Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 12. 2011)

21. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si představíme mobilní aplikaci vhodnou pro administrátory serverů, jednoduchý defragmentovací nástroj, pomůcku pro hledání změn v kancelářských dokumentech a databázích, grafické rozhraní k Cronu a praktický závorkový plugin pro Vim. A pochopitelně nemůže chybět ani blbinka.

Cura

Cura je mobilní aplikace cílená na administrátory. Nabízí terminál a často používané nástroje jako ssh, top, uname, uptime, dmidecode, nmap, wireshark a další. Zvládne sledovat logy a komunikovat s kolegy. Má to jen jeden háček – aplikace je natolik čerstvým zbožím, že často místo funkční obrazovky uvidíte jen design. Kódu naštěstí stále přibývá, nechme se tedy překvapit co bude za pár týdnů. K běhu budete potřebovat androidí telefon (4.0) nebo alespoň SDK s emulátorem.

http://www.oh­loh.net/p/cura, 0.1 Beta, AGPLv3

Defrag

Pravidelní čtenáři Root.cz si určitě pamatují, že o defragmentaci v Linuxu jsme již psali. I Defrag je jednoduchý, „hloupý“ defragmentační nástroj nezávislý na souborovém systému. Výhody i nevýhody zůstávají – na jednu stranu lze stejným nástrojem pracovat nad libovolným zapisovatelným souborovým systémem, na druhou stranu se jedná o pomalý a složitý proces (zamykání souborů a vůbec řešení souběžného přístupu, zbytečné kopírování velkého množství dat), který v případě neúspěchu může mít katastrofální následky. Navíc existuje možnost, že k defragmentaci, resp. snížení fragmentace, vůbec nedojde. Ale zpět k Defragu. Původní autor Con Kolivas (ano, TEN Con Kolivas) jej napsal v Bashi a od té doby se v podstatě nic nedělo. Kód je ale rozumně napsaný a nechybí ani komentáře. Mimochodem, to je jediná dokumentace. Takže pokud pokukujete po defragmentačním nástroji a žádný pro váš souborový systém zatím není k dispozici, určitě dejte Defragu šanci.

code.google.com/p/de­frag/, 0.12, GPL

Coopy

Coopy je inteligentní nástroj pro sledování změn (diff) v komplikovanějších formátech, než klasický text. Najde například rozdíly ve formátech MS Excel / LibreOffice Calc ( přes Gnumeric), SQLite, MySQL, MS Access. A také v CSV souborech – zde ale poslouží stejně léty prověřený diff. Na domovských stránkách najdete další zajímavé nástroje pro slučování změn z 3 souborů a vytváření patchů.

share.find.coop, 0.5.9, GPL

FcronQ

FcronQ je GUI k FCronu. Motivace pro vznik je jasná – žádná z dostupných desktopových aplikací neuměla nastavit pokročilé funkce FCronu. Vysvětlovat, co je to Cron či FCron, zde nemá smysl, dodám jen, že implementační jazyk je Python a grafické rozhraní je postaveno nad knihovnou Qt.

code.google.com/p/fcron­q/, 0.4.0, GPLv3

Vim-Surround

Vim-Surround je plugin pro populární editor Vim, který vám usnadní psaní závorek, ať je to v matematických výrazech či editování XML. Jinými slovy, pracuje s tím co obklopuje dané slovo – ds = delete (mazat), cs = change (změnit), ys = add (přidat). Pár příkladů najdete přímo na domovských stránkách na GitHubu, nebo v tomto tutoriálu.

CS24_early

github.com/tpo­pe/vim-surround, 1.90, licence nezjištěna

Blbinka

Jak správně požádat o odblokování účtu. Za upozornění děkuji Pwner/2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.