Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (22. 11. 2023): bezpečná práce se vzdálenou plochou

22. 11. 2023
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si vymažeme metadata z obrázků, vyzkoušíme audio editor vycházející z Audacity, připojíme se na vzdálenou plochu a řekneme si o online kancelářském balíku.

Kleaner

Nástroj, který je navržen tak, aby vám co nejrychleji pomohl odstranit metadata z vašich obrázků a fotografií. Zvládá prakticky všechny typy obsahu souvisejícího s metadaty, jako jsou EXIF, IPTC, XMP a komentáře.

Co je ještě lepší, dokáže odstranit všechna metadata z velkého množství obrázků během několika sekund. Je bohužel poněkud omezený počtem souborových formátů, které podporuje.

github.com/najepaliya/kleaner, 1.0

Tenacity

Audio editor, který je forkem legendárního Audacity. Cílem tohoto projektu je pokračovat tam, kde původní vývojáři Audacity skončili před několika desetiletími. Stejně jako jeho vzor umožňuje nahrávat živý zvuk, převádět pásky a nahrávky na digitální záznamy, stříhat, kopírovat, spojovat nebo míchat zvuky dohromady a měnit rychlost nebo výšku nahrávek. Kromě toho můžete upravovat zvukové soubory WAV, AIFF, FLAC, MP2, MP3 a OGG Vorbis.

tenacityaudio.org, 1.3.3

HopToDesk

Nástroj pro vzdálenou plochu navržený tak, aby poskytoval uživatelům spoustu funkcí, aniž by se musel omezovat na bezpečnost a soukromí. Umí sdílení obrazovek, vzdálenou kontrolu, přenos souborů, živý chat, stejně jako pokročilejší funkce, jako je přímý přístup přes IP, seznam povolených IP a připojení přes SOCKS5. Veškerá komunikace je zabezpečena koncovým šifrováním.

www.hoptodesk.com, 1.40.9

CryptPad

Softwarový nástroj pro online spolupráci, který může sloužit jako alternativa ke kancelářským balíkům. Můžete s ním vytvářet textové dokumenty, tabulky a další. Nabízí koncové šifrování, bezpečné cloudové úložiště (volitelné) a spolupráci v reálném čase. Můžete používat oficiální hostovanou instanci, veřejné instance nebo můžete provozovat svou vlastní.

CS24_early

cryptpad.org, 5.5.0

Blbinka

Na noční obloze můžete vidět hvězdy, měsíc, komety a občas i něco nečekaného.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.