Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 9. 2009)

16. 9. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes se podíváme jak lépe využít awk, koukneme se, jak v céčku zpracovat JavaScript. Ukážeme si, jak extrahovat citace z existujících dokumentů. Pak tu mám program na pohodlné vytváření čárových kódů a knihovnu na čtení .ini souborů. A blbinka na závěr.

Runawk

Runawk je wrapper, který vám usnadní programovat složitější programy v awk. První dvě věci jsou takové jednodušší: nemusíte zadávat „–“ před přepínači skriptu a nemusíte zadávat „-“ na konci příkazu pokud chcete číst ze standardního vstupu. Mnohem zajímavější a praktičtější je zavádění modulů – podobně jako napříkal „use modul“ v perlu. Nachystáno je už 28 modulů a vše je krásně dokumentováno pomocí příkladů.

sourceforge.net/pro­jects/runawk/, 0.17.0, MIT/X

Flusspferd

Flusspferd je knihovna pro C++, která umí pracovat a vyhodnocovat JavaScript. Jako backend používá SpiderMonkey a obsahuje několik Javascriptových modulů. Dokumentace je vzorová a je přiložen i krátký tutoriál, takže používání této knihovny je opravdu jednoduché.

flusspferd.org/, 0.7, MIT/X

C2bib

Pokud pracujete (nebo studujete) v akadamické sféře a pracujete s odkazy na literaturu, tak by se vám mohl hodit C2bib. Tento program umí jednoduše extrahovat z nestandardních formátů bibliografické odkazy. Stačí přenést vybraný dokument (prostý text z e-mailového alertu, RSS, PDF dokument, webovou stránku) a vložit (tj. Ctrl+C a Ctrl+V nebo drag'n'drop) ho do C2bib a program sám z daného dokumentu vyextrahuje bibliografický odkaz. Samotná extrakce je prováděná na základě regulárních výrazů, které jsou uložené bokem v konfiguračním souboru, takže není problém si program přiohnout vašemu prostředí.

cb2bib

www.molspaces.com/…overview.php, 1.3.3, GPL

Barcode Studio

Barcode studio je program pro pohodlné vytváření čárových kódů. Na začátek bych hned podotkl, že se jedná o shareware, které, pokud se vám zalíbí, vás bude stát (by vás mělo stát) 84 až 540 EUR. A je fakt, že jsme zde již měli podobné programy i zadarmo. Na druhou stranu je Barcode Studio určitě nejpropracovanější. Umí všechny kódy, co znám, a hromadu dalších, co neznám. Kódy můžete zadávat ručně nebo importovat. Zpracovávat jeden nebo celou dávku (má i rozhraní pro příkazovou řádku). Máte k dispozici náhled a export jak do rastrových, tak i vektorových grafických formátů. A také umí spravovat číselné řady pro vaše kódy. Prostě klasická klikací aplikace, jejíž funkce můžete mít i zadarmo jinde, ale ne tak pohodlně.

Barcodestudio

www.tec-it.com/…Default.aspx, 9.4, Shareware

Parse_conf

Parse_conf je céčková knihovna pro čtení .ini souborů. Je napsaná v ANSI C, ale je psána tak aby fungovala dobře i v C++. Její výhodou je, že implementuje substituční systém, kdy jednotlivé klíče je možné používat jako proměnné v definici hodnot jiných klíčů. Přitom je knihovna napsána reentrantně a více vláken může bezpečně číst nebo i zapisovat současně do konfiguračního souboru.

CS24_early

kulchitsky.or­g/pcnf/, 1.1, LGPL

Blbinka

Kolekce programů Hello world v 428 programo­vacích jazycích. Plus 63 lidských.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.