Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 11. 2010)

17. 11. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Tentokrát se společně podíváme na jednoduchý prezentační nástroj Ease, znovuzrozený vektorový editor Skencil, zajímavý textový editor Deditor a užitečného pomocníka pro ovládání hudby. Na závěr nebude chybět další ze série blbinek.

Ease

Ease se snaží být jednoduchým a elegantním prezentačním nástrojem. Hned na začátku nabídne pár pěkných šablon pro prezentaci. Po výběru šablony už čeká editor, lze v něm provádět základní úkony jako změnu písma včetně velikosti a zarovnání, přidávat nové snímky s různým rozvržením, přizpůsobit pozadí a nakonec vybrat přechod mezi snímky. U přechodů bych se zastavil, kdo je snad vůbec nemá rád, tuto část přeskočí. Ease disponuje ovšem opravdu pěknými a v některých případech nerušivými přechody, pokud nic jiného, za vyzkoušení jistě stojí. Do projektu lze vkládat také objekty jako koule nebo čtverce, ale co považuji za velice užitečné je dialog pro import obrázků z Flickru nebo OpenClipArt s možností vyhledávání v těchto databázích a nově také možnost vložit video. Nakonec nezbývá než práci uložit, zde tento nástroj také nezklame, na výběr je jak nativní formát, tak export do postscriptu, pdf nebo html. Pro funkční přechody je přirozeně nutné uložit prezentaci do nativního formátu. Ease ve verzi 0.4 ovšem neoplývá jen pozitivy, v některých chvílích zkoušení byla aplikace pomalá a při zkoušení některých efektů dokonce spadla, můžeme jen doufat v brzkou nápravu.

www.ease-project.org/, 0.4, GPLv3

Skencil

Možná si někteří pamatují vektorový editor Skencil, ten se ale posledních pět let nevyvíjel a nyní přišlo znovuzrození. Ještě před ukončením vývoje vznikl fork tohoto editoru pod vedením sK1 Project a právě tento fork společně s vývojáři Skencilu stojí za jeho znovuzrozením. Momentálně je k dispozici první alpha verze. Dovednosti v podstatě zůstávají, ale Skencil byl přepracován, byly opraveny chyby apod. Editor umí pracovat s Bezierovými křivkami, s různými objekty a těm následně měnit velikost a otočení obdobným způsobem jako v Inkscape, popřípadě vkládat text, obrázky a mnoho dalšího. SK1 Project vnesl do Skencilu život a snad se můžeme těšit na rychlý vývoj.

www.skencil.org/, 1.0aplpha, LGPL

Deditor

Deditor je textový editor vyvíjený s důrazem na vývojáře pracující s Pythonem, přesto podporuje zvýrazňování syntaxe 78 jazyků. Autor upozorňuje na jeho minimalizmus, všechny soubory nepřekračují velikost 50 kB. Editor nabízí práci v záložkách, vyhledávání, Python Shell – ten je ovšem možné pro zkušenější uživatele vypnout, nebo, jak již bylo zmiňováno, zvý­raznění syntaxe. Zají­mavostí je zobrazení cesty k souboru u každé záložky, z tohoto důvodu není přítomna volba uložit jako, stačí změnit cestu a uložit – standardně také [Ctrl+s]. Před zkoušením se můžete seznámit s tímto editorem ve videu na YouTube.

launchpad.net/de­ditor, 0.2.2, LGPLv3

Panflute

Panflute je malý applet na panel Gnome s velkou hodnotou užitečnosti, a to hlavně v případě, že posloucháte rádi hudbu. Tento applet umožňuje ovládat přehrávač přímo z panelu Gnome, což je užitečné hlavně z toho důvodu, že kvůli přetáčení nebo pozastavení skladby nemusíte přepínat na okno aplikace nebo přecházet na jinou pracovní plochu. Pokud tedy posloucháte rádi hudbu u jakékoli jiné činnosti, panflute může ušetřit hodně času, protože ovládací prvky budete mít vždy na blízku. Applet je konfigurovatelný, dá se nastavit které ovládací prvky budou přítomny a podporuje většinu známých přehrávačů. Mimo základních ovládacích prvků a zobrazeného času je nově možné ovládat také hlasitost a ve skladbě přetáčet pomoci kolečka myši.

root_podpora

launchpad.net/pan­flute, 0.7.0, GPLv2

Blbinka

Kdo by chtěl mít za rodiče pravé geeky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.