Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 12. 2022): vyčištění počítače od citlivých dat

21. 12. 2022
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si nastavíme čas vypnutí počítače, vyzkoušíme si grafického klienta pro Git, vyčistíme si systém a podíváme se na jednoho správce souborů.

Time Switch

Jednoduchá linuxová aplikace umožňující nastavit čas vypnutí, restartu nebo uspání systému. Kromě toho ještě umí upozornit alarmem v čase, který si uživatel sám nastaví. Vše se provádí v grafickém rozhraní vytvořeném tak, aby zapadlo do prostředí GNOME. Uživatel samozřejmě může naplánovanou akci kdykoli zrušit.

github.com/fsobolev/timeswitch, 2022.12.18

GitQlient

Jak název napovídá jedná se o klienta pro systém správy verzí Git s rozhraním Qt. Původně vznikl jako fork projektu QGit, k němuž přidal nové funkce a přepracované uživatelské rozhraní. Cílí samozřejmě hlavně na začátečníky a snaží se o co největší rychlost a o co nejmenší náročnost na systémové zdroje.

francescmm.github.io/GitQlient, 1.6.1

Sweeper

Svobodný nástroj na vyčištění systému vyvinutý komunitou kolem prostředí KDE. Zatímco ostatní podobné nástroje se zaměřují na co největší úsporu místa na disku, prioritou Sweeperu je hlavně uživatelovo soukromí.

V počítači tak odstraní veškerou historii v terminálu, obsah schránky, seznam naposledy použitých aplikací nebo dočasné soubory. Kromě toho taky vymaže historii ve webovém prohlížeči a odstraní všechny uložené cookies.

apps.kde.org/cs/sweeper, 22.12.0

React-Explorer

Správce souborů napsaný v TypeScriptu, Reactu a Blueprintu. Umožňuje zobrazení souborů v módu rozděleného okna, podporuje záložky, je plně ovladatelný klávesnicí, umí otevřít terminál ve kterémkoliv umístění a díky zásuvným modulům zvládá podporovat širokou škálu souborových systémů. Kromě toho je možné jej přepnout do tmavého módu a taky podporuje WSL.

root_podpora

github.com/warpdesign/react-explorer, 2.3.1

Blbinka

Velikáni dnešní doby si očividně potrpí na referenda. Někdy se ale i mistr tesař utne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.