hudení přehrávač pro Ubuntu, ale existuje pod křídly Ubuntu Flutter Community, takže by se jím v budoucnu mohl stát. Umí přehrávat soubory z lokálního umístění, podcasty z online služeb a také streamovat internetová rádia. Tento program je zatím na začátku vývoje a jeho tvůrci ještě musí vychytat spoustu much.

https://github.com/ubuntu-flutter-community/musicpod,

Chromatic

Každý hudební nástroj potřebuje čas od času naladit. Chromatic je jednoduchá linuxová aplikace, která s tím umí pomoci. Funguje tak, že detekuje frekvenci vstupního tónu a převede ji na hudební notu se správným půltónem a oktávou. Potom zobrazí odchylku jak v číselné hodnotě, tak vizuálně v podobě analogového ciferníku. Pro svůj běh potřebuje PulseAudio nebo PipeWire.

root_podpora

github.com/nate-xyz/chromatic, 0.1.2

Blbinka

Robotizace a technický pokrok dnes už ovlivňují i náboženské rituály v jižní Indii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.