Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 9. 2010)

15. 9. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes budeme sledovat vozový park, ladit programy v Pythonu, sledovat zatížení UPS, představíme si jednoduchý databázový editor a na závěr zjednodušený kancelářský balík. Pochopitelně nebude chybět ani blbinka.

OpenGTS

OpenGTS je systém pro sledování pohybů (nejen) vozidel. Nabízí integraci s mapami, databázi popisů vozidel, generování reportů a správu uživatelů webového rozhraní. Sledovat lze v podstatě jakýkoliv objekt, na který dokážete připevnit GPSku. Jak to funguje v praxi, si lze vyzkoušet na tomto demu.

www.opengts.org, 2.2.7, Apache 2.0

DreamPie

DreamPie je Python shell na steroidech. Oproti spuštění nativního shellu Pythonu nabízí zvýraznění syntaxe, automatické dokončování závorek, historii příkazů včetně výsledků, nápovědu k parametrům funkcí a nesmím zapomenout také na příjemné GUI. Podporuje Python od verze 2.5 nahoru (včetně 3.1).

dreampie.source­forge.net, 1.1.1, GPLv3

ApcUps Plasmoid

Pro příznivce KDE Desktopu tady mám ApcUps Plasmoid. Jednoduchý design bohatě stačí pro hlavní účel – sledování zatížení a očekávané výdrže záložních zdrojů hlídaných Apcupsd. Na domovské stránce programu najdete i jednoduchý manuál.

code.google.com/p/plas­ma-apcups/, 0.1.3, GPLv3

Sqlkit

Stále více desktopových aplikací ukládá svá data do databází. Pokud zatoužíte prozkoumat co všechno například Firefox ukládá do svých sqlite databází, může vám přijít vhod Sqlkit. Minimalistické grafické rozhraní obaluje databázovou abstrakční vrstvu SQLAlchemy, nejste tedy limitování pouze na sqlite. Naopak podpora různých databází je celkem slušná. Nečekejte od Sqlkit žádnou pokročilou funkcionalitu – opravdu je to jednoduchý nástroj pro čtení, editaci a jednoduché vyhledávání. Dodám jen, že Sqlkit je napsaný v Pythonu.

sqlkit.argoli­nux.org/sqlkit/tou­r.html, 0.9, GPLv3

OOO4kids

OOO4kids (OpenOffice.org for Kids) je kancelářský balík založený na zdrojovém kódu OpenOffice.org. Je cíleně osekaný na minimum funkcí tak, aby byl vhodný pro děti od 7 do 12 let. Navrhován je společnými silami dětí i učitelů. Na webu se lze dočíst, že změny by se měly časem dostat do hlavní větve OpenOffice.org. Uvidíme.

root_podpora

wiki.ooo4kids­.org/index.php/Ma­in_Page, 1.0, GPLv3

Blbinka

V práci používáme spoustu nástrojů usnadňující každodenní komunikaci. Lze je ale také použít i v osobním životě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.