Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (25. 6. 2003)

25. 6. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme něco pro vývojáře, kteří by chtěli proniknout do světa extenzí pro OpenOffice.org, administrátory potěší utilitka pro kontrolu správnosti nastavení DNS, pro příznivce šifrované komunikace je tu doplněk rozšiřující možnosti Mozilla Maileru o podporu PGP a na závěr si pak můžete přečíst o jednom velmi netradičním file manageru.

Obsah

OpenOffice.org se má čile k světu, ale jistě se ještě stále dá najít řada věcí, které by šly přidat nebo vylepšit. Přitom ale nemusí všechna práce zůstat na core teamu. Díky podpoře rozšiřujících modulů (takzvaných UNO komponent) se mohou relativně snadno zapojit i vývojáři třetích stran aniž by museli napřed hloubkově studovat zdrojové kódy OOo (což by jistě byla zábava na hodně dlouhých zimních večerů), a to všechno zejména díky projektu OpenOffice.org Software Development Kit. Tento balíček (no, se svými cca 25 MiB spíš pořádný balík) obsahuje potřebné vývojové nástroje, rozsáhlou dokumentaci ve formátech HTML a PDF (její rozsah činí úctyhodných 900 stran), referenční příručku IDL křížově propojenou s dokumentací, referenční příručku UNO API pro Javu a C/C++ a v neposlední řadě také ukázkové příklady napsané v obou zmíněných jazycích a navíc ještě v OpenOffice.org Basicu.

Vyvíjíte-li nějaký rozsáhlejší projekt, dříve či později asi začnete zvažovat, jestli vám neposkytne větší komfort nějaké komplexní vývojové prostředí (IDE). Dá se tvrdit s poměrně velkou jistotou, že existuje mnoho činností, které se tím usnadní – například díky propojení se systémem správy verzí, nástrojům pro refaktorizaci, integraci sestavovacího systému (make, ant) nebo vývojových nástrojů (kompilátor, debugger). Na druhou stranu mě osobně vždycky na všech podobných prostředích odradila jedna věc: editor. Po létech práce ve Vimu si totiž jen velmi obtížně zvykám na to, že některé editory nemají různé pracovní režimy nebo že 5dd nesmaže pět řádků :) Jistou naději v tomto směru skýtá oblíbené vývojové prostředí Eclipse, respektive modulviPlugin, který implementuje speciální vrstvu nad vestavěným editorem Eclipse a poskytuje částečnou kompatibilitu s editorem vi, případně Vim. Spektrum podporovaných funkcí zatím není příliš široké, ale je to celkem dobrý základ, nad kterým se dá rozumně stavět. Jestli se ale viPlugin do budoucna přiblíží plně možnostem Vimu, toť otázka. Pokud je to cílem, mají v každém případě jeho vývojáři před sebou ještě notný kus práce.

Funkčnost DNS je klíčovým předpokladem pro dostupnost vašich internetových serverů. V některých případech není správné nastavení až tak triviální záležitost, jak by se mohlo zdát, a proto je dobře, že existují nástroje, které vaší konfiguraci dokáží otestovat a na případné problémy upozornit dříve, než bude pozdě. Mezi ně se řadí i velmi pěkný program ZoneCheck. Pokud se jej rozhodnete používat, máte na výběr hned tři různá rozhraní: příkazovou řádku, GUI a webové, které si můžete dokonce vyzkoušet přímo na domovské stránce ZoneChecku. Program je dobře konfigurovatelný (můžete například měnit pořadí, rozsah a důležitost jednotlivých testů či uspořádání výsledků), lze jej používat dávkově a ve skriptech a nechybí ani možnost rozšiřování jeho možností pomocí modulů. Testy probíhají paralelně ve více vláknech, takže kompletní výsledky jsou obvykle k dispozici poměrně svižně. Program je rovněž připraven na lokalizaci a internacionalizaci. Aktuálně je dostupná anglická a francouzská verze.

Nejnovější verze DTP programu Scribus je z pohledu našince důležitá proto, že vůbec poprvé obsahuje českou lokalizaci. Kromě tohoto dozajista významného vylepšení přináší i řadu opravených chyb, mimo jiné také v exportu PDF a SVG.

Pokud používáte emailového klienta z Mozilly či Netscapu a chybí vám podpora PGP, pak potřebujte Enigmail. Tento doplněk ve spolupráci s GnuPG dokáže zajistit automatické šifrování či podepisování emailů při odesílání a naopak dešifrování nebo ověřování podpisů přijímaných zpráv a obsahuje i nástroje pro import a export veřejných klíčů. Engimail si poradí jak s vloženým (inline) PGP formátem, tak s PGP/MIME.

Mailbox Copy je velmi praktická utilitka, která dokáže zcela v duchu svého jména kopírovat obsah mezi různými emailovými schránkami. Program podporuje klasický mailbox, maildir a IMAP schránky, takže není problém například přenést poštu z IMAP serveru do lokální schránky nebo jí přestěhovat z jednoho IMAP serveru na druhý. Tak si lze například usnadnit migraci na jinou implementaci IMAP serveru, přenos účtu na jiný server a nebo třeba zálohování pošty na lokální disk.

root_podpora

Blbinka týdne

Pod výstižným jménem Brutal File Manager se ukrývá opravdu velmi netradiční správce souborů, který má o poznání blíže k Doomovi než k Midnight Commanderu. Jeho prostředí je skutečně střílečkou v hlavní roli, přičemž jako autor vtipně poznamenává, „zatím vlastně nejde o správce souborů, protože soubory nemůžete nijak spravovat, pouze je lze odstřelovat“. Není asi třeba podotýkat, že odstřelením soubor vymažete z disku. Velmi vtipná je rovněž další poznámka: „pozor, některé zbraně jako třeba brokovnice mají rozptyl a není vyloučeno, že si odstřelíte soubory, na které jste nemířili“. Na vyzkoušení programu lze naštěstí použít safe mód, který zabraňuje skutečnému vymazání souboru, takže si můžete udělat představu, co která zbraň může natropit. Tak co říkáte, není to bezvadný program pro každého? A mimochodem, v dalších verzích se prý můžeme těšit na raketomet! :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku