Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (20. 7. 2011)

20. 7. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme, jak dostat z databáze správná data, jednoduchou webovou galerii, knihovnu pro Python usnadňující psaní logů a také monitorovací aplikaci postavenou nad Nagiosem. Pochopitelně nebude chybět ani oblíbená blbinka.

Jailer

Jailer je nástroj pro práci s rozsáhlými relačními databázemi. Vhodný je zvláště pro procházení a export podmnožiny dat, například pro testování. To oceníte u databází s milióny záznamů, kde záloha či dump mohou trvat hodiny i dny. A vzít např. 10 %   dat není kvůli vazbám tak jednoduché, jak se může zdát. Jailer zvládne taky odstranit duplicitní záznamy bez narušení referenční integrity. Napsaný je v Javě a díky JBDC vrstvě se připojí prakticky k libovolnému databázovému stroji.

jailer.source­forge.net, 3.6.3, Apache 2.0

Moa

Moa je webový systém pro správu fotek a galerií. Oproti projektům jako Gallery je ale opravdu jednoduchý. Nenajdete zde ani komentáře, ani hodnocení, ani slideshow – prostě jen holé minimum funkcí. Nabízí se jen pohledná prezentace s minimem odkazů. Administrace nabízí možnost nahrávat fotky přes FTP a pochopitelně správu alb. Co mi osobně chybí, je podpora EXIF hlaviček a možnost přeskládat pořadí fotek v galerii. Zahlídl jsem to v plánech pro další verze, tak uvidíme. Vše si můžete vyzkoušet na tomto demu. Implementační jazyk je zde PHP, k běhu budete potřebovat ještě MySQL databázi a pochopitelně webový server.

www.moagallery­.net, 1.2.5, zlib/libpng

PyLogsParser

PyLogsParser je knihovna pro jazyk Python, která má za cíl usnadnit psaní parserů logů aplikací. Definice formátu není součástí samotného kódu, místo toho si vytvoříte XML soubor popisující, jak ten či onen log vypadá. Výhodou tohoto řešení je, že lze oddělit aplikační logiku parseru od formátu. A změna formátu nemusí vést k potřebám upravovat kód aplikace. Autor také uvádí, že parser je potom přehlednější. No, budiž. Třeba pro někoho, kdo nezná Python, to může být jednodušší, ale číst a editovat XML soubory taky není procházka růžovým sadem.

www.wallix.or­g/pylogsparser-project/, 0.1, LGPL

CoffeeSaint

Monitorovací systém Nagios snad není potřeba představovat. Jedná se o vyzrálý projekt s pokročilými funkcemi, vytknout se mu dá snad jen trochu hackerský způsob konfigurace a hrozné webové rozhraní. A tady přichází na scénu CoffeeSaint. Není to přímý konkurent webového rozhraní Nagiosu, spíše vyšší monitorovací nástroj využívající Nagios jako pracovníka pro sledování. Na celou obrazovku u klienta zobrazuje stream z webových kamer a doplňuje informacemi o stavu Nagios serveru. Lze nastavit např. zvukové varování a také způsob prezentace aktuálního stavu. Napsaný je v Javě, spustíte jej tedy snad na každé platformě.

CS24_early


vanheusden.com/ja­va/CoffeeSain­t/, 4.7, GPLv2

Blbinka

Jak bude vypadat budoucnost spamu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.