Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 3. 2001)

21. 3. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru.

Pondělí 19. 3.
Dalším pokusem o vytvoření nenáročného, ale plně funkčního systému pro tzv. bugtracking, neboli správu databáze chybových reportů od uživatelů a stádia jejich řešení, je projekt BugIn' založený na bázi PHP4 a MySQL.
GAIMFestival je perlový plugin pro GAIM (un*xový klient [nejen] služby AOL Instant Messenger), který dokáže předat obdržené zprávy hlasovému generátoru Festival. Počítač vám tak může vaše zprávy předčítat.
Figurine je zajímavý vektorový editor, který se snaží nabídnout podobnou sadu funkcí, jako xfig, ovšem v poněkud příjemnějším hávu. S xfigem sdílí také stejný datový formát a rovněž používá pro výstup transfig.
Dexter je proxy server pro MySQL s jednou zajímavou doplňkovou funkcí. Kromě prosté schopnosti předávat SQL požadavky mezi klientem a serverem obsahuje i podporu takzvaných dexter-povelů, což je de facto spuštění externího skriptu a předání jeho výstupu klientovi. Dexter tak může fungovat jako „skladiště“ pro jakousi obdobu stored procedures, ovšem s tím rozšířením, že výkonný skript nemusí vlastně vůbec komunikovat s MySQL – vlastně může dělat cokoliv bude jen třeba.

Neděle 18. 3.
Kdokoliv, kdo se dnes rozhodne provozovat webové emailové rozhraní, má na výběr ze značného množství různých řešení, od pokročilých systémů Twig či Imp, které kromě funkce emailového klienta obsahují i různé další doplňky, jako je ToDo, poznámkovník či správce kontaktů, až po nejjednodušší „jednoskriptová“ řešení. Nocc je spíše z těch jednodušších systému, ale zaujme podporou protokolů IMAP i POP3 a schopností odesílat zprávy pomocí lokálního pošťáka i přes SMTP.
Vyšla nová verze XFree86 4.0.3. Obsahuje převážně drobné opravy a vylepšení.
Rsync je velmi populární metoda pro synchronizaci souborů a adresářových stromů po síti – umožňuje totiž přenášet pouze ty části souborů, které se změnily, což jednak celý proces urychluje a jednak to jistě potěší majitele počítaných linek. Proto se rsync používá často jako pomůcka pro různé jiné programy – jedním příkladem za všechny budiž třeba synchronizace dat na primárním a sekundárních nameserverech při použití tinydns. Leckdy by ale bylo výhodnější zaintegrovat funkci rsync přímo do programu, bez použití externí utility. A právě to umožňuje knihovna librsync.
Power Daemon je démon, který sleduje UPS a v případě „energetické krize“ :) čistě vypne server. Program by měl být údajně schopen autodetekce UPS a použitého propojení.

Sobota 17. 3.
Pod názvem Alzabo se ukrývá kombinovaný nástroj, jehož první částí je datový modelář s webovým rozhraním a částí druhou pak soubor abstraktních tříd pro Perl, pomocí kterých program k datům v tabulkách přistupuje bez nutnosti přímého použití SQL konstrukcí.
Zapping je pěkně vypadající GNOME program pro sledování televize. Nabízí podporu ovladačů Video4Linux i Video4Linux2 a modulární architekturu, umožňující rozšiřování funkcí pomocí zásuvných modulů.
Chcete-li si občas procvičit paměť, můžete zkusit novou hru z dílny Michaela Specka nazvanou LPairs. Jde vlastně o klasické pexeso, nutno ovšem říci, že velmi pěkně vyvedené. To už vám možná konec konců napovědělo písmeno „L“ v názvu – ano, Michael Speck napsal i zdařilé hry LBreakout a LTris, o kterých jsem zde již psal.
TNEF je utilita určená pro dekódování příloh ve formátu MS-TNEF, které mají na svědomí micro$oftí poštovní servery. Já sice takové zprávy mažu, ale pokud je někdo chce raději louskat, má možnost :)
SNG (Scriptable Network Graphics) je program, který dokáže převést obrázek ve formátu PNG na textový dokument a zpět. To umožňuje jednak použít (nebo naopak vyhodit) funkce, kterým váš grafický editor nerozumí, a samozřejmě také generovat PNG obrázky programově.

Pátek 16. 3.
Ora++ je C++ knihovna umožňující přistupovat k databázi Oracle 8 pomocí objektově orientovaného rozhraní ve stylu JDBC a jemu podobných.
„Kecálek“ Gaim už dávno není omezen na službu AOL Instant Messenger. Jeho funkce lze rozšiřovat zásuvnými moduly, které mimo jiné implementují i podporu ICQ, IRC, Jabberu, Napsteru a nově i Yahoo! a MSN Messengeru. Gaim je tak zřejmě nejuniverzálnějším programem tohoto typu, alespoň co se un*xu týká.
A zase jsem objevil jeden program, který myslím zatím nemá ve světě Open Source konkurenci. Jmenuje se MrProject a jde o nástroj pro management projektů a plánování. Nemám s podobnými záležitostmi mnoho zkušeností, ale zdá se to být zhruba něco v duchu M$ Projectu. Od něj jej ale asi zatím kromě jednoho písmena v názvu bude odlišovat i nabídka funkcí. Ale jednoho dne, kdo ví :)
Nedávno jsem v některé české konferenci zaznamenal dotaz na vizuální modelovací nástroj pro návrh databázových struktur. Jednou z odpovědí byl i odkaz na program Dia, což je editor všemožných diagramů s podporou UML. Skript dia2sql doplňuje vhodně Diu, když dokáže výsledný UML diagram přímo zkonvertovat na SQL příkazy pro některý RDBMS (momentálně MySQL a PostgreSQL). Spolupráce obou programů je dalším krokem, který dává programátorovi do rukou poměrně mocný nástroj pro data modelling.

root_podpora

Čtvrtek 15. 3.
Nová verze vývojového prostředí KDevelop byla portována pro KDE 2.1 a nenajdete v ní již více šablony pro KDE 1.x ani integrovaný editor dialogů, jehož funkci zastupuje propracovanější QT Designer.
Převod IP adres na jména není v Apachi nic moc: konfigurovatelnost nulová, žádné kešování jmen. A právě tento nedostatek si klade za cíl odstranit modul mod_dns, který přidává několik konfiguračních direktiv umožňujících jemnější nastavení a přidává i kýženou keš. Výsledkem je prý rapidní zlepšení výkonu.
EPM, neboli ESP Package Manager, je velmi zajímavý program, který by měl usnadnit práci všem vývojářům. Jde totiž o generátor distribučních balíčků, který umí z jednoho zdroje vytvořit buď vlastní přenositelný formát balíčku (na bázi tar.gz, ale s podporou instalačních skriptů) a nebo nativní balíčky pro Solaris, Debian, HP-UX, IRIX nebo RPM. Jelikož různorodost správy balíčků na různých un*xech poměrně vývojářům komplikuje život, mohl by se EPM docela slušně uchytit.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku