Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (19. 8. 2009)

19. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dneska se podíváme na souborový systém, pak znovu souborový systém a pak ještě jednou. A nakonec probereme nástroj na zvětšování obrázků a jak generovat histogram pro patche.

Cld

Cld je distribuovaný souborový systém, primárně navržený pro cloud computing a malé soubory. Využívá Paxos algoritmus. Ten v síti několika nespolehlivých uzlů využívá konsensus většiny uzlů pro získání správné hodnoty. Výhodou je jednoduchost protokolu a přirozená fail over vlastnost.
Cld samotný je ve velmi raném stádiu a rozhodně není vhodný na produkční systémy.

hail.wiki.ker­nel.org/index­.php/CLD,
0.2,
GPL

OberFS

OberFS je souborový systém, který se snaží využít výhod moderních počítačů. OberFS je teprve v počátcích a z jeho hlavních vlastností je implementované pouze to, že všechna meta data jsou uchovávána v RAMce. Další vlastnosti čekají na implementaci: v runtimu analyzovat používání souboru a přeskládávat soubory tak, aby bloky dat, které se čtou po sobě, ležely opravdu za sebou. Soubory, které se vždy přečtou celé, se budou komprimovat před uložením na disk. Ačkoliv se zatím jenom jedná o demonstraci principu, je zhruba dvakrát rychlejší než NTFS. Zatím je dostupný build jenom pro Windows pomocí Dokan knihovny (obdoba FUSE). Zprovoznění pod Linuxem tak čeká na vás.

code.google.com/p/o­berfs/,
r12,
GPLv3

XtreemFS

XtreemFS je distribuovaný souborový systém, který je dostupný jak pro Linux (rpm, deb a tgz), tak i pro Windows jako nativní klient. Obsahuje docela pokročilé vlastnosti jako je označení některých souborů jenom pro čtení (odpadá overhead na synchronizaci replik) nebo replikování na vyžádání: repliky jsou na začátku prázdné a replikuje se jenom to co se někdy četlo – v podstatě trochu lepší cache. Samozřejmostí je stripping při čtení a replikace na více míst. XtreemFS je navržen na WAN sítě, takže mu nevadí, pokud jsou jednotlivé uzly na různých místech světového internetu. Zajímavostí je, že projekt vzniká v Německu díky grantu EU.

www.xtreemfs.org/,
1.0,
GPLv2

SmillaEnlarger

SmillaEnlarger je program, který vám umožní zvětšit obrázek (nebo jeho část) a vyhnout se klasické pixelizaci. K dispozici máte pět šoupátek, kterými můžete programu pomoci (nebo taky ne) vylepšit výsledek. Na screenshotu máte vlevo zvětšený obrázek klasickou metodou, vpravo je pak výsledek SmillaEnlargeru.

SmillaEnlarger

sourceforge.net/pro­jects/imageen­larger/,
0.8.5,
GPLv3

CS24_early

Diffstat

Diffstat čte výstup z programu diff a vygeneruje histogram změn pro jednotlivé soubory – ať už absolutně nebo relativně vzhledem k jejich velikosti. Diffstat je užitečný zejména pro získání přehledu o velkých patch souboru.

Diffstat

invisible-island.net/dif­fstat/,
1.48,
BSD Original

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.